0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Német EU-elnökség – termelői várakozások

A német EU-elnökség Koblenzben megrendezett informális mezőgazdasági ülésén, a Covid-járvány miatt bizonytalan helyzetben Joachim Rukwied és Ramon Armengol, a Copa és a Cogeca elnöke felszólította a résztvevőket, hogy bármely jelenlegi és jövőbeni tanácskozáson vegyék figyelembe a válság első hullámának tanulságait, különös tekintettel a KAP-ról és a Zöld Megállapodás-ról szóló megbeszéléseken.

Joachim Rukwied, a Copa elnöke a tanácskozáson kijelentette:

„A koronavírus kitörése továbbra is drámai hatást gyakorol az EU vidéki területeire. Amint azt az Európai  Bizottság is elismerte, számos ágazatban mind azonnali, mind közép- és hosszú távú következményekkel járt.

Az  Európai Uniónak a járványra adott közép- és hosszú távú válasza szilárd és erőteljes gazdasági fellendülési programon kell, hogy alapuljon, amelynek része a fokozott fenntarthatóság, az éghajlatváltozásra adott válasz és a biológiai sokféleség fokozottabb védelme.

Mindezeken túl javítani kell az Unió egységes piaca és az élelmiszer-ellátási lánc működését.”

Emellett a mezőgazdasági termelők szervezetének elnöke rámutatott, hogy annak ellenére, hogy bizonyos gazdasági tevékenységeket EU-szerte részlegesen újból megnyitottak, a legtöbb ágazat piaci helyzete jelentősen nem javult, és további piackezelési intézkedésekre van szükség a küzdő ágazatok és a gazdálkodók megsegítésére. Az elnök mind a helyreállítási alap, mind a jövőbeli KAP tervezésével foglalkozva hangsúlyozta, három kulcsfontosságú kérdést kell figyelembe kell venni, ezek az EU élelmezésbiztonsága, a mezőgazdaság versenyképessége és a mezőgazdasági termelők megfelelő jövedelme.

Spanyolországi sertéstenyésztőként, a Cogeca elnöke, Ramon Armengol, az állatjólét szempontjaira összpontosított, ami a németországi miniszteri találkozó napirendjén is kiemelt kérdés volt. Az Európai Bizottság által az EU állatjóléttel kapcsolatos közelgő javaslataival foglalkozva Armengol úr rámutatott, hogy bár a fogyasztók képesek többet fizetni a jólétbarát termékekért, ha jól tájékozottak az állatjólétről, sajnos nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy mindez azon termelőknél is megjelenne, akik ilyen jellegű beruházást hajtottak végre, ezért további tanulmányokat szorgalmazott a kérdéskörrel kapcsolatban. A Cogeca elnöke megjegyezte azt a tényt is, hogy az állattenyésztési ágazattal kapcsolatban sok a hamis vád, és további kommunikációs kampányokra, például a MeatTheFacts-re van szükség, amelyek összehangolják a különböző érdekelt felek mondanivalóját a kiegyensúlyozott kommunikáció és az EU állattenyésztési ágazatának és termelésének, illetve szabványainak jobb megértése érdekében.

Az állatszállítás témájában az európai mezőgazdasági szövetkezetek elnöke kiemelte:

 „Megfelelő alkalmazásuk és végrehajtásuk esetén az állatok szállítására vonatkozó uniós jogszabályok pozitív hatással vannak az állatok jólétére. Támogatjuk e jogszabály teljes és harmonizált végrehajtását a tagállamok szintjén; még akkor is, ha egyes tagállamokban esetenként a tagállam sajátos földrajzi, politikai, éghajlati feltételei miatt nem tartják azt be. ”

A német elnökséggel és az EU agrárminisztereivel folytatott találkozójuk során a két elnök olyan kulcsfontosságú kérdésekkel is foglalkozott, mint például az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség elősegítése, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok és az eredetcímkézés.

Forrás: copa-cogeca.eu/magyarmezogazdasag.hu