0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ehető dísznövények

A díszkertbe, vagy teraszunk balkonládáiba számos olyan növény beültethető, ami zöldségként, gyümölcsként, fűszerként is fogyasztható amellett, hogy díszítenek is. Ezek a kettős hasznosítású növények kiválóak arra, hogy egy díszkert elinduljon a „haszonkertesedés” irányába. Érdemes például megkóstolni a sarkantyúka levelét, és virágát, melyek kellemesen fűszeresek.
Ha valaki kertjébe kettős hasznosítású növényeket ültet, akkor nem kell lemondania a díszkert szépségéről, csak e mellé pluszban kapja még, hogy e növényeket felhasználhatja a konyhában.

És ekkortól a levesbe szánt friss petrezselyemért elég kimenni a kertbe, nem pedig a hűtőszekrényből szedjük elő az ízfokozóval dúsított leves ízesítő kockát…

Balkonládába nem csak hagyományos muskátlit tarthatunk, hanem citrom illatút is, melynek levelei kellemes utóízt adnak a limonádéknak. De helye lehet a balkonládában a színes chili paprikáknak is. A díszpaprikák csípős fűszerekként is felhasználhatók frissen, vagy szárítva , emellett pedig az egynyári virágok alternatívái lehetnek. Számos kis növésű cserepes paradicsomfajta is kapható már, melyek elsősorban díszítenek, de kevés terméssel is megörvendeztetnek.

A fodros petrezselyem íze a hagyományoséval megegyezik, levelei sokkal dúsabb hatásúak, és látványosabbak. A virágos kert szín kavalkádjában jól mutatnak egy kis zöld háttér gyanánt.
A levendula fűszer, gyógynövény és dísznövény is egy „személyben”, de számos fűszernek (zsálya, kakukkfű) vannak különféle díszváltozatai, melyek színes leveleikkel esztétikai élményt is nyújtanak. Az ibolya és a sarkantyúka virágai és levelei is ehetőek. Az ibolya kedvelt tavaszi dísznövény, emellett levele salátákba, virágszirmai süteményekbe használhatók fel. Többféle virágszín változata ismert.

A sarkantyúka zsenge hajtása és virága jellegzetesen fűszeres ízű, körözöttekbe, krumplipürébe és tányérdíszítésre kiváló.

A dísztökök virágai és zsenge termései is ehetők (savanyítva, rántva, főzeléknek), pont úgy, mint a tökök nagyobb termésű változatai.

Az almaféléknek számos díszváltozata ismert, ezek termései kicsik, színesek, ám közülük sok ízletes is (néhány pedig borzalmas ízű, hiszen elsősorban dísznövények…) Egyes rózsafélék teremnek, a nemesebb változatok ritkábban, e rózsatermések a csipkebogyóhoz hasonlóan használhatók fel. A krisztustövis bár kevés gyümölcshússal rendelkezik, ízletes téli csemege.

A bodzának, őszibaracknak, szilvának, mogyorónak is vannak vörös levelű díszváltozatai, melyek díszítenek, amellett hogy teremnek is. Az eperfa szomorú változata szép szoliter díszfa, bőven terem, termése nyersen, vagy lekvárnak elkészítve kiváló, de pálinka is készülhet belőle.
Ne skatulyázzuk be a növényeket, mert sok dísznek tartott is több mindenre használható, mint gondolnánk….

Forrás: magyarmezogazdasag.hu