Back to top

Az agráriumban sincs a tanulásnak vége – Szakiskolai nap 2.0

18 iskola, közel ezer diákja a járványügyi intézkedések szigorú megtartása mellett látogatta meg a Bábolnai Gazdanapokat. Magyarország sikerének záloga a vidék megerősödése, ez csak akkor lehetséges, ha egyre többen választják az agrárium által kínált képzéseket. Elkerülhetetlen a generációváltás, és ebben a folyamatban szükség van a tanulók és a pályakezdők erejére és tudására.

Fotó: Csatlós Norbert
Minderről Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár beszélt a szakiskolai nap megnyitóünnepségén:

„Magyarország elsők között indított agrárképzést Európában. A magyar agrárszakképzés az évszázadok során folyamatosan alakult, de küldetése ugyanaz maradt, szolgálni a magyar mezőgazdaságot, éltetni és fejleszteni a vidéket, követni a társadalmi és termelési igények változását. Nem elég szeretni egy szakmát, elhivatottnak is kell lenni iránta. Szakképző intézményeink tanulójakét nagyon szép hivatás mellett köteleztétek el magatokat. Az Agrárminisztérium pedig arra kötelezte el magát, hogy ehhez a lehető legjobb feltételeket, a lehető legtöbb támogatást biztosítsa. Jól tudjuk az agrárium sikerességének zálogát a jól képzett, megfelelő gyakorlati tudás birtokában lévő szakemberek jelentik.”

Fotó: Csatlós Norbert
„Az agrárszakképzés idén jelentős mérföldkőhöz érkezett, július elsejétől az agrártárca által fenntartott 56 szakképző intézmény 5 centrumban folytatja tevékenységét. Ma, amikor rendkívüli időket élünk, kiemelten fontos üzenete van annak, hogy itt vagytok a Bábolnai Gazdanapokon és a megfelelő óvintézkedések betartásával olyan szakmai lehetőséget kaptok, ahol olyan agárszakemberekkel találkozhattok, akik megosztják veletek tapasztalataikat”

A szakiskolai nap külön programot kínált az iskolák végzős diákjainak: az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége és a Magyar Mezőgazdaság Kft. konferenciát tartott, amelynek célja az volt, hogy az iskola elvégzése után a fiatalok ne vándoroljanak el az agráriumból, hanem válasszák életcéljuknak a mezőgazdaságot.

dr. Szinay Attila, közigazgatási államtitkár
Fotó: Mile Máté
A konferenciát dr. Szinay Attila, az AM közigazgatási államtitkára nyitotta meg, aki elmondta, bár az agrárium mindössze a GDP 3-4%-át adja, idén tavasszal a koronavírus járvány miatt bezárt ország megmutatta, hogy a gazdák meg tudtak etetni 10 millió embert - hittel, tudással, hazaszeretettel.

Az államtitkár kiemelte, a diákok olyan hivatást tanultak meg, ami kulcságazat Magyarország szempontjából, és az ambiciózus, nyitott gazda számára egy olyan életpályát jelenthet, amely el tud tartani egy családot.

Az Agrárminisztérium iskolák fenntartójaként az elmúlt években közel 1 milliárd forintot költött felújításokra. 24 iskolában folyik digitálistananyag-fejlesztés, és ezek az iskolák most kapnak, új korszerű, precíziós gazdálkodásra alkalmas oktatótraktorokat.

MMG - Az agráriumban sincs a tanulásnak vége – Szakiskolai nap 2.0

 

Fotó: Mile Máté
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az agártárca olyan törvénycsomagot készít elő, amely a családi gazdaságokon belüli megújulást és generációváltást segíti elő.

A konferencián először a mezőgazdaság különböző ágazataival ismertették meg a fiatalokat a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesülete előadói.

Ezt követően a konferencia legnagyobb tapsot kapott részében a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársa négy Agrya-fiatalt kérdezett a gazdálkodói élet mindennapjairól, annak szépségeiről, buktatóiról.

A négy fiatal gazda őszintén beszélt arról, hogy a gazdálkodói életforma nem könnyű, kevés szabadidővel jár, komoly kihívást jelent a családalapítás, illetve az egyensúly megteremtése a család és a munka között.

Az agrárium fokozott terhet jelenthet egy nő számára, akinek a gyermeknevelést is össze kell egyeztetnie a gazdaságbeli teendőkkel. A meghívottak a gondjaik mellett terveikről is beszéltek: valamennyien fejleszteni szeretnének, amelyhez pályázati forrásokat használnak fel, a növénytermesztők gépvásárlást, az állattartók széna- és silótároló építését tervezik.

Fotó: Mile Máté

Az U20+ fiatal gazdák felhívták az U20-as diákok figyelmét arra, hogy az agrárpályán is élethosszig tanulni kell, és a jelenleg "esedékes" generációváltás kapcsán arra, hogy ha a szüleik nem gazdálkodók, akkor egy idősebb tulajdonos által vezetett gazdaságban a sokrétű tudás és szorgalmas munka lehetőséget kínálhat számukra átvenni régóta működő gazdaságokat.

A Szakiskolai napon készült további képeket ide kattintva tekintheti meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

A jövő erdészei a Pilisi Parkerdőnél

A klímaváltozás és az erdők iránti folyamatosan növekedő rekreációs és turisztikai igények olyan összetett és folyamatosan változó szakmai elvárásokat támasztanak az erdőgazdálkodási ágazattal szemben, amelyeket csak megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült szakemberek képesek kielégíteni. Kulcsszerepet játszik ebben az erdésztechnikusok képzése is.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Együtt a jövő agrárszakemberei: megállapodást kötöttek a MAGOSZ-os ifjú gazdák és az egyetemi hallgatók

A MAGOSZ Hajdú-Bihar megyei ifjú gazdaköre és a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata közötti megállapodás célja, hogy az egyetemekről kikerülő fiatal agrármérnökök már az egyetemi éveik alatt élő kapcsolatot alakítsanak ki a szakmai szervezettekkel.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

Alacsony burgonyaárakra panaszkodnak a gazdák

Az utóbbi napok gyakori esőzései Szlovákia több régiójában is fékezik az őszi termésbetakarítást. Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának munkatársa lapunknak elmondta, hogy a galántai járásban például csak a 37. naptári héten tudtak nekilátni a gazdák az őszi betakarításnak.