0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fokozott óvatosság az utakon – indul az üzekedés!

Az utóbbi években több mint 6000 nagyvadelütésről van tudomása a hatóságoknak, amelynek 75 százaléka őzzel történt. A balesetek zöme az üzekedés alatt következett be!

Hazánkban a legnagyobb egyedszámban előforduló és legelterjedtebb nagyvadfajunk az európai őz. Párzása (üzekedése) július második felétől augusztus közepéig tart. Ebben az időszakban az őzek aktívabbak, nappal többet mozognak, mint egyébként, emiatt útjuk gyakrabban keresztezi a közutakat. Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy ebben az időszakban hatványozott figyeljenek vezetés közben!

Az őznász idején a bakok kergetik a sutákat, illetve más bakokat hajtanak el a nősténytől a párosodás reményében. Ilyenkor sokkalta figyelmetlenebbek – eszüket vesztik a szerelemtől –, mint az év többi időszakában.

Ezért arra kérünk mindenkit, hogy ne csak a vadveszélyt jelző táblák után vezessenek a szokásosnál óvatosabban, hanem végig az út során, ugyanis bármikor rátévedhet az őz az út bármely szakaszára.

Ha egy őz átugrik előttünk, követi majd egy másik is, így feltétlenül lassítsunk!
Ha a vadat későn vesszük észre és az ütközés elkerülhetetlen, ne a kormány elrántásával próbáljuk orvosolni a helyzetet, mert az még nagyobb veszélyt hordoz magában – letérhetünk az útról, esetleg átsodródhatunk a szemközti sávba –, inkább vészfékezzünk.

Abban az esetben, ha bekövetkezett a baleset, feltétlenül értesítsük a rendőrséget, mivelhogy a vadelütés közúti balesetnek minősül.

Szintén értesíteni kell a területileg illetékes vadgazdálkodó szervezetet (ezek általában vadásztársaságok), erről a rendőrség gondoskodik.

A becslések szerint jelenleg a hazai őzállomány mintegy 386 000 egyed. Az utóbbi években több mint 6000 nagyvadelütésről van tudomása a hatóságoknak, amelynek 75 százaléka őzzel történt.

A balesetek zöme az üzekedés alatt következett be!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu