Back to top

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Fotó: pixabay
Az irodaházak tetejére ültetett szőlő tulajdonképpen az üvegek újrahasznosításának ötletéből fakad. A projekt azzal kezdődött, hogy megvizsgálták, az újrahasznosított üveg helyettesítheti-e a talajban a homokot.

A szőlőültetvények a Montreali Kongresszusi Központ, a tartományi alkoholkereskedelemért felelős állami tulajdonú SAQ szervezet, az Idegenforgalmi Intézet (ITHQ) és az Ubisoft Montreal számítógépes vállalat tulajdonában lévő épületek tetején nőnek.  Az első négy szőlőültetvény összesen 345 tőből áll és ebben az évben telepítették az ötödik ültetvényt,

amely a világ legnagyobb városi tetőtéri szőlőültetvénye, több mint 200 tő.

Ez év májusában adta a város az első bort a Palais des Congres tetején betakarított szőlőből, ahol az első tövet 2017-ben ültették, és 30 palack bort készítettek belőle. A következő szüret után körülbelül 100 üvegre elegendő bor várható. A borokat egyelőre nem értékesítik, tesztelik és megfigyelik a következő években, mondta Veronique Lemieux, a projekt koordinátora.

A montreali városi szőlőprojekt elsődleges célja az volt, hogy feltárja annak lehetőségét, hogyan tudnák helyettesíteni a homokot a földkeverékben a helyi újrahasznosítási központból származó törmelék üveggel.

Az ötlet abból a tényből származott, hogy a homokkészlet korlátozott, és a szőlő alatti üvegszemcsék segítenek a növénynek a gyorsabb érésében.

Feltételezték, hogy a zúzott üveg a benne tükröződő napfény hatásának fokozásával felgyorsítja a növények érését a hideg környezetben, és emellett összetevőként működhet a talaj megfelelő szerkezetének biztosításában. „A finomra őrölt üveg tulajdonságai hasonlóak a homokhoz, természetesen jelen vannak a szőlőültetvények talajában” - jegyezték meg a projekt szerzői.

Ez a négy évig tartó kutatás segít meghatározni a rusztikus szőlő növények városi környezetben történő fejlődését. Nem elsősorban a nemes szőlőfajtákra összpontosítunk, hanem inkább tanulási céllal kombinációk tesztelésére, és az újrahasznosított üvegpor felhasználásával innovatív módon járulhatunk hozzá a körforgásos gazdasághoz, magyarázza Veronique Lemieux.

Veronique Lemieux projektvezető
Fotó: au-lab.ca

A másik cél a klímaváltozás negatív hatásainak kivédése és a fenntartható gazdálkodás elősegítése. Tavaly decemberben a Guelphi Egyetem tanulmányt tett közzé arról, hogy az éghajlatváltozás miatt a kanadaiaknak egyre többet kell fizetni az élelmiszerekért. A szerzők rámutattak egy olyan

kutatás szükségességére, amely a kanadai éghajlattal szemben ellenálló növényfajták kiválasztását célozná. Hangsúlyozták, hogy támogatni kell azokat a projekteket, amelyek lehetővé teszik a helyi zöldségtermelést, ami alacsonyabb logisztikai költségeket és fokozott élelmezésbiztonságot jelent.

A városi szőlőültetvények alkalmasak arra, hogy felszívják az esővíz egy részét, ezzel elősegítik az éghajlatváltozás elleni küzdelmet azáltal, hogy csökkentik a tetők hőmérsékletét, és életteret biztosítanak a biodiverzitás számára.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy. Szeptember közepén már megtalálható a boltok polcain. Zajlik a szüret, csúcsüzem van a feldolgozókban. Ilyenkor vizsgáznak a szőlőtermelők, egész évi munkájukról számot adnak. A hírek szerint mint minőségben, mint mennyiségben jó évjárat elé nézünk. Részletek a Borászati Füzetek legfrissebb számában.

A HNT elkötelezett a biológiai alapok megújításában: piacszervezési intézkedés a Borszőlő Szaporítóanyagtermelési Alapról

A 2016. decemberben a HNT által elfogadott ágazati stratégia alapvető célkitűzésként fogalmazta meg a szőlőtermesztés biológiai alapjainak fejlesztését és megőrzését. A kutató szakemberek és a termelők visszajelzések alapján erősíteni szükséges a szaporítóanyag előállítás növényegészségügyi ellenőrzését mind az alany- és a törzsültetvényekben, valamint az oltványtermesztőknél.

Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala

Az Agrármarketing Centrum (AMC) szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét a közösségi média felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai és a kontinensen túli piacokon.