Back to top

Ehető dísznövények

A díszkertbe, vagy teraszunk balkonládáiba számos olyan növény beültethető, ami zöldségként, gyümölcsként, fűszerként is fogyasztható amellett, hogy díszítenek is. Ezek a kettős hasznosítású növények kiválóak arra, hogy egy díszkert elinduljon a „haszonkertesedés” irányába. Érdemes például megkóstolni a sarkantyúka levelét, és virágát, melyek kellemesen fűszeresek.
Ha valaki kertjébe kettős hasznosítású növényeket ültet, akkor nem kell lemondania a díszkert szépségéről, csak e mellé pluszban kapja még, hogy e növényeket felhasználhatja a konyhában.

És ekkortól a levesbe szánt friss petrezselyemért elég kimenni a kertbe, nem pedig a hűtőszekrényből szedjük elő az ízfokozóval dúsított leves ízesítő kockát…

Fodrozott levelű metélőpetrezselyem
Fotó: wikipedia
Balkonládába nem csak hagyományos muskátlit tarthatunk, hanem citrom illatút is, melynek levelei kellemes utóízt adnak a limonádéknak. De helye lehet a balkonládában a színes chili paprikáknak is. A díszpaprikák csípős fűszerekként is felhasználhatók frissen, vagy szárítva , emellett pedig az egynyári virágok alternatívái lehetnek. Számos kis növésű cserepes paradicsomfajta is kapható már, melyek elsősorban díszítenek, de kevés terméssel is megörvendeztetnek.

A fodros petrezselyem íze a hagyományoséval megegyezik, levelei sokkal dúsabb hatásúak, és látványosabbak. A virágos kert szín kavalkádjában jól mutatnak egy kis zöld háttér gyanánt.
A levendula fűszer, gyógynövény és dísznövény is egy „személyben”, de számos fűszernek (zsálya, kakukkfű) vannak különféle díszváltozatai, melyek színes leveleikkel esztétikai élményt is nyújtanak. Az ibolya és a sarkantyúka virágai és levelei is ehetőek. Az ibolya kedvelt tavaszi dísznövény, emellett levele salátákba, virágszirmai süteményekbe használhatók fel. Többféle virágszín változata ismert.

Sarkantyúka (Tropaeolum majus) szép és finom is...
Fotó: wikipedia
A sarkantyúka zsenge hajtása és virága jellegzetesen fűszeres ízű, körözöttekbe, krumplipürébe és tányérdíszítésre kiváló.

A dísztökök virágai és zsenge termései is ehetők (savanyítva, rántva, főzeléknek), pont úgy, mint a tökök nagyobb termésű változatai.

Az almaféléknek számos díszváltozata ismert, ezek termései kicsik, színesek, ám közülük sok ízletes is (néhány pedig borzalmas ízű, hiszen elsősorban dísznövények…) Egyes rózsafélék teremnek, a nemesebb változatok ritkábban, e rózsatermések a csipkebogyóhoz hasonlóan használhatók fel. A krisztustövis bár kevés gyümölcshússal rendelkezik, ízletes téli csemege.

Szeldelt levelű bordő bodza: Sambucus nigra Purpurea
Fotó: Nagy Z. Róbert
A bodzának, őszibaracknak, szilvának, mogyorónak is vannak vörös levelű díszváltozatai, melyek díszítenek, amellett hogy teremnek is. Az eperfa szomorú változata szép szoliter díszfa, bőven terem, termése nyersen, vagy lekvárnak elkészítve kiváló, de pálinka is készülhet belőle.
Ne skatulyázzuk be a növényeket, mert sok dísznek tartott is több mindenre használható, mint gondolnánk....

A tökfélék, így a cukkini virága kirántva is ehető
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.

Csaknem 13 tonna húskészítményt vont ki a forgalomból a Nébih

Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...