Back to top

Szeptember végéig jó minőségű hazai dinnyét ehetünk

A dinnye már nem csak a forró nyári napok gyümölcse, hívja föl e figyelmet az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum fogyasztásélénkítő kampánya. A hagyomány szerint Lőrinc nap után nem érdemes dinnyét enni, de az új fajtáknak és technológiáknak köszönhetően szeptember közepéig-végéig kiváló minőségű ez a finomság.

Tarpataki Tamás és Giczi Gergely a győri Xantus János Állatkert előtt rendezett sajtótájékoztatón
Fotó: Horváth Csilla
A hazai termőterület ötödével zsugorodott az idén, 4000 hektáron ültettek görög- és sárgadinnyét. Ebből a sárgadinnye termőterülete 400 hektár körüli, tudtuk meg Tarpataki Tamástól, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkárától. A területcsökkenés és a kedvezőtlen időjárás ellenére a tavalyival közel megegyező mennyiségű a termés, 160 ezer tonna.

A magyar dinnyét július közepétől szedik és az idén várhatóan még szeptember vége felé is lesz friss hazai termés.

Az utóbbi években komoly fajtaváltás történt, előtérbe kerültek a magszegény hibridek és a termésbiztonságot oltott dinnyével növelik. A termés 60%-át exportáljuk, elsősorban Szlovákiába, Csehországba, Lengyelországba és Németországba. A hazai fogyasztás 10 kilogramm körül alakul évente, a legtöbben a 4-7 kilós dinnyéket vásárolják. Kérdésünkre azt is elmondta Tarpataki Tamás, hogy az idén sok pótlásra került sor a tavaszi fagyok miatt, a dinnyeültetés ideje ugyanis április-május, amikor visszatérős nagy hidegek voltak. Összesen 82 ezer fagykárbejelentés érkezett a szaktárcához, ami kiugróan sok, tavaly 28 ezer bejelentés volt.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A fogyasztásélénkítő kampányt kimondottan a dinnyeidény végére időzítették az idén, mondta Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese. Eddig állatkerteknél, a balatoni strandokon kóstoltattak dinnyét, a továbbiakban budapesti bevásárlóközpontokban kínálják majd a fogyasztóknak. A marketingkampány gerincét pedig a rádióban, az online és közösségi médiában való megszólalások teszik ki, augusztus 24. és szeptember 14. között.

Hangsúlyozzák a dinnye beltartalmi értékeit is, hiszen annak ellenére, hogy a legmagasabb víztartalmú gyümölcs, A-, B2, B6, C-vitamint, magnéziumot, káliumot, likopint és béta-karotint tartalmaz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Ha én fa volnék

Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Alacsony burgonyaárakra panaszkodnak a gazdák

Az utóbbi napok gyakori esőzései Szlovákia több régiójában is fékezik az őszi termésbetakarítást. Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának munkatársa lapunknak elmondta, hogy a galántai járásban például csak a 37. naptári héten tudtak nekilátni a gazdák az őszi betakarításnak.

Minden idők egyik legsúlyosabb termékszennyezését követte el a gazda

14 éves börtönbüntetést kapott az a brit juhtenyésztő, aki fémszilánkokat rakott a Tesco által forgalmazott bébiételekbe, majd pedig megzsarolta a vállalatot, hogy fizessen neki, s akkor elmondja, mely áruház mely termékeit választotta „áldozatul”.

Fantasztikus magyar siker

Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton.