Back to top

Január elsején már nem lesz magyar méz a szabadpiacon

Átlag alatti lett a napraforgóméz-termés is, emelkedő árakra számíthatunk – hangsúlyozta Bross Péter, Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a magyarmezogazdasag.hu-nak.

Napraforgón gyűjtő méh
Fotó: Csatlós Norbert
"Befejeződött az idei napraforgóméz-gyűjtési időszak, a termés pedig az átlag alatt alakult – jelentette ki Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Az idei nyáron olyan rosszak voltak a gyűjtési körülmények, hogy 2021. január elsején már nem lesz magyar méz a szabadpiacon.

Várhatóan termelői piacokon árusító méhészektől azért a lakosság hozzájuthat mind virág-, mind fajtamézekhez."

Különféle mézek
Fotó: pixabay.com
Az időjárás a napraforgó esetében kétszeresen is hatással volt a méhészek munkájára. A virágzás idején gyakorlatilag nem volt nyár, a hőmérséklet sokszor maradt 25 °C alatt, az éjszakák hidegek voltak, ami egyáltalán nem kedvezett a növény nektártermelésének, az esők pedig a gyűjtést akadályozták. Ráadásul az általában 2-3 hétig elhúzódó virágzás is mindössze egy hétig tartott, ugyanis a vetési időszak aszályos időjárása miatt a szokottnál rövidebb idő alatt vetették el a növényt a gazdálkodók.

Ahogy az már köztudott, az utóbbi 50 év legrosszabb akácméz-termését gyűjtötték be idén a méhészek, és a napraforgóhoz hasonlóan a repcéről, hársról is átlag alatti, esetenként a szokásos mézmennyiég mindössze felét gyűjtötték. Így az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint áremelkedésre lehet számítani. Ez egyedül a virágmézet nem érinti, annak világpiaci ára továbbra is alacsony.

Fotó: FM: Pelsőczy Csaba

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Méhészet - Ha jön a medve…

A nagyragadozók állományai változó mértékben ugyan, de növekvő tendenciát mutatnak Európa-szerte. A medvék védettek, de jelenlétük valós problémákat okozhat egy-egy érdekcsoport, így például a méhészek számára. A kártételek megelőzése együttműködést kíván a gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek között.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Jön a csapadék

A hét első felében az ország nagy részén még tovább száradtak a talajok, ami jelentősen megnehezítette az őszi kalászosok vetése előtti talaj előkészítést és a repce korai fejlődését, erősödését is. A folytatásban azonban változik időjárásunk, pénteken nyugat felől egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, melyek szombatra a keleti, északkeleti országrészt is elérik.

Teljes kiőrlésű „kenyerek” rangadója a Nébih terméktesztjén

A Szupermenta program legújabb tesztje 16 teljes kiőrlésű búzaliszt és 2 Graham-liszt felhasználásával készült péktermék – köztük toast, vekni és cipó – komplex vizsgálatával zajlott. Egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A PENNY kész bővíteni a hazai beszállítói körét

A PENNY kiskereskedelmi áruházlánc nyitott arra, hogy 223 magyarországi üzletében növelje a hazai élelmiszerek arányát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a PENNY Market Kft. vezetőivel egyebek között erről is egyeztetett.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Új hobbikerti zöldségfajták

A Beekenkamp Plants Ornamentals bemutatta az Alfrescót, a hobbikerti zöldségek és fűszernövények új sorozatát. Az oltott és nem oltott zöldség- és fűszernövény-palántákat gondosan kiválasztott magokból nevelik, és a SKAL higiéniai szabályok szerint termesztik.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.