Back to top

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Ahogyan tavaly, úgy idén is a legsikeresebb mind közül az Erdei Vándortábor, amelyre a jelentkezést még januárban meghirdette az Országos Erdészeti Egyesület, valamint az Erdei Vándortábor szervezőgárdája.

Fotó: Csatlós Norbert
A várakozásokat felülmúlva, még szinte aznap beteltek a helyek valamennyi Vándor-túraútvonalra, amelyek ráadásul tavalyhoz képest, további két helyszínnel is bővültek.

A Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Zemplén, valamint a Vasi-hegyhát mellett idén két új útvonalként bekapcsolódott a Vértes és a Zselic is, ezzel szinte lefedve az ország teljes területét. Ezekre a helyszínekre több mint 160 csoport jelentkezett, és ez 4000-nél is több diákot jelent.

Ez a gyerekek megismerkedhetnek az erdészek munkájával, a fenntartható erdőgazdálkodással, elsajátítják a környezettudatos gondolkodás alapjait és megtapasztalhatják a természet csodálatos szépségeit.

Az Erdei Vándortábor ezek mellett rászeretné ébreszteni a fiatalokat arra, hogy a globalizáció és a társadalmi elvárosiasodás miatt az emberek elhatárolódtak a természettől.

Ennek megfékezésére főként a fiatal generációban kell tudatosítani, hogy az ember is természeti lény, elengedhetetlen lételeme a természet és az erdő, amit óvni és gondozni kell, hogy a jövő generációja is minél szebb értéket örökölhessen.

Fotó: Csatlós Norbert
Ezt igyekszik a Vándotábor tudatosítani a diákokban, hatást gyakorolni rájuk a természet által. Minderre a ráeszmélésre fokozottan szüksége van a mai és a jövő generációinak, ugyanis a klímaváltozás hatásai az erdőt, ezzel pedig egyidejűleg az erdőgazdálkodást is jelentősen befolyásolja.

Több fafaj, főként a különféle fenyők, a felmelegedés hatása miatt, hazánk tengerszint feletti magasságai már nem teremtenek megfelelő feltételeket a számukra, így várhatóan – „erdőéletben” mérve –, Magyarországról több jelentős fenyőfaj is eltűnik a későbbiekben.

Ennek a tudatosodását és a természettel, az erdővel kapcsolatos gondolkodásmódot igyekszik a fejekbe elültetni a kezdeményezés.

Fotó: Csatlós Norbert
– A járvány miatt azt gondoltuk, megcsappan az előző évekhez képest az érdeklődés, de kellemeset csalódtunk. Olyannyira, hogy a tavalyi jelentkezést és részvételt is túlszárnyalta az idei. A több mint 4000 gyerek mellett már 1200 akkreditált, az Erdei Vándortábor képzésén részt vett pedagógust regisztrálhattunk.

Mottónk: „Az év legzöldebb hete!”, amely valóban helytálló, hiszen a gyerek a hét napos táborozás során, erdőkben sétálva ismerik meg a különféle fa- és állatfajokat, a természet működését

– mondja Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára a Mátrában, az Egererdő Zrt. vendégszeretetének örvén, az Vándortábor sajtótájékoztatóján.

A táborok hamarosan véget érnek, de ez a befejezés valójában csak egy fejezet, hiszen a tapasztalatok alapján, a tábor után a gyerekek a szülőket kérik, hogy családosan látogassanak el a közeli erdőkbe, közelebb hozva mindennapjaikhoz a természet varázslatos világát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.