Back to top

Terméskilátások Németországban

A Német Parasztszövetség (DBV) adatai szerint spárgából 30 százalékkal kevesebbet takarítanak be az idén a megszokottnál Németországba, illetve, az előrejelzés szerint 43 millió tonna gabona terem a szövetségi köztársaságban, ami 4 százalékkal elmarad mind a 2015–2019 közötti ötéves átlagtól

Ennek egyrészt a kereslet koronavírus-járvány miatti csökkenése az oka, másrészt a munkaerőhiány, ugyanis a spárgabetakarítás 80 ezer fős külföldi munkaerőkeretéből csak 39 ezer idénymunkás érkezett meg, harmadszor pedig az, hogy az éttermek hetekig nem fogadhattak vendéget a járvány miatt. A gyümölcs- és zöldségtermelők ugyancsak erősen idénymunkásokra vannak utalva, vagyis feltételezhető, hogy ők is a megszokottnál kevesebb termést tudnak betakarítani.

A gabonatermesztők helyzete egyszerűbb, mert náluk nagyfokú a gépesítettség. Az ő esetükben az időjárás alakulása határozza meg a leginkább a termést.

A Német Parasztszövetség előrejelzése szerint idén 43 millió tonna gabona terem a szövetségi köztársaságban, ami 4 százalékkal elmarad mind a 2015–2019 közötti ötéves átlagtól, mind a tavalyitól.

Joachim Rukwied, a DBV elnöke elmondta, hogy a német gabonatermelést nagy regionális különbségek jellemzik, ugyanakkor a száraz tavaszi időjárás után az elmúlt hetekben hullott csapadék mindenhol jótékonyan befolyásolta a termés várható mennyiségét. A nyári hónapok döntőek lesznek az őszi kultúrák számára: minél több csapadékra lenne szükségük, mert a talajokban már nincs víztartalék.

A csapadékra „állattartó üzemeinknek is sürgősen szüksége lenne, hogy elegendő takarmányt tudjanak felhalmozni ” – tette hozzá a DBV elnöke.

Fotó: Forgács Tibor

Németországban idén 6,2 millió hektáron termelnek gabonát, ami csaknem 3 százalékkal kisebb a tavalyi területnél. Ezen belül őszi búzát 2,84 millió hektáron vetettek, ami 215 ezer hektárral,
7 százalékkal marad el az 1 évvel ezelőttitől. Az őszi káposztarepce termőterülete viszont 100 ezer hektárral 953 ezer hektárra növekedett, bár még mindig elmarad a 2015 és 2019 közötti
1,2 millió hektáros átlagtól. A repce termését kártevők tizedelték meg, amivel sokat rontottak a termelők jövedelmezőségén.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

Csírazöldség, mikrozöldség: hamarosan indul a szezon...

Viszonylag új divatnak tűnik, ám már az 1980-as években létezett a módszer: az igen hasznos a mikrozöldségek termesztése és fogyasztása. Leginkább a csírazöldségekhez hasonlíthatók, csak azoknál nagyobb, továbbnevelt növényekről van szó, melyeket egyszerűen otthon is létrehozhatunk. A szabadföldi zöldségek szezonjának elmúltával sokan kezdenek otthoni csíráztatásba...

Katedráról az almásba

Jó almát, szép almát termelni nem könnyű feladat, erre az utóbbi 20 évben rájöttem” – mondta tudósítónknak Györkös Dezső, aki két évtizeddel ezelőtt, nyugdíjba vonulása után telepített gyümölcsöst. Azóta is, immár 82 esztendősen, nagy szeretettel gondozza Tekenyén lévő almását.

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

Betakarítás, árcsökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel, a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatunk a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Áttelelők veteményezése

Bár az ősz a zöldségfajok nagy részénél a termények betakarításának az időszaka, sokukat augusztus végétől október végéig (esetleg november közepéig) már vetjük vagy ültetjük a következő évi terméshez. Az őszi vetés célja elsősorban a következő tavaszi-nyári korai szedés lehetősége, vagy az, hogy a hosszú tenyészidejű növények jobb terméshozamot érjenek el.

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.