Back to top

Tápoldat készítése komposztból

A komposztot nem csak a talajhoz keverve alkalmazhatjuk, hanem kiáztatva, komposzt teát készítve folyékony tápoldatként is adhatjuk növényeinknek. Ennek az elkészítése egyszerű, házilag is könnyen megbírkózhatunk vele. Ha megnézzük a kereskedelemben kapható szobanövény tápoldatok árát, könnyen rájövünk, hogy megéri az időt és a fáradtságot a komposzt tea készítés...

A komposztból áztatással tápoldat készülhet
Fotó: wikipedia
Szobanövényeinknek gyakorta tápoldatot vásárolunk, mert a vízben oldott tápanyagokból könnyebb elkészíteni a megfelelő, vízzel tovább hígított oldatot, mint ha por lenne a kiindulási anyag, aminek a teljes oldódását is biztosítanunk kell.

Tápoldatot mi is készíthetünk házilag, legegyszerűbben komposztból, amit komposzt teának hívnak. Ennek előnye a szilárd komposzttal szemben, hogy beöntözésre is használható, de a levelekre is permetezhetjük, így levéltrágyaként is funkcionálhat – utóbbi esetben nagyobb hígítással.

A komposzt-teával csökkenthetjük a talaj műtrágya terhelését, valamint pénztárcabarát megoldás is egyben. Az ebben található tápanyagok gyorsítják a növények fejlődését, a terméshozam pedig bőségesebb, sőt egyes esetekben ízletesebb is lesz. A komposzt-teával együtt kijuttatott mikrobák javítják a növény ellenálló képességét, és több levélbetegségre is jó hatással van e készítmény.

Mindenképp érett komposztot használjunk kiindulásként, mert amelyikben a lebomlás még folyamatban van, ott a növényeinkre káros gombák is lehetnek. Az érett komposztban bár még esetenként felismerhetőek a levelek, de kézzel morzsolva könnyen szétesik, sötét színű, az állaga durva szemcsés, földnedves tapintású, az illata pedig az erdőtalajéra emlékeztet.

A komposzt tea úgy készül, hogy egy 10 literes vödörbe tegyünk körülbelül 3 liternyi érett komposztot, és öntsük tele lehetőleg esővízzel. Naponta kevergessük, így körülbelül negyedik napra elkészül. Szűrjük le. A folyadék a kész komposzt-tea, a fennmaradt szilárd részek pedig mehetnek a kertbe talajba beforgatva, ez ugyanúgy használható, mint a hagyományos, szárazabb szilárd komposzt.

A komposzt-teát fák, cserjék számára így, hígítatlanul is használhatjuk beöntözésre. Lágyszárúak esetén ezt hígítsuk tovább: 1 liter komposzt-teát 5 liter vízzel, és így öntözzük be a töveket. Levéltrágyaként még hígabb változatot alkalmazzunk: 1 rész komposzt-teához 9 rész vizet hozzáadva, és jól elkeverve. Az így kapott híg oldatot permetezőgéppel, vagy pumpás flakonnal juttassuk ki a levelekre.

A komposzt-teát legjobb frissen, vagy legkésőbb 1-2 napon belül felhasználni. Komposzt-teát árusítanak is termelők, nagyjából 500 Ft/liter áron, ami nem is olyan drága, de még olcsóbb, ha magunk készítjük el.

How to Make Compost Tea - Quick, Easy and FREE!

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Él és virul az iskolakert-mozgalom

A leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és Tündérkert Óvoda közös udvarán számolt be az Iskolakert-fejlesztési Programról Nagy István agrárminiszter. Ez a két intézmény is sikerrel pályázott a programra, és ennek köszönhetően támogatást kapott eszközök beszerzéséhez, illetve szakmai segítséget a kert kialakításához.

Fák rákos sebei

A rákbetegség a fás szárúak, így a gyümölcstermőknek is egyik pusztítója. A fás növények föld feletti részein gyakran láthatóak elhanyagolt, korhadó, redvesedő sebek. Ezeknek a belseje általában üreges, a kéreg és a háncsborítás hiányzik róluk, felületi farészeik pedig korhadtak. Az ilyen seb egyenetlen, szélét hegesztőszövet veszi körül, ami törekszik a seb elszigetelésére, sikertelenül...

Rovarokat riasztó növényi illatok

Bár a légy- és szúnyoginvázió lassan enyhülni kezd, a molyok és más rovarok télen is bosszúságot okozhatnak számunkra. Sokféle népi megfigyelés támasztja alá azt, hogy bizonyos illatokat nem kedvelnek a rovarok.

A citrom is gyógynövény

Savanyú, de szeretjük… Nem csak a leve használható savanyításra, hanem a termés héja és a levele is hasznos, feldolgozható. A citromot Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részein, valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik.

Indul a fügeszezon!

Aszalt fügéhez egész évben hozzájuthatunk az áruházakban, így a fügés finomságok nagy részét bármikor elkészíthetjük. Friss fügéje pedig azoknak bőven akad kora őszre, akiknek van fügebokruk, hiszen már jó néhány olyan fajtája van, mely a mi klímánkon is beérleli gyümölcsét.

A füves felületek megújíthatók

A kertek pázsitjának állapota idővel leromlik. Helyenként rirkul a fű, elkezd gyomosodni, és már nem úgy néz ki, ahogy szeretnénk. Ilyenkor vagy újra kell telepíteni a füvet, ami nagy munka és költség, vagy megpróbálhatunk javítani a helyzeten, például felülvetéssel...

Nyár: a kaktuszok kedvenc évszaka

A kaktuszok nyáron érzik a leginkább otthon magukat hazánkban, hiszen a nyári magas hőmérséklet és erős fény és nappalhosszok hasonlítanak legjobban az eredeti életterükön lévő körülményekhez.

Télállóbbá tehetjük egyes növényeinket!

Néhány növény jól tűri a téli körülményeket, mások belehalnak ebbe. Vannak biztonsággal és csak korlátozottan télálló fajok. A változékony időjárás és hőmérséklet ingadozás a fagytűrés ellen dolgozik. A növények felkészítésével javíthatjuk némelyek fagytűrő képességét…

A virágok királynőjének ezer arca

A virágok királynőjének tartott rózsák méltán tettek szert ekkora népszerűségre, hiszen mára már szinte megszámlálhatatlan változatuknak köszönhetően az egyes fajtacsoportok felhasználási módjainak sokszínűsége miatt, minden helyre megtalálhatjuk az oda való példányt. Kis helyre törperózsát, falra futórózsát, szoliternek bokorrózsát stb.