Back to top

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

1. A használt szerek és módszerek hatásmechanizmusával -amennyire ez lehetséges- legyünk tisztában! Nem mindegy, hogy melyik szert/módszert milyen hőmérsékleten használjuk. Pl. az oxálcsurgatáshoz minél hidegebb kell (akár -5 fok C), az oxál szublimáláshoz viszont jobb ha melegebb van (10-12 fok). Esetleg még jobb, ha a kijáró méhek épp hordanak. De minden más szerről is jó, ha tudjuk, milyen hőmérsékleten hatnak a legjobban.

Ugyancsak ide tartozik, hogy a szerek lebomlási idejével legyünk tisztában és a pörgetés előtt ezt vegyük figyelembe. Az idegmérgeknél ez különösen fontos! ​​​​​​

2. Az adott körülményeknek megfelelően minden évszakban kezeljünk. Tavasszal: tejsav, timol, heresejt kivágás; nyáron: oxálsavszublimálás, vagy egyéb engedélyezett szerekkel való sorozatkezelés, tartós hordozón oxálsav, amitráz stb.; Ősszel: oxálszublimálás, tejsav, anyazárkázás+oxálszublimálás, zárókezelések bevált és engedélyezett szerekkel megfelelő hőmérséklet mellett; Télen zárókezelések:;

lehulott atka
Fotó: Hevesi Mihály

3. A méhész szezonban tavasztól őszig legyünk tisztában az atkafertőzés mértékével: kontroll vizsgálatokat végzünk lehetőség szerint olyan szerekkel, melyek nem szennyezik a mézet (pl. tejsavval), alkoholos lemosással, porcukros vizsgálattal, oxál-szublimálással; De ugyanide tartozik, hogy figyeljük a természetes atkahullást a higiénikus aljon (napi 2-4).

4. Többféle szerrel kezeljünk a szezon során, ez a varroa rezisztenssé válása miatt is fontos.

5. Bármilyen kezelés után higiénikus aljú kaptárakban figyeljük az atkahullást, ha néhány napon belül is valószínűtlenül kevés vagy a természeteshez közeli (2-4) végezzünk kontroll vizsgálatot és győződjünk meg róla, hogy a használt szerek megfelelnek-e a minőségi elvárásoknak.

6. A házilag készített szereket csakúgy, mint a hivatalos gyártótól származókat tartsuk hűvös száraz helyen és használjuk fel minél hamarabb. A nagy hőingadozásnak kitett sufnik, kamrák, szerszámosládák nem alkalmasak a tárolásra.

7. Feltétlenül biztos forrásból szerezzük be a használt szereket. Mivel sok esetben lebomló anyagokról van szó, különösen fontos, hogy az érvényes szavatosságú szereket a forgalmazó a tárolás során hűvös, száraz helyen raktározza. Ezt általában egy átlagos bolttól, nem biztos, hogy el lehet várni. Viszont a laborellátók rendelkeznek megfelelő, hűtött és páramentesített raktárakkal.  

 

Ajánljuk még: Oxálsav-dihidrát tartós hordozón- Randy Oliver receptje

Két hatékony anyásítási módszer

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészet - Ha jön a medve…

A nagyragadozók állományai változó mértékben ugyan, de növekvő tendenciát mutatnak Európa-szerte. A medvék védettek, de jelenlétük valós problémákat okozhat egy-egy érdekcsoport, így például a méhészek számára. A kártételek megelőzése együttműködést kíván a gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek között.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Vissza a természethez - Biológiai növényvédelem a Dobay Kertészetben

A hazai dísznövénykertészetek közül a Dobay Kertészet az elsők közt alkalmazta sikerrel a biológiai növényvédelmet. A hódmezővásárhely-kopáncsi termesztőtelepükön szeptember elején tartott fajtabemutatón Dobay Imre tulajdonos a fajták ismertetése mellett beszámolt a biológiai növényvédelemben szerzett tapasztalataikról is.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.