Back to top

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Aratás 2020 - tájkoztató
Fotó: AM/ Krasznai-Nehrebeczky Mária
Az aratási koordinációs bizottság ülése után Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a legfrissebb adatokat ismertetve kiemelte, idén mintegy 4,7 millió tonna őszi búza termett. A belföldi felhasználás általában 2,5-3 millió tonna, így van exportáru alap is.

A repce aratása befejeződött. A tavalyinál nagyobb területen, 311 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, amely jelentősen megszenvedte a tavaszi aszályt. A növény hozama hektáronként mindössze 2,5 tonna, amely 18 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagnál, így hiába volt nagyobb a vetésterület, a 781 ezer tonna össztermés mintegy 10-12 százalékkal kevesebb a 2019-es termésnél.

Az őszi árpa aratása ugyancsak 100 %-on áll. A vetésterülete 238 ezer hektár volt idén, ahonnan 1,335 millió tonnát takarítottak be.

Tarpataki Tamás az időjárás negatívumaiként a tavasz aszályt, az azt követő időszak viharait és az aratás idején gyakori esőket említette. Kiemelte, hogy míg tavaly 139 ezer hektárra jelentettek aszálykárt, idén tavasszal ez 312 ezer hektár volt, de a bejelentett belvíz- és felhőszakadás miatti kár is már duplája a 2019-esnek.

Aratás Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál 2020. július 16-án
Fotó: Csatlós Norbert
A betakarításban ugyan nehézséget okozott a csapadék, ugyanakkor a tavaszi vetésű növényeknek kedvezett, azok jó állapotban vannak, a kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik - jegyezte meg.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette, akár szerencsésnek is mondhatja magát az, aki le tudta aratni a gabonát, hisz júliusban 2-3 naponta esett annyi, ami megakadályozta a kombájnok indulását, és volt, ahol egyszerre 200 mm csapadék is hullott.

A terméseredményekről szólva kiemelte az őszi árpa jó 5,5 t/ha termésátlagát, különösen ha azt vesszük, hogy van, ahol ez csak 3 tonna lett. Az árpa minősége azonban gyengébb, a fehérjetartalma 1-2%-kal alacsonyabb a megszokottnál, a hektolitersúly 65-69 kg/hl.

A repce az elmúlt időszak leggyengébb termését hozta 2,2-2,3 tonnás termésátlagával, és volt termelő, aki még a 2 tonnát sem érte el. A repcetermesztés ebben a szezonban vastagon veszteséges volt – hangsúlyozta. Az ár most 130 ezer forint tonnánként, és emelkedőben van, hisz az olajosnövény egész Európában rosszul termett.

A búza minőségéről szólva kifejtette, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően fuzáriumfertőzöttséggel gyakorlatilag nem találkoztak. A búza mennyisége pedig az aszály miatt még táblákon belül is egyenetlen volt, ahogy Európában mindenütt.

Máshol még tart a betakarítás, így nem tudni, mekkora lesz a terméskiesés a kontinensen, amely egyébként a világ legnagyobb búzatermelő területe. A telephelyi árak most 50 ezer forint körüli, a malmi búzáé 54-55 ezer forint, de az árak emelkednek, így érdemes kivárni az értékesítéssel.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.

A prügyi szójabemutató oldalágai

Évek óta Prügy a meghatározó hazai szójabemutatók egyik helyszíne. Kiváló feltételeket teremt hozzá a helyi mezőgazdasági zrt. és annak elkötelezett elnök-vezérigazgatója, Rácz László. Vegyes termőhelyi adottságok mellett gazdálkodnak, általában akkor sikeres az évük, ha nem túl csapadékos.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Jön a csapadék

A hét első felében az ország nagy részén még tovább száradtak a talajok, ami jelentősen megnehezítette az őszi kalászosok vetése előtti talaj előkészítést és a repce korai fejlődését, erősödését is. A folytatásban azonban változik időjárásunk, pénteken nyugat felől egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, melyek szombatra a keleti, északkeleti országrészt is elérik.

A PENNY kész bővíteni a hazai beszállítói körét

A PENNY kiskereskedelmi áruházlánc nyitott arra, hogy 223 magyarországi üzletében növelje a hazai élelmiszerek arányát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a PENNY Market Kft. vezetőivel egyebek között erről is egyeztetett.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Több pénz a hungarikumok gyűjtésére

„Hungarikumaink és nemzeti értékeink olyan eszmei és erkölcsi hátteret jelentenek, amelyek összekötnek bennünket, bárhol is legyünk a világban. Megalapozzák nemzeti öntudatunkat, hagyománytisztelő és hagyományszerető létünket, hozzájárulnak történelmi emlékezetünkhöz – jelentette ki Nagy István a Zala megyei Reziben tartott sajtótájékoztatón.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.