Back to top

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

A kakukkfű a Földközi-tenger keleti partvidékéről származó, 20-40 cm magasra növő, vadon is előforduló évelő félcserje. Első ránézésre nem is gondolnánk ezt, méretéből és párnás megjelenéséből adódóan. Szerteágazó szára azonban elfásodik, és tavaszonként ebből hajt ki, akárcsak a jóval nagyobb termetű cserjék, csak ő kicsiben.

Kevés is elég belőle

Leveleit frissen vagy szárítva használjuk kis mennyiségben, kolbász, pástétom, hús-, burgonya-, és zöldségfélék, levesek és mártások, valamint pizza ízesítésére. A francia konyha tipikus fűszere. Sok zöldfűszertől eltérően belefőzhető az ételbe.

Fogyasztható forrázatként tea formában, de készülhet belőle szirup vagy szörp is. Jellegzetes és erős íze miatt ezekből nagyon kis mennyiség is elég limonádék vagy más gyógyteák ízesítéséhez. A szirup konyhai felhasználása mellett hígítatlanul felső légúti megbetegedések kezelésére is alkalmas.

Napjainkban a fűszerekre elsősorban mint ételeink ízesítőjére gondolunk, ám elődeink nem csak a gasztro-élmény fokozása miatt fűszereztek. Mindig nagy szerepet játszott, hogy e növények segítsék az emésztést, és az sem volt hátrány, ha antimikrobás hatással rendelkeztek, hiszen ez gátolta az étel korai megromlását. A kakukkfüvek mindhárom szempontból megállják a helyüket. Gyűjtésük a virágzás előtt és alatt ajánlott, mert olyankor a legfűszeresebb az aromájuk. Nagyon jól tartósíthatók ecetben és olajban is. A fiatal növények még zsenge szárai is felapríthatók és használhatók fűszerezésre, az idősebb, elfásodott szárról pedig húzzuk le a leveleket, így használjuk fel. A kakukkfű a lakásban hűvös, napos helyen egy-két hétig tartható frissen a felhasználásig, mérsékelt öntözés mellett.

Vadon is él hazánkban a mezei kakukkfű, száraz réteken, mészkőhegységekben

Köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő

A kakukkfű drogja a megszárított herba, azaz a virágos hajtás, amely nem tartalmazza az alsóbb elfásodó részeket. A vadon begyűjthető Thymus serpyllum, vagy mezei kakukkfű több faj gyűjtőneve, melyeket alig lehet megkülönböztetni egymástól. De kerti változatai is szép számmal vannak, melyek íze, hatóanyag-tartalma vagy megjelenése eltérő, és sok díszváltozata is kialakult.

Serkenti az emésztést, teaként mézzel fogyasztva enyhíti a köhögést és a torokfájást.

Tömött növekedésű kerti fajta
A kakukkfű-illóolajat vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1-3%-os hozammal.

Az illóolaj lehet színtelen, halványsárga vagy vöröses színű. Illata nagyon jellegzetes, markáns, fűszeres, a fenolos alkotórésznek (timolnak) köszönhetően, amelyből 30-50%-ot tartalmaz az illóolaj.

Másik jelentős hatóanyaga a karvakrol, ebből 65-70% van az illóolajban. A Magyar Gyógyszerkönyv szerint a kakukkfű olaja erős antimikrobiális, szagtalanító, bőrvörösítő, gyulladáscsökkentő, általános erősítő, köhögéscsillapító és a hörgők görcsét oldó hatású. A kakukkfűolaj alkalmazásának főbb területei: különböző eredetű légúti-, bőr- és húgyúti fertőzések; köhögéssel járó krónikus légzőszervi bántalmak, szájüregi gyulladások, emésztőrend­szeri panaszok, valamint a mozgásszervek gyulladással és fájdalommal járó megbetegedései. A bőr gombás vagy bakteriális eredetű fertőzéseinek kezelésére kivonatok, ecsetelők, vagy kenőcsök formájában használható. Légzőszervi megbetegedések esetén inhaláló szerek, légzéskönnyítő hatású gyógyfürdők és mellkasi bedörzsölők, krémek, valamint orrkenőcsök egyik fő alkotórészeként is felhasználható. A szájüregben zajló kedvezőtlen folyamatok kezelésére ajánlott szájvizek, öblögetőszerek és ecsetelők egyik lehetséges és hatékony alkotórésze. Reumás és más eredetű, fájdalommal járó megbetegedések esetén bedörzsölőszerek, masszázs-, és fürdőolajok, illetve krémek értékes hatóanyaga.

Belsőleg húgyúti fertőzések orvoslására és emésztésjavító teakeverékekben hasznosítják sokoldalú és kedvező hatásait.

A kerti kakukk­fű illóolaja nem toxikus, a bőrt közepes mértékben irritálja (főként a nyálkahártyát irritáló tulajdonsága van), ám sok illóolajtól eltérően fényérzékenyítő és fototoxikus hatása nincs. Vírusölő hatása is ismert és jelentős.

Fajai, változatai és tartásuk

A citromillatú kakukkfű sokféle levélszínben kapható
Kertben, cserépben könnyen tartható többségük, és hazánk teleit is elviselik. Mindenképp tűző napot igényelnek. A talajjal szemben nem igényesek, a kevés tápanyagtartalommal rendelkező rosszabb minőségű talajokon is megélnek, valamint a szárazságot is jól tűrik. Termesztésben, ha jelentősebb hozamot szeretnénk elérni, akkor meghálálják a jó minőségű talajt és a rendszeres öntözést. Az, hogy egy növény tág tűrésű, nem jelenti azt hogy e szélsőséges viszonyokat szereti, hanem csak azt, hogy képes elviselni. (Mint a kamilla, amit sokszor látunk szikes területeken, mert elviseli a talaj magas sótartalmát, de egyáltalán nem ragaszkodik hozzá, sőt jobb minőségű talajon sokkal jobb a hozama.)

Könnyen nevelhető akár cserépben is (a képen köményillatú kakukkfű)
A citromillatú kakukkfű, a Thymus citriodorus több változattal rendelkezik, van aranyszínű levélszegélyű tarka, fehértarka, sőt sárgás levelű változata is.

Emellett álló és kúszó formája is létezik e fajnak. Ennél a növénynél a citromos illat elnyomja a kakukkfüvekre jellemző timolos aromát.

A narancsillatú kakukkfű, a Thymus fragrantissimus szintén a kakukkfüvektől szokatlan illatával, és szép ezüstös leveleivel tűnik ki a sorból.

A Thymus herba-barona a köményillatú kakukkfű. A vad vagy mezei kakukkfüvekről már volt szó, ez a Thymus serpyllum is nagyon jól mutat kertben is. Kimondottan kerti változata a kakukkfüveknek a Thymus vulgaris, amely számos fajtával rendelkezik a termesztési céltól függően, dísz- vagy haszon célokra is nemesítették.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Fejenként egy szobányi zöld

A vírushelyzet és az azzal járó korlátozások miatt különösen a nagyvárosokban értékelik nagyra a kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységre szolgáló zöldfelületeket. Mivel hosszabb ideje nem ajánlatos zárt térben találkozni a barátokkal, ismerősökkel, a városlakók körében nagyon népszerűek lettek a közparkok.

Áfonya a farkasvakság ellen

Mottónk igazából nincs. A lehető legjobb minőség elérése a célunk, és a termés maradéktalan, mindenféle károsodástól mentes betakarítása – ezt válaszolta Kelemen Sándor, amikor az áfonyatermesztésről és annak kulisszatitkairól kérdeztük.

Lovaskocsival az arborétumban

A Bábolnai Arborétumot még 1965-ben létesítették. A 60-as évek elején, dr. Burgert Róbert kezdeményezésére kezdték meg az ültetést e gyűjteményes kertben, aminek helyén egykor szántóföld volt. Az állomány mára igen látványos méretű lett korából adódóan. A 33. Bábolnai Gazdanapok ideje alatt is látogatható volt az arborétum, méghozzá lovaskocsival.

Él és virul az iskolakert-mozgalom

A leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és Tündérkert Óvoda közös udvarán számolt be az Iskolakert-fejlesztési Programról Nagy István agrárminiszter. Ez a két intézmény is sikerrel pályázott a programra, és ennek köszönhetően támogatást kapott eszközök beszerzéséhez, illetve szakmai segítséget a kert kialakításához.