0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

A gyógynövénygyűjtésre vállalkozókkal szembeni első s legfontosabb elvárás, hogy megbízható fajismerettel kell rendelkezniük, elkerülve ezzel annak esélyét, hogy összetévesszék az adott növényt más rokon, esetleg védett vagy akár mérgező fajokkal. Érdemes tudni azt is, hogy szedéskor a védett területek, ahogy a forgalmas utak menti szennyezett területek is kerülendők. Ahol a gyűjtés engedélyezett, ott is csak a személyes felhasználásra elegendő mennyiséget vegyünk magunkhoz.

A gyűjtéskor ügyeljünk az adott növény és környezetének kíméletére – a hársaknál például csak a murvaleveles virágzatot szakítsuk le, s ne törjük le az ágakat, ne szakítsuk le a leveleket!

A gyűjtési időpont fajonként különböző lehet, de jellemzően a száraz időszakra esik; a virágokat kinyílva, a leveleket kifejlett állapotban, a föld alatti részeket nyugalmi állapotban szokás gyűjteni. Törekedjünk arra, hogy csak ép, egészséges növényeket szedjünk.

A gyógynövények leggyakrabban alkalmazott tartósítási módja a szárítás, mely a legtöbb faj esetében otthonunkban is egyszerűen elvégezhető – a hársvirágokat például tálcán szétterítve, a cickafarkot, orbáncfüvet, szurokfüvet kis csokrokba kötve, felakasztva száríthatjuk. Ehhez válasszunk jól szellőző, tiszta, száraz helyiséget. Alkalmas lehet erre az erkély, ha nem tűz oda a nap, a padlás, ha ott nem szennyeződik a szárítmány – például galamb, egér vagy macska által –, de ideális lehet a lakás is. Igyekezzünk minél jobban, vékony rétegben szétteríteni a gyógynövényeket, alkalmanként pedig forgassuk is át őket.

A szárítmányt gondosan vizsgáljuk át – ne tartalmazzon rovarokat, petéket, szennyezőanyagokat –, és csak azután töltsük a tárolóedényekbe, miután meggyőződtünk arról, hogy teljesen megszáradt. A gyógynövényeinket nemcsak gyógyhatásuk miatt használhatjuk fel, sokukkal ételeinket, italainkat is gazdagíthatjuk. Csak hogy néhány példát említsünk: a cickafark kesernyés levelét salátának, főzeléknek, nyersen pedig túró, vaj fűszerezésére használhatjuk. A pongyola pitypang friss leveleiből saláta és főzelék, virágzatából bor vagy szirup készíthető. A mentaleveleket frissen szószokhoz, levesekhez, salátákhoz, édes ételekhez, italokhoz adhatjuk. Ugyanakkor díszíthetünk vele fagylaltkelyhet, koktélokat, vízbe téve pedig frissítő mentolos italt készíthetünk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu