Back to top

Oxálsav-dihidrát tartós hordozón a varroa ellen - Randy Oliver receptje

Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor szükséges a varroa elleni sorozatkezelés valamilyen formája. Randy Oliver – neves amerikai méhész az American Bee Journal rendszeres szerzője – oxálsavas tartós hordozóval védekezik az atka ellen, mely több mint egy hónapig a kaptárban marad, tehát elméletileg nem kell sorozatkezelést adni.

Az alább ismertetett módszert idehaza legalább négy éve használják a méhészek a Magyar Mezőgazdaságban megjelent cikk alapján (Lásd itt). Sokan hasonló módszerrel és receptúrával védekeznek pl. söralátét-kartonra impregnálják az oxál-dihidrátot.  

Randy Oliver receptje a következő:

ipari törlőkendő oxálsav impregnáláshoz varroa ellen
Fotó: Hevesi Mihály
Az elkészítésnél gumikesztyű (esetleg maszk és szemüveg) használata kötelező, és az elkészítés során fokozatosan ügyeljünk a biztonságunkra.

Kaptáronként kell hozzá 12 gramm oxálsav-dihidrát (analitikai tisztaságú), 13 gramm tiszta glicerin, és 10 milliliter víz. A kendő átlagos méretű (kb. 30x35 cm szálas, erős nedvfelszívó és -megtartó hatású ipari törlőkendő). Tehát 10 családnak: hozzávalók: 120 gr oxálsav-dihidrát, 130 gr tiszta glicerin és 100 ml víz.

Keverjük össze a hozzávalókat, és kezdjük el melegíteni. Keverjük, míg az oxálsav fel nem oldódik, és a folyadék kristálytisztává nem válik. Ne hevítsük túl, de legyen jó meleg, kb. 45-50 fok Celsius. Ezután adagoljuk az oldatot a kendőre azon melegében. Ügyeljünk arra, hogy a kesztyűt mossuk le használat után, illetve a kendőket puszta kézzel ne érintsük.

Több kendőt, vagy egy egész rollnit is lehet impregnálni egy nagyobb edényben (lavorban), vagy egy összezárható zacskóban.

A törlőkendőt nem kell szikkadni hagyni. Méhelhullás a receptnek köszönhetően nem tapasztalható. Természetesen folyamatosan figyeljük a családokat e tekintetben is.

Kaptáranként két ilyen ipari törlőkendőt helyezünk a fészekre, vagy a feles méretű fészkeknél a fészek közé. A rajoknál, kisebb családok esetében elég egy kendő.

Randy Oliver szerint, bár tartós hordozóról van szó, a módszer mégsem okoz adaptációt az atkapopulációban, és kiváltja a sorozat-kezeléseket. A módszerről egy videót itt nézhet meg. 

impregnált tartós hordozó varroa atka ellen
Fotó: Hevesi Mihály

Egy hét után ellenőrizzük, hogy a méhek elkezdték-e rágni illetve járni a papírt. Ha nem, tegyünk rá mézet a mézkoszorúból, vagy cukorpépet, cukrot.

Figyeljük az atkahullást. Ha valószínűtlenül kevés naponta egy hét múltán is (a természeteshez közeli 2-3 -5 db) győződjünk meg róla, hogy a használt hozzávalók megfelelnek-e a minőségi elvárásoknak, nem avultak-e el. 

Ne használjunk lejárt szavatosságú, hőségben tárolt szereket. Feltétlenül biztos forrásból szerezzük be ezeket. Az elkészített oxál-dihidrát oldatot használjuk fel egy-két napon belül.

Az ötödik héten végezzünk kontroll vizsgálatot néhány családnál.

Ajánljuk még: Egy sikertelen varroa írtás tanulságai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vizes élőhelyek szorgos fenntartói

Egykor 100 ezernél is több magyar házi bivaly élt az országban, a mezőgazdaság gépesítése azonban fordulópontot eredményezett, s a rendkívüli igavonó erejéről ismert fajta szinte teljesen eltűnt a magyar vidékről. Hogy a hazai populáció mérete idővel növekedésnek indult, az jórészt a bivalyok egy másik ismérvének, a vizes élőhelyek iránti „lelkesedésének” köszönhető.

A körte vírusos és fitoplazmás betegségei

A körte az egyik legértékesebb, magas cukortartalmú gyümölcsünk, amely a környezetre igényes gyümölcsfajokhoz tartozik. Sem a száraz, meleg nyarakat, sem a nagy fagyokat nem bírja, csapadékigénye is 700-800 mm körül mozog éves szinten. Legjobban a középkötött, meleg, jó vízellátású talajokon fejlődik.

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

Gesztenye édesen és sósan

A szelídgesztenye késő ősszel, azaz október és november fordulóján érik meg. Tudta, hogy a legmagasabb a C-vitamin tartalma? Rendkívül egészséges, édes és sós finomságok készülhetnek belőle.

Akár életveszélyes is lehet az almaallergia

Sok embert érint az almaallergia, amelynek a tünetei általában enyhék, bizonyos esetekben azonban a torok dagadásával és légszomj kialakulásával is járhat.

Olaszországban megtalálták a pöttyösszárnyú muslica természetes ellenségét

Olaszországi gyümölcsösöket mértek föl azzal a céllal, hogy biológiai védekezést dolgozzanak ki a pöttyösszárnyú muslica ellen. Sikerült megtalálni az Ázsiából származó Leptoplinia japonica fürkészdarazsat, ami további két parazitoid mellett a megoldáshoz vezethet. Ez egyben a faj első európai azonosítása.

Méhészet - Ha jön a medve…

A nagyragadozók állományai változó mértékben ugyan, de növekvő tendenciát mutatnak Európa-szerte. A medvék védettek, de jelenlétük valós problémákat okozhat egy-egy érdekcsoport, így például a méhészek számára. A kártételek megelőzése együttműködést kíván a gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek között.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Vissza a természethez - Biológiai növényvédelem a Dobay Kertészetben

A hazai dísznövénykertészetek közül a Dobay Kertészet az elsők közt alkalmazta sikerrel a biológiai növényvédelmet. A hódmezővásárhely-kopáncsi termesztőtelepükön szeptember elején tartott fajtabemutatón Dobay Imre tulajdonos a fajták ismertetése mellett beszámolt a biológiai növényvédelemben szerzett tapasztalataikról is.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.