Back to top

Az ország legszebb balkonjai és előkertjei

Kihirdették a Virágos balkonok, virágos kertek verseny győzteseit. Ezzel véget ért az idei Virágos Magyarország verseny, amelyet rendhagyó módon a települések helyett a lakosság számára írt ki az idén a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Tóth Szilvia balkonkertjét a legszebb balkonok közé választották
A verseny országszerte hatalmas népszerűségnek örvendett. A legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen közel 2500-an pályáztak, a legtöbb nevezés Pest megyéből és a fővárosból, illetve Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett. Mindkét kategóriában tizenegy díjat osztottak ki.

A három legszebb előkert, illetve legszebb balkonkert mellett díjazták például a legszínesebb nö­vény­kavalkádot, a legkisebb és a legharmonikusabb balkonkertet,

a legromantikusabb előkertet, a leginkább fenntartható megoldásokat, de egy-egy Bálint Gazda-emlékdíjat is odaítéltek a verseny egykori zsűritagjának tiszteletére olyan pályázatokra, amelyek a dísznövények és a gyümölcsök, valamint a zöldség-, illetve fűszernövények együtt­élésére építettek.

A kiemelkedő alkotók értékes kertészeti utalványokban részesülnek. A versenyre a közösségi médiában is nagy figyelem irányult.

A beküldött képek alapján a balkonkertekben még mindig a klasszikus egynyáriaké a főszerep, azonban egyre többen ültetnek fűszernövényeket és évelőket is.

A zsűrit alkotó szakemberek szerint a pályaművek bebizonyították, hogy a legkisebb helyen is lehet harmonikus és használható kerti teret kialakítani. A balkonkertészkedők találékonyságát mutatja, hogy szinte bármit lehet ültető­­edénynek használni, és nincsen olyan tárgy, ami ne válhatna kerti dísszé egy kreatív kompozícióban. Jellemzőek a bátor színtársítások is, amelyek vidámságot visznek az épített környezetbe.

Németh Zoltán kertjét a legszínesebb növénykavalkádért díjazták
Az előkertek esetében arra hívták fel a figyelmet a kertészeti szakemberek, hogy a hozzáértő gondoskodást mutatva jellemzően egészséges, ápolt növényeket láttak a beküldött képeken.

Emellett megfigyelték, hogy az előkertekben is egyre többször szerepel virágzó vagy levéldíszt adó évelő.

Bár hagyományos falusi előkertből kevés volt a beküldött pályaművek között, mégis sok előkertben virítottak jellegzetes parasztkerti növények, liliom, körömvirág vagy zsálya.

Díjazottak

Balkonkert kategória

• Legszebb balkon: Tóth Szilvia, Budapest; Markovits András, Kőszeg; Frekot Erika, Budapest

• Bálint Gazda-emlékdíj: Némethné Szarvas Kata, Budapest

• A legkisebb balkonkert: Krizsán Szilvia, Budapest

• A legvirágosabb tetőterasz: Nagyu­nyomi-Sényi Anna, Budapest

• A legszínesebb növénykavalkád: Mosonyi István, Budapest

• Jó térelosztás, egyedi megoldások: Béndek Adrienn, Székesfehérvár

• Harmonikus balkonkert: Kovács Zsolt, Budapest

• A nyugalom oázisa különdíj: Pócsi Nikolett, Miskolc

• Kreatív egyedi megoldások: Lipák Lilla, Debrecen

• A közönségszavazás nyertesei: Kovács Marianna, Békéscsaba; Beke Gyöngyi, Császár; Bene József, Szomolya

Előkert kategória

• Legszebb előkert: Lammel Krisztián, Pécs; Rákászné Sinka Erika, Budapest; Vértesi Andrea, Oroszlány

• Bálint Gazda-emlékdíj: Kőhidi Györgyné Marika, Orosháza

• A legszínesebb növénykavalkád: Németh Zoltán, Siófok

• Hagyományőrző kert: Feldman Renáta, Kerekegyháza

• Romantikus előkert: Homok Margit, Gödöllő

• Szakszerű fenntartás: Tóthné Ivarg Andrea, Hajdúsámson

• Egzotikus növényalkalmazás: Szabó Diána, Hévíz

• Változatos növényalkalmazás: Wei­ling Júlia Luca, Pécs

• Ápolt zöldkert: Erdei-Nagy Mónika, Gesztely

• A közönségszavazás nyertesei: Tóthné Vattamány Andrea, Nyíregyháza; Záhorszki Jánosné Brigitta, Érsekvadkert; Ungvölgyiné Paulik Zsuzsanna, Gyomaendrőd

A közönségszavazás során szavazatot leadók közül nyereményben részesült: Tóth Sándorné, Kecskés Sándorné, Gondáné Árvai Marika, Kémenes Imre, Boda-Kollár Renáta, Fülöpné Szerényi Hermina

Kovács Zsolt harmonikus balkonkertje

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/Magyar Turisztikai Ügynökség
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/35 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Virágos meglepetés a moziban

A düsseldorfi UFA Palast mozijába főműsoridőben érkező látogatókat szokatlan meglepetés várta: a moziteremben az ülések felén szobanövények foglaltak helyet.

Májusban tartják a Fruit Logistica kiállítást

A COVID-19 járvány miatt a szokásos február közepe helyett május 18. és 20. között rendezik meg a zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb nemzetközi kiállítását Berlinben. A szervezők bíznak abban, hogy májusban már több vevő érkezhet a világ számos pontjáról. Különleges formája lesz ez azonban a kiállításnak, a szervezők új szlogent is kitaláltak hozzá: Találkozzon a helyszínen. Csatlakozzon online.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kaptak elismerést

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából 86-an vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadóján. "1956 szellemisége arra emlékeztet, nincs lehetetlen, csak bátorságra, összefogásra, tenni akarókra van szükség; olyan emberekre, mint önök, akik munkájára feltétel nélkül számíthatunk" - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese.

1500 szőlő- és gyümölcsoltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.