0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Érden vannak borospincék?

A legtöbb érdi még csak nem is hallott arról, hogy a település jelentős pincesorral rendelkezik. Sőt, hogy minaretje, vára és kastélya is van, és a leghosszabb Duna partszakaszt ugyancsak magáénak tudhatja. Honnan is ismernék, hiszen a település – a főváros szomszédságának köszönhetően – leginkább alvóváros jelleget öltött.

Magam is meglepetéssel nyugtáztam, hogy – a feltételezések szerint – a Mély úti pincesor közepén vezetett a római hadiút, a Limes.

A Pincetulajdonosokkal Érd-Ófaluért Közhasznú Egyesület több mint tíz éve már, hogy az érdi önkormányzat segítségével az Érdi Szüret elnevezésű programját, az ófalusi pincesoron. A rendezvény a legnépszerűbb helyi és környékbeli eseménnyé nőtte ki magát, ilyenkor kinyitják a présházakat, gyermekprogramokat szerveznek, de mellette megőrizték a hagyományainkat is.
A szüreti fesztiválra olyanok is jönnek, akik soha korábban nem jártak Ófaluban, de még azt se tudják, hogy van Érden pincesor. Ennek köszönhetően, újabb és újabb látogatórekordot döntött a szüreti mulatság, amire nemcsak az érdiek mentek ki szép számban, de rengetegen érkeztek az ország különböző településeiről is.

Fontosnak tartják a hagyományok ápolását, úgy ahogy szüret idején nagyapáik, nagyanyáik korában is tartották: víg felvonulással ünnepelték a szőlőtermést, az újbor születését és a jól elvégzett munka sikerét.

Kultúránk szerves részét képezik a paraszti élet mozzanataihoz kapcsolódó ünnepek. Éppen ezért lovaskocsis felvonulással, szőlőtaposással, mustkóstolással, nyitott présházakkal, bortúrával és gazdag családi programokkal ünnepelték idén is a szüretet.

1829-ben Polákovits, Patyi, és a Gyurkovits családok családfői részéről a mezőváros nevében, megkeresték Batthyányi Fülöp főherceget, akinek ebben az időben az uradalmi tiszttartója egy Kulifai nevű úr volt. A gazdák hivatkozván arra, hogy a Potenciána hegyen lévő erősség az Attila vár és a Sánchegy elvesztette katonai szerepét, így a Mély út hadászati szempontból háttérbe szorult. Kérték az uradalmat, hogy a terület megvétele mellett engedélyezzék, hogy itt lyukpincéket és előttük présházakat építhessenek. Az uradalommal kötött megállapodás megvalósulása – melyet 1830-as Dunai árvíz által okozott kár is sürgetett – kezdett kialakulni a mai pincesor elődje. A szőlőhegyről lefelé vezető úton az első pincék tulajdonosai a kérelmező Polákovits, Patyi és Gyurkovits családok lettek.

A filoxéravész kipucolta a érdi szőlőket, helyükre gyümölcsösök kerültek, a pincéket barack, alma tárolására használták.

Jó másfél évtizede, hogy az elhanyagolt állapotban lévő présházakat, lyukakat újra felfedezték a régi szőlőművesek leszármazottai. Fiatalok, fiatalos lendülettel vágtak neki a hagyományok felélesztéséhez. Bár a kezdetekkor főként vásárolt szőlőből szűrték a bort, mára közel öt hektáron újra szőlő virul, s a Mély út 27 pincéjének fele megújult. Mindezeknek pedig szemtanúi lehettek azok, akik a 2007 óta megszervezett Érdi Szüreti napokra kilátogattak.

Forrás: magyarmezogazdasag