Back to top

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Dr. Markus Strauß már 2015-től dolgozik azon, hogy megvalósítsa különleges elképzelését : ehető, vadon élő növényekből fog parkokat létrehozni Németország szerte. A cél eléréséhez létrehozta az "Ehető vadnövények parkja" alapítványt. 

A fajokban gazdag környezetet, amelyek kialakításukban az adott hely természetes körülményeihez igazodik, úgy hozza létre, hogy azok a lehető legváltozatosabbak legyenek.

A park funkcionális elemei között ligetek és sövények, rétek, bogyós növények, gyógy-, és fűszernövény kert, kisebb , foltokban elhelyezett gyümölcskertek és vizes élőhelyek is megtalálhatóak, és ezek harmonikus kölcsönhatást eredményeznek fajban gazdag biotóp és az idilli rekreációs táj között.

Vadon termő ehető húsos som
Fotó: www.pixabay.com
Mivel a növényfajok kiválasztása és a beültetések kialakítása során a lehető legnagyobb természetességre törekszik, a növények ápolására  és a park karbantartásra lényegesen kevesebb figyelmet kell fordítani a hagyományos parkokhoz vagy mezőgazdasági területekhez képest. Emellett a lakosság számára  ingyenes gyűjthető és fogyasztható vadon élő gyümölcsöket, ehető virágokat és leveleket, bogyókat, diófélék, gombákat biztosít. 

Az alsó-szászországi Bad Pyrmontban megvalósított kert összesen 42 hektár lesz amellyel a helyi történelmi és műemléki védettség alatt álló Bergparkot egészítik kis. A teljes parkból jelenleg egy három kilométeres kör alakú sétány látogatható, de a munkák befejezése után a teljes park látogatható lesz, amelyben a növények kóstolgatása kifejezetten megengedett.  

Hasonló koncepciójú kertet adtak át 2018-ban a bajor Kemnath-Waldeckben, és a tervek szerint Mönchengladbachban 2021 tavaszán valósítják meg a következő ehető vadnövényekkel beültetett parkot. A következő években azonban Németország számos településén fognak hasonló kerteket kialakítani. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Erdészkilátó

A Zalakarosi Parkerdőben, a Csiga-túra tanösvény közvetlen szomszédságában áll a 2018-ban átadott, tölgyfából készült Erdészkilátó. A 192,3 méterrel a tengerszint felett található építmény egész évben látogatható.

Klasszikusok újragondolva

Több művészeti ág is felidézi a vadászatot. Fába vagy csontba ágyazott jelenetek rajzolódnak ki képzőművészeti alkotásokban, festmény vászna szívja magába végérvényesen a természet egy momentumát vagy éppen egy jókor elsütött fényképezőgépnek köszönhetően marad meg a múlt tűéles pillanata. Ahogy a tinta is örök nyomot hagy a papíron…

Mesél a besenyői erdő

A SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláját az elsők között alakították ki hazánkban. A Sziágyon eltöltött napok megalapozzák a fiatalok természetismeretét, természetszeretetét, fejlesztik környezettudatosságukat, -érzékenységüket. A Nagyatád térségében, a somogyi erdő rengetegében működő erdei iskola minősített programjaihoz szorosan kapcsolódik a közeli tanösvényhálózat.

Negyedmilliós szépség a múltból

A Mecsek egyik legféltettebb lágyszárú növénye napjainkra szinte csak ezen a vidéken virágzik, kialakulása régmúltba eredeztethető, ugyanis átvészelte a jégkorszakot. A faj fennmaradásának feltétele az előhelyének dinamikus védelme.

Lángba borult erdők

Biztos, hogy elfújtam a gyertyát? Szalonnasütés után elég vizet öntöttem a tűzre? Bezártam jól a kályha ajtaját? Bizonyára a kedves olvasókban is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Otthonunkban az esetek többségében a saját odafigyelésünkön múlik, hogy „meleg helyzetbe” kerülünk-e vagy sem. De nemcsak a lakásaink válhatnak a tűz martalékává, hanem a természeti környezet is!

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.