Back to top

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Simai Krisztián (Kisújszállás)

Simai Krisztián (Kisújszállás):

- Az oxálsav glicerines oldatát söralátét papírral felitatva, vagyis egy gliceroxhoz hasonló tartóshordozót készítek. Fontos tudni, hogy ez egy komplex atka elleni védekezési stratégia eleme (késő őszi, téli zárókezelés, tavaszi atkagyérítés stb.) vagyis önmagában az atka ellen ez a nyári kezelés nem elég. A módszert az On-Farm kutatási programban teszteltük, így az ottani tapasztalatokra alapozom a használatát.

Én az 1 kg oxálsav, 1 liter glicerin kombót használom, de a 60 dkg oxálsav, 1kg glicerin is tökéletesen megfelel, hiszen arányaiban mondhatjuk, hogy közel egy receptúráról beszélünk.

Glicerint 60 fokra melegítjük, hozzáadjuk az oxálsavat, (ez le fogja hűteni, ezért folyamatos kevergetés mellett vissza kell melegíteni,) amikor víztisztává válik az elegy, akkor ráöntjük az 1,5-2 cm széles, 1,5 mm vastag papírcsíkokra. A csíkokat végül le kell szárítani, és mehet a kaptárba, nálam legalább 3 hétre. Fontos, hogy védőfelszerelésként gumikesztyűt mindenképp használjunk, álarc használatára csak szublimáláskor van szükség. Használata gyors, egyszerű, hiszen egy-egy családvizsgálat alkalmával el lehet végezni a behelyezést, és a kivételt is.

Blasinszky Zsolt (Szeged):

Blasinszky Zsolt (Szeged)

- Néhány készítmény megszűnt az utóbbi időben, illetve kiderült róluk, hogy vagy mérgezi a méheket, vagy nincs elég hatóanyag benne az atkák ellen és ahogy a méhészekkel beszélek, úgy látom, ez okoz némi káoszt, főleg a nyári atkaírtásban.

Mi napraforgó után tartós hordozón, amikor már nem pergetünk, az otthoni állományon lámpabélen amitrázt használunk, nekünk az jött be a leginkább.

A vándorállományon pedig szintén amitrázt, amit viszont furettóval viszünk be sorozatban négy-öt naponként. Utána augusztus végén, szeptemberben Checkmite-ot teszünk be az előírásnak megfelelően 5 hétig, ami ugye szintén egy tartós hordozó és ami egy kumafosz alapú szer. Tapasztalataink alapján nagyon jól írtja az atkát. Korábban zárókezeléshez télen Destruktort használtunk, de a hatóanyag problémák miatt ez a szer megszűnt és idén a helyette bevezetett szert szeretnénk majd használni. De mindenképp szeretnénk a zárókezelésnél kipróbálni jövőre az oxálsavcsurgatást.     

A további válaszokat (Varró Levente, Neumann György, Kovács Attila) a Méhészet 8. számában olvashatja el.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a múlt héten megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Első körben 3,12 milliárd Ft-ot utaltak ki összesen 13000 kertészeti tevékenységet végző, méhész gazdálkodó, valamint tejhasznú-tehéntartó számára.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Méhészeti dendrológia 16. rész Záró gondolatok

Lászka István Attila tematikus írássorozatát azzal a céllal kezdte meg, hogy átfogó képet nyújtson a legfontosabb hordást biztosító hazai fa- és cserjefajokról, valamint az erdőgazdasági termesztésbe vont exóta fás növényekről, azok morfológiai, termőhelyi sajátosságaival, természetvédelmi és erdőgazdálkodási vonatkozásaikkal, ültetési/ápolási igényükkel - és természetesen méhészeti értékükkel.

Okostelefonos alkalmazással ösztönzik a mézfogyasztást

A Bábolnai Gazdanapok kiállítói között járva találkoztunk Az Elit Méhészeti Szövetkezet képviselőivel, akik az MNVH standjánál hívták fel a látogatók figyelmét egyebek közt egy iskolásoknak szóló, mézfogyasztást ösztönző, újszerű kezdeményezésükre.