0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kockázatos-e közvetlenül a dobozból inni a kólát?

Italok fogyasztása közvetlenül a dobozából olyan gyakori tevékenység, hogy végig sem gondoljuk, mi történhet velünk közben. Előbb vagy utóbb azonban rájövünk, hogy az ajkunkkal közvetlenül azt a felületet érintjük meg, amelyen különféle vírusok, baktériumok lehetnek.

Ez vonatkozhat minden olyan termékre, amit az ultra vékonyra hengerelt fémdobozokban árulnak, például üdítő italok, sör vagy energia ital.

A dobozokon különféle mikroorganizmusok lehetnek, például olyan emberek keze nyomán, akik korábban megérintették a dobozt, vagy pusztán abból a környezetből került rá valami ahol tárolták,  vagy az üzletben, esetleg szállítás közben.   

A koronavírus-járvány idején minden társadalom nagyobb figyelmet fordít a higiéniára. Az állandó kézmosás, a tárgyak felületének fertőtlenítésének fontossága a figyelmünk fókuszába került. Ez nemcsak a koronavírus átterjedésétől véd, hanem más baktériumoktól is, amelyek betegséget okozhatnak. Naponta fertőtlenítjük az ajtófogantyúkat, a korlátokat és az íróasztalokat, de mi van a dobozos italokkal, melyeket rendszeresen fogyasztunk?

Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy káros baktériumok lehetnek a dobozok felületén.

Számos eset fordulhat elő, például fennáll annak a veszélye, hogy valaki, aki nem mosott kezet a WC-ből való kilépés után, megérinti azt, ezzel E. coli baktériumokat vihet a doboz felületére. Azt sem tudjuk, hogy milyen körülmények között tárolták a dobozokat, rendkívül rossz esetekben, például patkány- vagy rovar-ürülékek maradhatnak rajtuk, mondta Dr. Amesh Adalia  a fertőző betegségek szakértője,  az amerikai  John Hopkins Egyetemi Egészségügyi Központ munkatársa.

Véleménye szerint a különféle baktériumok elsősorban az emésztőrendszerben okozhatnak betegségeket, különösen a E. coli baktériumok, de természetesen a megbetegedést nem kell biztosra venni.

Különösen azért nem, mert egyes mikrobák bizonyos hőmérsékletet nem élhetnek túl, például ha jól behűtötték a dobozos italt. A szakértő hangsúlyozta, hogy el kell fogadnunk azt a tényt, hogy különféle baktériumokkal teli környezetben élünk, és velük való kapcsolatba kerülés teljesen normális dolog. Ennek ellenére komoly egészségügyi problémákat előzhetünk meg, ha odafigyelünk a tisztaságra. Ha egészségesek vagyunk, akkor többnyire nem történik baj, hiszen már sokszor túléltük a mosatlan dobozból való közvetlen sörivást. Ha azonban valakinek károsodott az immunrendszere, vagy kétségei vannak az üzlet tisztaságával kapcsolatban, esetleg nagyon fél a betegségektől, akkor érdemes alaposan lemosni a doboz tetejét, vagy kiönteni az italt egy tiszta pohárba, esetleg szívószálat használni.

Forrás: haps.pl