Back to top

Grillezzünk környezettudatosan! - Faszén és brikett kókuszdió héjból

Néhány cég környezetkímélő forrásból származó kiváló minőségű faszén és brikett készítmények kínál.

Faszén a grillezéshez maradékból, hulladék anyagokból? Igen, néhány cég innovatív technológiájának köszönhetően ez ma már lehetséges. Környezetkímélő technológiával állítható elő keményfából kiváló minőségű faszén, de a kókuszdió kemény héját is újra lehet hasznosítani  brikettként. 

A Tom Cococha nevű cég által gyártott Tom Coco BBQ Grill-brikettet Indonéziában magas minőségi előírások mellett állítják elő kókuszdió héjból. A briketett más, kókuszból származó bio-készítmények melléktermékeinek újrahasznosításával állítják elő. A társaság az ökológiai és a fenntarthatósági elvek maximális betartásával gyártja a terméket. Az általuk előállított brikett mintegy hat órán keresztül parázslik, és viszonylag kevés hamu marad utána.

Fotó: www.pixabay.com

A BBQ Brands Nature Grill brikettje kókuszdióhéjból készül, amely bőségesen megtalálható Észak-Sulawesi-ben, Indonéziában.

A kókuszdió héj felhasználása fenntartható, megújuló és környezetbarát alternatívát kínál a faszén és kőszén helyettesítésére. Az így előállított  brikett hosszú, 160–240 perces stabil égési idővel rendelkezik és csak nagyon enyhén füstöl. 

Miller Holz nevű cég fából készült termékeket értékesít. A fa a saját általuk telepített erdőből származik, amivel nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Paraguay visszanyerhesse korábbi zöld arculatát. Paraguay erdőinek nagy része ugyanis a túlzott fakivágás miatt megsemmisült, pedig a különleges szubtrópusi éghajlat ideális feltételeket kínál a különböző értékes fafajok számára. A Miller Holz faszén hagyományos módon helyi faszén égetőkben készül, leginkább az Urophylla x camaldulensis eukaliptuszféle felhasználásával. 

Faszén brikett
Fotó: www.pixabay.com

A DHG Vertriebs & Consultinggesellschaft Nambuko márkájú faszént Namíbiában gyártják és csomagolják. 

A cég mindegyik brikettje 100% FSC és BSCI-tanúsítással rendelkezik, céljuk, hogy a Német Nemzetközi Együttműködési Társasággal (GIZ) együtt fenntartható és ellenőrizhető faszén és brikett gyártási és kereskedelmi láncot építsenek ki Namíbiában.

A gyártó létesítmények nagy részét a TFT-Eartworm, a társadalmi és környezetvédelmi normák fejlesztésére szakosodott szervezet már ellenőrizte. A Nambuko a felhasznált fa kiváló tulajdonságai miatt átlagon felüli minőségű termékeket kínál, amelyek hosszú égési idővel és jó hőfejlődéssel rendelkeznek, és nagyon kevés hamu marad az égés után. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.

Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Gúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.