Back to top

Áfonya a farkasvakság ellen

Mottónk igazából nincs. A lehető legjobb minőség elérése a célunk, és a termés maradéktalan, mindenféle károsodástól mentes betakarítása – ezt válaszolta Kelemen Sándor, amikor az áfonyatermesztésről és annak kulisszatitkairól kérdeztük.

– Családi gazdálkodóként tevékenykedem a Somogy megyei Rinyakovácsiban. Szakképzettségem erdőmérnök és erdővédelmi szakmérnök. Lassan nyugdíjas korú leszek, ez év októberében vonulhatok nyugdíjba.

Kelemen Sándor: az áfonyabokraink szerencsére nem ismerik a szakirodalmat, jobban teremnek, mint abban írják
Mikor és hogyan kezdték az áfonyatermesztést, milyen tervekkel, reményekkel?

– Az áfonyást 7 éve telepítettük, földdel 1982 óta foglalkozom. Szakmám is a földhöz köt. Első nekifutásra a szüleim kertjében foglalkoztunk facsemeték nevelésével. A szüleim és az öcsém sokat segítettek benne. A nejemnek is jutott bőven feladat – a három gyerek nevelésén felül. Csemeték nevelésével jelenleg is foglalkozom.

Apám a föld szeretetét és megművelésének titkait legidősebb nővérétől leste el, aki a Hunyad megyei Hátszegen közel 1 hektáron kertészkedett a férjével és a legidősebb fiukkal.

Apám nem a földből élt, ennek ellenére a konyhakertje mintaszerű volt.

Miért éppen az áfonyára esett a választásuk?

– Mint említettem, facsemeték nevelésével kezdtük. Erdővédelmi szakmérnök lévén erdősítések vegyszeres gyomszabályozásával foglalkozom 2001 óta. Mint az élet számos más területén, úgy az erdőben is hiánycikk lett az emberi munkaerő. Az erdősítés ápolásához hiányzó kézi munkák – kapálás, sarlózás, kaszálás stb. – egy részét kemikáliák alkalmazásával próbálják kiváltani az erdőgazdálkodók. A mai napig foglalkozunk ezzel a tevékenységgel. Kolléganőm, Vidóczi Heni erdőmérnök hosszú ideig buzdított áfonyaültetvény létesítésére – bár azonnal hallgattam volna rá!

Mi mindent érdemes tudni az ültetvényről?

– Az áfonyásunk 1,8 hektáros, Rinyakovácsiban, a somogyi homokvidéken. Az ültetvény létrehozása előtt részletes talajvizsgálatot végeztünk, és kikértük egy szakértő előzetes véleményét is.

A területet időtálló kerítéssel kerítettük körbe, és beköttettük az elektromos áramot.

A terület öntözhető, a vizet hozzá legális kútból és tározóból biztosítjuk. Minden növényt tudunk öntözni a csepegtetőrendszerrel. A növények 3 éves korában szüretelhettünk először, és mint kiderült, az áfonyabokrok szerencsére nem ismerik a szakirodalmat, jobb termést hoztak, mint aszerint kellett volna.

Légifelvétel a rinyakovácsi ültetvényről
Hányan dolgoznak a családi gazdaságban és mekkora elfoglaltsággal jár az ültetvény gondozása, az áfonya termesztése?

– Hárman vagyunk tagjai a családi gazdaságnak, de természetesen a család többi tagja is besegít. A legtöbb időt én töltöm a gazdaságban, beleértve a csemetekertet is. Növényekről lévén szó, egyik munkafázissal sem lehet késlekedni, mert az mindig megbosszulja magát. Az áfonya értékesítése a nejem feladata, ő az egész szezonban a fülén tartja telefonját. A szüret levezénylése és a gyümölcs elszállítása a vevőkhöz az én feladatom, de ehhez sok segítséget kapunk a családtól.

A szüretet alkalmi munkavállalók végzik, akik a környező falvakból érkeznek.

Általában öt hétig tart. Június 20. körül kezdődik, augusztus 7. körül ér véget.

Milyen piaca van az áfonyának, illetve önök hogyan értékesítik?

– A piac nem egyszerű. Sajnos rengeteg áfonyát hoznak be külföldről a kereskedők, spanyol, perui, lengyel és román áfonyát. Itthon is egyre többen létesítenek ültetvényt, így már a hazai konkurencia is erős. A koronavírus kedvezett az áfonyának, csökkent miatta a behozatal. Pozitívnak tartom az Agrárminisztérium propagandáját, hogy a médiában is népszerűsítik a hazai termékeket.

Keresett az önök által termelt áfonya? Egyáltalán, mennyire ismert és keresett gyümölcs?

– Az áfonya egyre ismertebb itthon, és ezért mi is megtesszük a magunkét. Például tudósítás jelent meg rólunk a megyei lapban és létrehoztuk az áfonyavilág weboldalt.

A család Facebook-gurui szintén népszerűsítik a portékánkat.

Készítettük egy többnyelvű ismertetőt magunkról: angolul, németül, olaszul, horvátul és szlovénul.

Illusztráció
Mit kell tudni az áfonyáról?

– Az általunk termesztett fajta Amerikából származik, a magashegységi áfonya rokona. A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg annyira nagy utat és olyan gyorsan, alig egy évszázad alatt az erdőtől a kerteken át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya. Mint díszcserje is megállja a helyét, szinte minden évszakban magára vonja az ember figyelmét. Tavaszi virágzásakor 3-4 hétig gyönyörködhetünk a fehértől a halvány rózsaszínig terjedő színű virágaiban. Nyáron és kora ősszel sötétkék vagy kékesfekete termései díszítik a bokrot, télen pedig sárgára, pirosra, skarlátpirosra színeződnek a vesszői. De a fő értéke egyértelműen a gyümölcse. Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz.

Élelmezési szempontból talán az áfonyadzsem a legismertebb, mint a vadhúsok finom, régi, gyakorlatilag elengedhetetlen ízesítője.

Az áfonya frissen vagy hűtve akár két-három hétig is tárolható. Elsőrendű asztali gyümölcs, ugyanakkor igen sokféleképpen feldolgozható: szörp, ivólé, lekvár, különböző krémek, cukrozott gyümölcs, bor stb. Fagyasztva is kiválóan tárolható, és felengedve szinte ízletesebb, mint a friss gyümölcs. Szárítva akár 1 évig is eltartható. Jelentős A-vitamint-tartalmának köszönhetően az áfonyabogyó a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. A II. világháborúban az amerikai pilóták áfonyadzsemet kaptak a látásuk javítására.

Illusztráció

A fürtös áfonya az USA keleti partvidékén őshonos, 1900 óta nemesítik. Savanyú talajt kíván, de a 7-es pH-értéket is elviseli. Az annál lúgosabb környezetben azonban elpusztul. Rovarporozta növény, a pollent elsősorban poszméhek viszik át.

Jól bírja a téli hideget, még -23 Celsius-fokban sem károsodik. A napos helyeket kedveli.

Gyümölcse érése elhúzódik, június végétől augusztus elejéig tart.

A rinyakovácsi ültetvényünkben nemes áfonyát termelünk. A Bluecrop, a Reka, a Blueray és a Bluejay fajtákat termesztjük. A termés zömét frissen, a szüret után néhány napon belül értékesítjük. Az átmeneti tároláshoz szükséges hűtőkapacitással rendelkezünk. A megmaradó áfonyából dzsemet főzünk, ami ezen a gyümölcsön kívül másikat nem tartalmaz. Aszalványt is készítünk belőle. Mind a dzsemkészítéshez, mind az aszaláshoz rendelkezünk szükséges engedéllyel.

Terveznek-e fejlesztést vagy változtatást a vállalkozásban?

– Igen, tervezünk fejlesztést, amivel a mostani szerény hűtőkapacitásunkat szeretnénk bővíteni, azonkívül a késői fagyok elleni védekezést kívánjuk megoldani.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

„Egy magyar nádor”… avagy a nagy elődök nagy utóda

A Nádor. Csak így említik, közvetlenül, mondhatni, bizalmasan. Ha nem mondják elé, hogy Mv, akkor is minden búzatermelő tudja, hogy a több mint 70 éves múltra visszatekintő martonvásári nemesítés kiválóságáról van szó, az utóbbi évek sikerfajtájáról, amely a 2019-es fémzárolási adatok alapján 20 százalékos szaporítási részaránnyal bír.

Szemes cirok és szója a KITE fajtaajánlatában

A koronavírus-járvány miatt nem az eredeti formájukban rendezte meg őszi fajtabemutatóit a KITE Zrt., helyette videófelvételen mutatták meg mindazt, amit ilyenkor meg lehet. Annak ellenére, hogy mi még semmiféle covidos megbetegedésről nem hallottunk a mezőgazdaságban, eléggé szigorú előírásokat tartatnak be az ágazatban. Lehet, hogy ezért is vagyunk mentesek a betegségtől.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.