Back to top

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.

- Mindig is szerettem a jószágot. Úgy gondoltam, minél több lábon állok, annál jobb lesz. Ezért van mindenféle őshonos jószágom, ezeket szeretem, ezekhez ragaszkodom. Százötven birkát, huszonkét szamarat, tizenegy lovat, tizenegy magyar szürkét, nyolc bivalyt és vagy tizenöt magyar tarka tehenet tartok itt.

Birkából van egy árutermelő merino keresztezett állományom, emellett törzsállományban tartok hortobágyi fekete és fehér rackát, valamint cigáját is.

A racka bárány sajnos nem nagyon kell senkinek, csak a támogatások miatt viszik, mivel azok a gazdák is támogatásban részesülnek, amelyek őshonos állatokat tartanak. Ezzel kompenzálva azt a kiesést, hogy nem egy piacképes, nagy hozamú állatot tartanak – bár én ezt 2016 óta nem kaptam meg – meséli Borda István.

A gazdálkodást a legeltetésre alapozzák, amennyit csak lehet, kint vannak az állatok. A négylábúak mellett néhány Gödöllőről hozott őshonos fogolyszínű magyar tyúk és kakas, illetve tizenegy parlagi gyöngytyúk is része a gazdaságnak. Ezek késő délután már szép sorban fent ülnek a fedett szénatároló szín keresztgerendáján. Ott nem éri el őket sem róka, sem más ragadozó.

– Nekünk mindig is volt otthon gyöngytyúk, és ahogy ideköltöztünk, itt is szerettem volna tartani. Pedig a húsát nem szeretem, de a levese az finom, azt megeszem. Ezek itt csak „elvannak”, otthon a háznál keltetünk és vágunk is. Van belőle fehér, barna és a hagyományos szürke is. Sokan nem szeretik a hangját, de itt kiabálhat kedvére. Gyorsan riaszt, hamarabb észreveszi a kóbor kutyát, a macskát, a patkányt, mint más; igazi jelzőmadár. A gazdaságon belül annyira nem számít, de ha kint bóklásznak a gyepen és ott kiabálnak, a kutya hamar arra figyel.

Borda István a lovak mellett számos őshonos jószágot is tart
Borda István a lovak mellett számos őshonos jószágot is tart

A gyöngytyúk naponta tojik, de a tojást a tanyán, a gyepen vagy a bozótosban megtalálni művészet. Most is négy gyöngytyúk hiányzik, ezek valószínűleg már elültek, kotlanak valahol.

– Elkotlik ez is, de ha valami felzavarja, otthagyja a csibét. Nem megy vissza, mint a tyúk, ha felszáll, végleg elhagyta a fészket. A gyöngyi rejtőzködőbb, sokkal vadabb, mint a tyúk. Ez érződik az ízében is, sokkal inasabb, erősebb a húsa. Otthon úgy szoktuk, hogy anyósom megfőzi levesnek, aztán fokhagymával, szalonnával tűzdelve megsüti a húst. Én akkor sem szeretem, egy jó birkapörkölttel nem lehet összehasonlítani.

A gazdaságot vigyázza a félelmetes külsejű, de barátságos kuvasz is, amivel a kuvasz őrprogramban is részt vesz a gazda. Tavaly öt aranysakált ejtettek el a környéken, bár a tanyán nem volt támadás, mert a hodályokba nem tud a ragadozó bemenni. Gond inkább csak akkor van, ha pásztor nélkül legel az állat – a kuvasz erre a helyre való. A gazdaság végében alföldi táj kezdődik, a ligetes gyepen, a megálló vizek mellett gólya békászik. Néhány éve madárles is épült a pusztában, azóta mesés képek készülnek itt a fészkelő szalakótákról és az alföldi madárvilágról.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Interjú Kassai Lajossal a Lovasíjásszal

Kassai-völgy mára már fogalommá vált a világban: itt van a lovasíjászat bölcsője és világközpontja is. "Igyekeztem minél többet áthozni őseink kultúrájából, amelyeket a XXI. századi ember használhat. Az őseink hagyatéka óriási. Ez nemcsak a harcművészetükre, hanem az állattartástól kezdve a természetes életmódig, sok mindenre vonatkozik." -vallja Kassai Lajos a Lovasíjász.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.