Back to top

Elképesztő összegek röpködtek a mezőgépeket is kínáló árverésen

Egy neves brit aukciósház a járványhelyzet miatt online árverések szervezéséhez folyamodott, s milyen jól tette! Az első ilyen alkalmon csak úgy röpködtek a rekordösszegek: a legmagasabb áron egy Mercedes-Benz traktor kelt el, megelőzve egy Bentley-t.

Közel kétszáz esztendeje alapították a brit Cheffins aukciósházat, mely egyebek mellett Európa legnagyobb, havi rendszerességű, mezőgazdasági gépeket árverésre bocsátó eseményének, a Cambridge Machinery Sale-nek is szervezője. Mivel a cégnek a koronavírus-járvány miatt búcsút kellett intenie a rendezvényeinek, úgy döntött, átmenetileg online szervezi meg az árveréseit. Az első ilyen alkalom után Bill King, a vállalkozás vezetője úgy fogalmazott,

a járvány nem befolyásolta a keresletet, sőt: néhányan egészen elképesztő ajánlatokat tettek a kiváló állapotú fennmaradt klasszikus gépekre.

A kép illusztráció
Éppen ezért az ilyesfajta internetes árveréseknek a jövőben is teret adnak majd – nem kizárt, hogy a járványhelyzet elmúltával is. Az említett alkalmon a legmagasabb áron, több mint 70 ezer fontért (közel 27 millió forint) egy traktor, méghozzá egy Mercedes-Benz MB Trac 1100 kelt el. Új gazdája a kikiáltási árnál 20 ezer fonttal többet ajánlott érte.  Az 1990-ben gyártott gép egyébként kivételes állapotban maradt fenn, s mindössze 2407 üzemórát mutatott a műszere.

Ezen kívül a Cheffins több mint száz tételt bocsátott áruba, köztük azt az eredeti állapotú Massey Ferguson 188 traktort, ami az Egyesült Királyságban rekordösszegnek számító, több mint 14 ezer fontért (majd’ 5 és félmillió forint) kelt el. Az árverés második legmagasabb áron (64 500 fontért; közel 25 millió forintért) gazdára talált tétele egy autó, méghozzá egy 1948-as Bentley Special volt, melyet 1985-ben fedeztek fel egy rég nem használt garázsban, s melyet aztán az előző tulajdonosa egy korhű versenyautóvá alakított át.

Forrás: 
southwestfarmer.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Fejlesztések a Fendt-nél

A közelmúltban egy ötszintes új létesítmény építése kezdődött el az AGCO finanszírozásában, a Fendt traktorgyár marktoberdorfi telephelyén. Az új épületben 125 új munkatársuk kap helyet, akiknek egy része a traktorgyár adminisztratív feladatait végzi majd el 21. századi körülmények között.

Húsfeldolgozó-üzemekre csapott le a német rendőrség

Németország több szövetségi tartományában is illegális munkavállalók után nyomoz a rendőrség. A húsfeldolgozó-üzemekben alkalmazott, többségükben kelet-európai dolgozókat zsúfoltan szállásolták el, ami a koronavírus-járvány terjedése miatt is aggályos.

Nem lesz januárban AgrárgépShow

A napokban összeült a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége elnöksége. Több napirendi pont megbeszélése mellett a jövő évi budapesti AgrárgépShow kiállításról is döntöttek.

Az Agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Október végéig kell befizetni a tagdíjat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz.

Korszerű takarmánykeverő épült Baranyában

Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden.

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Ünnepélyesen adták át a gépszínt, irodaházat és egyéb kiszolgáló épületeket a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. Somogycsicsói sertéstelepén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.