Back to top

Kockázatos-e közvetlenül a dobozból inni a kólát?

Italok fogyasztása közvetlenül a dobozából olyan gyakori tevékenység, hogy végig sem gondoljuk, mi történhet velünk közben. Előbb vagy utóbb azonban rájövünk, hogy az ajkunkkal közvetlenül azt a felületet érintjük meg, amelyen különféle vírusok, baktériumok lehetnek.

Ez vonatkozhat minden olyan termékre, amit az ultra vékonyra hengerelt fémdobozokban árulnak, például üdítő italok, sör vagy energia ital.

A dobozokon különféle mikroorganizmusok lehetnek, például olyan emberek keze nyomán, akik korábban megérintették a dobozt, vagy pusztán abból a környezetből került rá valami ahol tárolták,  vagy az üzletben, esetleg szállítás közben.   

A koronavírus-járvány idején minden társadalom nagyobb figyelmet fordít a higiéniára. Az állandó kézmosás, a tárgyak felületének fertőtlenítésének fontossága a figyelmünk fókuszába került. Ez nemcsak a koronavírus átterjedésétől véd, hanem más baktériumoktól is, amelyek betegséget okozhatnak. Naponta fertőtlenítjük az ajtófogantyúkat, a korlátokat és az íróasztalokat, de mi van a dobozos italokkal, melyeket rendszeresen fogyasztunk?

Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy káros baktériumok lehetnek a dobozok felületén.

Számos eset fordulhat elő, például fennáll annak a veszélye, hogy valaki, aki nem mosott kezet a WC-ből való kilépés után, megérinti azt, ezzel E. coli baktériumokat vihet a doboz felületére. Azt sem tudjuk, hogy milyen körülmények között tárolták a dobozokat, rendkívül rossz esetekben, például patkány- vagy rovar-ürülékek maradhatnak rajtuk, mondta Dr. Amesh Adalia  a fertőző betegségek szakértője,  az amerikai  John Hopkins Egyetemi Egészségügyi Központ munkatársa.

Véleménye szerint a különféle baktériumok elsősorban az emésztőrendszerben okozhatnak betegségeket, különösen a E. coli baktériumok, de természetesen a megbetegedést nem kell biztosra venni.

Különösen azért nem, mert egyes mikrobák bizonyos hőmérsékletet nem élhetnek túl, például ha jól behűtötték a dobozos italt. A szakértő hangsúlyozta, hogy el kell fogadnunk azt a tényt, hogy különféle baktériumokkal teli környezetben élünk, és velük való kapcsolatba kerülés teljesen normális dolog. Ennek ellenére komoly egészségügyi problémákat előzhetünk meg, ha odafigyelünk a tisztaságra. Ha egészségesek vagyunk, akkor többnyire nem történik baj, hiszen már sokszor túléltük a mosatlan dobozból való közvetlen sörivást. Ha azonban valakinek károsodott az immunrendszere, vagy kétségei vannak az üzlet tisztaságával kapcsolatban, esetleg nagyon fél a betegségektől, akkor érdemes alaposan lemosni a doboz tetejét, vagy kiönteni az italt egy tiszta pohárba, esetleg szívószálat használni.

Forrás: 
haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Olasz konzorcium apró almával növelné a fogyasztást

Új kezdeményezést indított három nagy olasz almatermelő- és forgalmazó, hogy lendületet adjon az ígéretes snackalma-szektornak. Francia nemesítésű, természetesen apró, de jóízű, könnyen fogyasztható fajtákat vezetnek be a piacra. A Snacking Project nevű szervezetet a VOG és a VI.P termelői szervezetek, valamint a Rivoira G.&F.lli nagykereskedő alapította.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

A PENNY kész bővíteni a hazai beszállítói körét

A PENNY kiskereskedelmi áruházlánc nyitott arra, hogy 223 magyarországi üzletében növelje a hazai élelmiszerek arányát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a PENNY Market Kft. vezetőivel egyebek között erről is egyeztetett.

Húsfeldolgozó-üzemekre csapott le a német rendőrség

Németország több szövetségi tartományában is illegális munkavállalók után nyomoz a rendőrség. A húsfeldolgozó-üzemekben alkalmazott, többségükben kelet-európai dolgozókat zsúfoltan szállásolták el, ami a koronavírus-járvány terjedése miatt is aggályos.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.