Back to top

Kicsit késve, de megkezdődött a magyar dinnye idénye

A hideg tavasz a görögdinnyének sem kedvezett, később kötöttek, a termések nehezebben fejlődtek, de július közepétől már széles a hazai termések választéka. És ha az időjárás nem szól közbe, még szeptember közepén is ehetünk finom magyar görögdinnyét, erősítették meg Jászapátiban, a Pócs Kertészetben, a NAK által szervezett sajtótájékoztatón.

A dinnyehelyzetről Mártonffy Béla (ülve) és Sándor László beszélt
Fotó: Rimóczi Irén
Az utóbbi 35 év leghidegebb áprilisát, májusát éltük meg, ami visszavetette a növények fejlődését és kedvezett a betegségeknek, de a fagyos éjszakák miatt pótlásokra is szükség volt. Sajnos a június, sőt a július se hozta meg a kánikulai nyarat. A nyár előn pedig özönvízszerű esőzések és jégeső is hűtötte a dinnyeállományokat. Ez a magyarázata annak, hogy

a szokásosnál 2-3 héttel később került a magyar szabadföldi görögdinnye nagy mennyiségben a piacokra, áruházakba.

Mivel idén nem csúsztunk össze a mediterrán dinnyékkel, keresleti piac van rá, az áruházak többet is vennének, mint amit a hazai termelők kínálnak, hallottuk Sándor László dinnnyeszakértőtől. 

Az idei termőterület ugyan 700-800 hektárral, mintegy 4000 hektárra csökkent, de még az is elképzelhető, hogy több termés lesz, mint tavaly, hangsúlyozta Mártonffy Béla, a NAK zöldség és beszállítói osztályának a vezetője. Nőtt ugyanis a korszerű fajták, hibridek, valamint a kedvezőtlen környezeti tényezőket jobban viselő oltott állományok aránya, és fóliasátorba is több dinnyét ültettek a korai időszakban. A területcsökkenés elsősorban a Covid-járvány miatti bizonytalanságból fakadt. De rontotta a termelési kedvet, hogy az előző két évet rosszul zárták a dinnyetermelők, a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb dinnye fogyott.

Korszerű technológiával, oltott növényekkel biztonságosabb a termesztés
Fotó: Rimóczi Irén

A hazai dinnyefogyasztás fejenként mintegy 10 kilogramm. A tervezett mintegy 160 ezer tonnás termésnek a 60 százalékát veszi fel a belföldi piac, Az export főként Csehországba, Lengyelországba, a Baltikumba, Szlovákiába irányul, és igyekszünk a német piacon is újra megvetni a lábunkat.

A hazai fogyasztók a 4-8 kilogrammos dinnyét keresik a leginkább, az ennél nagyobbak egy részét is szeletelve vásárolják meg. A magszegény termések kereslete fokozatosan nő, így a termesztésben már 20 százalék körüli az ilyen hibridek aránya. 

Pócs János: a hazai dinnyénél nincs frissebb és finomabb
Fotó: Rimóczi Irén

A magyar termés biztosan frissen kerül a fogyasztókhoz, már ezért is ezeket érdemes választani, mindamallett, hogy ezzel a magyar termelőket támogatjuk, hangsúlyozta a házigazda Pócs János országgyűlési képviselő. Családja több nemzedék óta termeszt dinnyét, idén 5 hektáron nevelik szabadföldön, és 1-1 hektár görög és sárgadinnyét termelnek fóliákban.

Magvas görögdinyét már csak porzóként ültetnek, és megerősítették, hogy a fogyasztók hajlandóak többet fizetni a magszegény termésekért, ellensúlyozva ezeknek a fajtáknak a magasabb termesztési költségét. A termést helyben értékesítik.

A jó dinnyének is kell a reklám. A legfontosabb azonban, hogy a fogyasztó bízzon a termékben, és ennek a megbízható minőség a feltétele, amire a spanyolok márkát építettek, és 10 év alatt 2,2 kilogrammal növelték a belföldi fejenkénti fogyasztást. A márkázás már nálunk is elindult.

 

Ahogyan nekünk, a dinnyének is kell a meleg
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Az Agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Október végéig kell befizetni a tagdíjat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Ünnepélyesen adták át a gépszínt, irodaházat és egyéb kiszolgáló épületeket a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. Somogycsicsói sertéstelepén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Emelkedő terményárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.