0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Simai Krisztián (Kisújszállás):

– Az oxálsav glicerines oldatát söralátét papírral felitatva, vagyis egy gliceroxhoz hasonló tartóshordozót készítek. Fontos tudni, hogy ez egy komplex atka elleni védekezési stratégia eleme (késő őszi, téli zárókezelés, tavaszi atkagyérítés stb.) vagyis önmagában az atka ellen ez a nyári kezelés nem elég. A módszert az On-Farm kutatási programban teszteltük, így az ottani tapasztalatokra alapozom a használatát.

Én az 1 kg oxálsav, 1 liter glicerin kombót használom, de a 60 dkg oxálsav, 1kg glicerin is tökéletesen megfelel, hiszen arányaiban mondhatjuk, hogy közel egy receptúráról beszélünk.

Glicerint 60 fokra melegítjük, hozzáadjuk az oxálsavat, (ez le fogja hűteni, ezért folyamatos kevergetés mellett vissza kell melegíteni,) amikor víztisztává válik az elegy, akkor ráöntjük az 1,5-2 cm széles, 1,5 mm vastag papírcsíkokra. A csíkokat végül le kell szárítani, és mehet a kaptárba, nálam legalább 3 hétre. Fontos, hogy védőfelszerelésként gumikesztyűt mindenképp használjunk, álarc használatára csak szublimáláskor van szükség. Használata gyors, egyszerű, hiszen egy-egy családvizsgálat alkalmával el lehet végezni a behelyezést, és a kivételt is.

Blasinszky Zsolt (Szeged):

– Néhány készítmény megszűnt az utóbbi időben, illetve kiderült róluk, hogy vagy mérgezi a méheket, vagy nincs elég hatóanyag benne az atkák ellen és ahogy a méhészekkel beszélek, úgy látom, ez okoz némi káoszt, főleg a nyári atkaírtásban.

Mi napraforgó után tartós hordozón, amikor már nem pergetünk, az otthoni állományon lámpabélen amitrázt használunk, nekünk az jött be a leginkább.

A vándorállományon pedig szintén amitrázt, amit viszont furettóval viszünk be sorozatban négy-öt naponként. Utána augusztus végén, szeptemberben Checkmite-ot teszünk be az előírásnak megfelelően 5 hétig, ami ugye szintén egy tartós hordozó és ami egy kumafosz alapú szer. Tapasztalataink alapján nagyon jól írtja az atkát. Korábban zárókezeléshez télen Destruktort használtunk, de a hatóanyag problémák miatt ez a szer megszűnt és idén a helyette bevezetett szert szeretnénk majd használni. De mindenképp szeretnénk a zárókezelésnél kipróbálni jövőre az oxálsavcsurgatást.     

A további válaszokat (Varró Levente, Neumann György, Kovács Attila) a Méhészet 8. számában olvashatja el.

Forrás: Méhészet