0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ismerj meg bennünket!

A koronavírus miatti nehézségek és a vásárlói kör átalakulása ellenére a Hévízi Termelői Piac továbbra is fenntartja önmagát. A két hónap zárvatartás azonban megviselte a létesítményt, amit Benkő Lajos piacfelügyelő szerint kemény munkával szinte újra kellett indítani. Azt mondja, a marketinggel nem szabad leállni, elindították például az „Ismerj meg bennünket!” programot.

– A Hévízi Termelői Piac tíz esztendeje indult, környékbeli termelők és kézművesek részvételével, és csak egy-kettő volt megyén kívüli vállalkozás közülük. Az őstermelők köre még szűkebb, hiszen ők – az adott termék előállításának helyétől számítva – negyven kilométeres körzetből jöhetnek. A kézművesekre ez nem igaz, ha olyan termékük van, ami a piacon nem kapható, akkor nincs ez a megkötés – mutatta be a piacot az alapító-piacfelügyelő, Benkő Lajos. – S vannak még a régiségesek, ami egy külön, de nagyon népszerű kategóriává vált. Nos, itt nyilván nem a Seuso-kincsekre gondolok, hanem olyan tárgyakra és eszközökre, melyek a régmúltat, annak hagyományait idézik fel. Tehát a Hévízi Termelői Piac az elmúlt évtized során három funkciót töltött be: élelmiszer-beszerzési forrásként, turisztikai attrakcióként és egyfajta találkozóhelyként működött. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a város leglátogatottabb helyéről van szó, ahol az emberek – a vásárláson, nézelődésen túl – találkoznak, összejönnek, megbeszélik a dolgaikat. Mindezt, és a piac működését úgy tudjuk hosszú távon megalapozni, ha önfenntartóak vagyunk, a városnak egyáltalán nem kell pénzzel hozzájárulnia a piac működéséhez.

Benkő Lajos nem tagadja, hogy a koronavírus-járvány a piacot is megviselte. A leállás természetesen nem tett jót neki, az újranyitást követően pedig átalakult a vásárlói kör.

– Az a véleményem, hogy a piacok bezárása rossz döntés volt. Amíg a multiknál zárt térben vásárolhattak az emberek, egymásnak adták a kosarakat és hosszú sorok álltak a pénztárnál, addig a nyílt élelmiszer-beszerző helyek, a szabadban lévő piacok nem működhettek. A mintegy két hónapos zárvatartás óriási csapás volt a termelőknek. Vegyük csak a húsvétot. Az ünnep előtt néhány nappal ugyan engedélyezték a nyitvatartást, dehát az emberek többsége azért jóval korábban beszerzi a szükséges élelmiszereket. Ez a hévízi piacon is nagyon érződött. Hiábavaló volt az újranyitás, az árusok elmaradtak, és persze a vevők is. Tulajdonképpen mindent elölről kellett kezdeni. Ez nem volt könnyű, sőt kimondottan nehéz munka volt. Nyakamba kellett venni a környéket, hogy visszacsábítsam a termelőket.

A vevők egy idő után elkezdtek visszajárni, de valami gyökeresen megváltozott: a vásárlói kör átalakult.

Elmaradtak az oroszok, akik korábban a legtőkeerősebb vevők voltak. Csak azok az oroszok maradtak Hévízen, akik rendelkeznek itteni ingatlannal, de ők kevesen vannak. Hozzá kell tennem, hogy az oroszok imádták a régiségeket, sok ilyesmit vásároltak. És mivel a régiségkereskedők több helypénzt fizettek, de közülük sokan elmaradtak, a piac a bevétel szempontjából igencsak megérezte a hiányukat.

Bár a piac működik és továbbra is népszerű a helyiek és a turisták körében, még nem állt vissza teljesen az eredeti formájába. És a jövővel kapcsolatban is akad bizonytalanság, hiszen senki nem tudja, hogy miként alakul a vírushelyzet.

– A teljes visszaállásra akkor kerülhet sor, ha ugyanúgy érkeznek a vendégek, mint korábban – itt, természetesen, az oroszokra is gondolok –, vagyis ha megtelnek a szállodák, a kiadó szobák, és a rendezvényeket újra meg lehet tartani. Azt mondják, a tél után mindig nyár jön, a lent után pedig mindig fent. Nagyon bízunk benne, hogy ez így lesz nemcsak országosan, hanem a mi esetünkben is. Azonban most még sajnos nem itt tartunk.

Az egyik legszomorúbb dolog, hogy az emberek türelmetlenek.

Például naponta akár tíz-húsz alkalommal is megkapom – különböző stílusban, nem kis ingerültséggel –, hogy miért kell maszkot viselni vagy egyéb szabályokat betartani. Bevallom, az ilyesmit nem viselem könnyen. A rendeleteket maradéktalanul betartom. Nem tisztem eldönteni, hogy szükség van-e rájuk vagy sem. Én piacüzemeltető vagyok, nem pedig járványügyi szakember. Egyszerűen végre kell hajtani az utasításokat.

A közelmúltban programot indítottak a piac népszerűsítésére.

– A vírus a piacok esetében is távolságot és bizalmatlanságot okozott az emberek körében. Ez adta az ötletet az „Ismerj meg bennünket!” program elindításához.

A program keretében nyílt napokat és más lehetőségeket hirdetünk meg, hogy a termelők bemutassák munkájukat és áruikat, és mindenki láthassa, hogy az áruik hogyan, milyen munkafolyamatokkal készülnek és kerülnek a piacon keresztül a vásárlókhoz.

Emiatt szerveztünk látványos kézműves és fejési bemutatót, amelyeken az érdeklődők ki is próbálhatták a tennivalókat. Gyorsan kiderült például, hogy a tej nem csak úgy magától kerül a zacskóba vagy dobozba. Akadtak termelők, akik a gazdaságuk megtekintését ajánlották fel, ahol a különféle kézi munkákat mutatták be. Úgy gondolom, hogy mindez olyan információkat ad a piac vásárlóinak, amelyek megerősítik a kapcsolatukat velünk, valamint tudatosítja, hogy az itteni termékek valóban hiteles termelőktől származnak, amit manapság nagyon fontosnak tartok.

Benkő Lajos szerint egyre erősödik a helyi termékek iránti kereslet. Egyre többen gondolják úgy, hogy ha valamivel többet is kell fizetniük az ilyen árukért, rövid és hosszú távon is megéri minőségi élelmiszert venni.

– A Hévízi Termelői Piacra kereskedőket nem engedünk be, csak a termékek közvetlen előállítóit, ez nálunk szabály, a minőség miatt. Úgy látom, egyre több a tudatos vásárló, aki kimondottan helyi és kézműves termékeket, vagyis a jó minőséget keresik. Egyre többen szeretnék tudni, hogy az adott zöldségek, gyümölcsök és más élelmiszerek honnan származnak. Tudják, hogy hasonlót máshol is vehetnek, de mégis más paraméterekkel és tulajdonságokkal.

Legyen szó húskészítményekről – akár sonkáról, virsliről – vagy zöldségekről, gyümölcsökről, nem mindegy, hogy multinál veszik vagy a piacon, mert nemcsak az ár számít, hanem a minőség is.

Itt, ha kissé drágábban is, de a lehető legjobbat, a legmegbízhatóbbat kapják, íz és minden más tekintetben egyaránt. Ezt a folyamatot, tendenciát meg kell tartani és fontos tovább erősíteni, nekünk ez a célunk.

Benkő Lajostól megtudtuk, hogy az ígéretek szerint, sok év várakozás után ősszel az önkormányzat finanszírozásával megkezdődik a Hévízi Termelői Piac teljes felújítása. Ez azt is jelenti, hogy a létesítmény jövője biztosított.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság