Back to top

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

Feleannyi szilva termett idén, mint amennyit megszoktak a termesztők az előző években - írja a sonline.hu. A tavaszi fagy­ok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható kifejezetten jó termés ebből sem.

A sonline.hu munkatársa a nagyberki Kiss László, gazdálkodót kérdezte az idei termésről. Csak ott, a Szalacska-hegy­en van mit szedniük a védett területen, családi házuk kertjében egy szem szilva sem termett.

– Március 23-án és húsvétkor fagy volt, ami elvitte a gyümölcsöt, a hegyen azonban szerencsére megúsztuk a bajt, ott termettek a fák – mondta a gazdálkodó.

Hozzátette: a család is fogyaszt a gyümölcsből, de a legtöbbet a kaposvári nagypiacon adják el. – Kevés van belőle, emiatt nagyon keresik és elég jó árban, átlagosan 600 forintért veszik – jegyezte meg Kiss László.

Kerti Norbert másfél hektárnyi szilvaültetvényén feleannyi gyümölcsöt tud betakarítani. – Minden fán mindössze egy-két szem található, a tavaszi fagyok leszüreteltek helyettünk – mondta lapnak a kiskorpádi gazdálkodó.

Nem csak a szilvát károsították a tavaszi fagy­ok. Meggyből, cseresznyéből is kevesebb termett, az előrejelzések szerint almából sem lesz kiemelkedő a termés.

– Minden tizedik fán van két szem alma, a tavasszal elfagytak a virágok – mondta el Pirka László, nagybajomi termelő. Hozzátette: a fagy mellett az aszály miatt is nagyon gyenge lesz a termés. – Mivel nagyon kevés gyümölcs termett, így az előző évekhez képest magasabb áron veszik a szilvát – mondta el Tömösváry Máté, a Balaton Kert-Tész Szövetkezet elnöke.

Hozzátette: a belföldi piac mellett Ausztriába, Németországba és Csehországba kerül a későbbiekben a somogyi szilvából. Az Iskolagyümölcs Program keretében pedig a megyében tanuló diákok is megkóstolhatják.

Hazánkban 6400 hektáron termesztenek szilvát. Jellemzően a gyümölcs 75-80 százalékát a belföldi piacon értékesítik, mintegy 20-25 százalék pedig exportra kerül. Idén csak 23 és 32 ezer tonna közötti szilvatermés várható, ami jelentősen alulmúlja az átlagos – évi 65 ezer tonnás – mennyiséget.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Fejenként egy szobányi zöld

A vírushelyzet és az azzal járó korlátozások miatt különösen a nagyvárosokban értékelik nagyra a kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységre szolgáló zöldfelületeket. Mivel hosszabb ideje nem ajánlatos zárt térben találkozni a barátokkal, ismerősökkel, a városlakók körében nagyon népszerűek lettek a közparkok.

Áfonya a farkasvakság ellen

Mottónk igazából nincs. A lehető legjobb minőség elérése a célunk, és a termés maradéktalan, mindenféle károsodástól mentes betakarítása – ezt válaszolta Kelemen Sándor, amikor az áfonyatermesztésről és annak kulisszatitkairól kérdeztük.

Lovaskocsival az arborétumban

A Bábolnai Arborétumot még 1965-ben létesítették. A 60-as évek elején, dr. Burgert Róbert kezdeményezésére kezdték meg az ültetést e gyűjteményes kertben, aminek helyén egykor szántóföld volt. Az állomány mára igen látványos méretű lett korából adódóan. A 33. Bábolnai Gazdanapok ideje alatt is látogatható volt az arborétum, méghozzá lovaskocsival.