Back to top

A beltéri növénydekorációval foglalkozó német cégeket is megviseli a vírushelyzet

A vírushelyzet miatt sok cég bevétele drasztikusan csökken, miközben a növényápolási munkákat sem tudták elvégezni. Hiába növekszik a beltéri zöldfelületek értéke, a koronavírus járvány miatt érdemes újragondolni az iparágat.

A belsőépítészettel, belső terek dekorálásával foglalkozó vállalatok többsége a B2B szektorban tevékenykedik és a koronavírus járvány nyomán fellépő válság kezdete óta súlyos helyzetben van: az óvintézkedések miatt különösen márciusban és áprilisban sok cég nem engedte be a szolgáltatók munkatársait a növényápolási munkák elvégzéséhez. Nemcsak ez okozott fejtörést a cégeknek; az értékesítés óriási visszaesése miatt,

a járvány első két hetében a bevételek sok német cégnél 100 százalékkal estek vissza. A legutóbbi információk szerint pedig eddig átlagosan 30 % körüli a visszaesés a járvány előtti időszakhoz képest - mondja Christian Engelke a németországi Beltéri Zöldfelület és Hidrokultúra Egyesület elnöke. 

Újra kell gondolni a beltéri dekorálással foglalkozó cégek tevékenységeit.
Fotó: www.pixabay.com
Christian Engelke  pontosan ismeri az iparág jelenlegi helyzetét, mivel hét éve az egyesület elnöke. Szerinte legrosszabbul azok a cégek jártak, akik a rendezvényszervezésben és vendéglátóiparban tevékenykedtek mivel ebben a szegmensben egyik napról a másikra egyszerűen nem volt több megrendelés. Azok a vállalkozások, amelyek beltéri növények ápolási munkáit, illetve zöldfelületek karbantartási munkáit végzik a megfelelő biztonsági intézkedés mellett a munkát többnyire újra tudták kezdeni. Az egyesület által nyújtott támogatás sok vállalatnak segített, de általánosságban véve több beltéri dekorálással foglalkozó cég is veszélybe kerül ha nem kap további támogatást.  

Az év második felében várhatóan több megrendelés fog érkezik. A beltéri zöldfelületek népszerűsége továbbra is töretlen. A járvány miatt azonban az iparágnak érdemes átgondolkodni a tevékenység bizonyos területeit.

Szerinte a cégeknek el kell mozdulniuk a klasszikus beltéri dekorálástól a kreatívabb, egyedi megoldások felé,

vagy a kisebb irodaméret növényesítése felé. Érdemes lehet a vállalatok alkalmazottjai számára kiépített "home-office irodák" felé nyitni, például környezetbarát növénydekorálási ötletekkel. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

Csírazöldség, mikrozöldség: hamarosan indul a szezon...

Viszonylag új divatnak tűnik, ám már az 1980-as években létezett a módszer: az igen hasznos a mikrozöldségek termesztése és fogyasztása. Leginkább a csírazöldségekhez hasonlíthatók, csak azoknál nagyobb, továbbnevelt növényekről van szó, melyeket egyszerűen otthon is létrehozhatunk. A szabadföldi zöldségek szezonjának elmúltával sokan kezdenek otthoni csíráztatásba...

Szibériában épít gigaüzemet az amerikai PepsiCo

A járványhelyzet okozta krízis dacára nagy fába vágta fejszéjét az amerikai élelmiszeripari cégóriás, a PepsiCo: mintegy 50 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárból építik meg legújabb üzemüket, méghozzá a szibériai Novoszibirszkben. A beruházás a tervek szerint nagy lendületet ad majd a térség burgonyatermesztő ágazatának.

A fehérborok már a pincékben forrnak

A borvidékekről a szürettel kapcsolatban fennakadásról, zavarról nem érkezett hír. A tavalyihoz képest minden borvidéken később kezdődött a betakarítás. Mennyiség tekintetében a szárazság némileg érezteti hatását, a korai illetve a fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalék terméskiesést jegyeznek.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

Áttelelők veteményezése

Bár az ősz a zöldségfajok nagy részénél a termények betakarításának az időszaka, sokukat augusztus végétől október végéig (esetleg november közepéig) már vetjük vagy ültetjük a következő évi terméshez. Az őszi vetés célja elsősorban a következő tavaszi-nyári korai szedés lehetősége, vagy az, hogy a hosszú tenyészidejű növények jobb terméshozamot érjenek el.

Kertészeti Kisokos – Fontos kerti teendők a tél beköszönte előtt

Legtöbbünknek az idei nyár nem a nagy jövés menésről szólt, éppen ezért nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, hogy vesse bele magát a kerti munkákba – épp itt van az ideje! Az aktív pihenés jegyében most meg tudjuk alapozni kertünk vagy veteményesünk következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés.

KITE Zrt. szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be

A KITE Zrt. kiemelt figyelmet szentel a járványügyi helyzetre, emiatt mindent megtesz, hogy munkavállalói és partnerei egészségét megóvja, amellett, hogy vállalatuk folyamatos működését is biztosítsa. Ennek kapcsán szigorúbb intézkedések betartását kezdeményezte irodaépületeiben, műhelyeiben, valamint alközponti épületeiben.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is, egyre tudatosabbak a vásárlók

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.