Back to top

Japán takarmányrecept, melytől a sertések egészségesek, jó ízűek

Ízletesebb a húsa azoknak a sertéseknek, amelyeket a japán sócsú (shochu) égetett szesz lepárlása után hátramaradt árpamaradékkal takarmányoztak.

A japán sócsút árpából, burgonyából, rizsből vagy más keményítőtartalmú anyagból készítik úgy, hogy a nyersanyagot először penészgombával lebontják, majd élesztővel fermentálják, végül általában 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú itallá desztillálják. Jelenleg, a desztillálás után visszamaradt anyagot ipari hulladéknak tekintik, amelyet gyakran úgy helyeznek el, hogy abból még több szén-dioxid szabadul fel.

Az University of Tokyo kutatói a sócsú desztillációs maradékával kiegészített standard takarmánnyal etettek 3 és 6 hónap közötti életkorban lévő sertéseket és megállapították, hogy az állatok nyálában több IgA antitest volt, ami arra utal, hogy a sócsú-maradék a standard táphoz képest egészségesebben tartotta az állatokat.

Továbbá, a nyál kortizol (stresszhormon) mért mennyisége alapján a sócsú maradékkal etetett sertések stressz-szintje alacsonyabb volt, mint a friss árpával kiegészített táppal etetetteké.

A kutatók ugyan gyanították, hogy az állat élete során az alacsonyabb stressz és a jobb egészség jobb minőségű húst eredményez, de azért néhány íz-szakértő véleményét is kikérték. A szakértők szerint, a sócsú maradékkal etetett sertések vesepecsenyéje és karaja jobb minőségű volt a szokásosnál.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/eurekalert.org
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/32 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Import húskészítményt hívott vissza a forgalomból a Nébih

Visszahívta a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Bio Münchner Weißwurst megnevezésű fehér kolbászt.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Sikerült elhajolni a koronavírus ütése elől

A Master Good-cégcsoport 72 millió csirke feldolgozását tervezte az idén, és az év első két hónapjában még semmi jele nem volt, hogy ez a cél veszélybe kerülhet. Márciusban a koronavírus közbeszólt, a mezőgazdaságot is érintette.

A Z-generáció nem áll készen a labor-húsra

A 18-25 éves generáció nagy része mesterségesnek tartja a laborban előállított húsokat.

Halból és sertésből készült ételeket is kóstoltat az AMC

Az Agrármarketing Cetrum számos programot kínál a Bábolnai Gazdanapokra kilátogatóknak. Ondré Péter, a szervezet ügyvezetője mutatta be kiállítási kínálatukat, de szót ejtett más belföldi-, és külföldi futó kampányaikról is.

Dead or alive - Galambtól a zsenge húsig

Új húsgalamb-tenyészcentrumot ismerhet meg a Bábolnai Gazdanapok közönsége. A Színsoron megcsodálható a Mirthys húsgalamb három színváltozata, a Kiállítói csarnokban pedig ugyanezen fajta sült galamb változatát lehet megkóstolni.

ASP Németországban – a Copa & Cogeca reagálása

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenésére reagáltak a mezőgazdasági termelőket és azok szövetkezeteit tömörítő ernyőszervezetek, a Copa és a Cogeca is.