Back to top

Interaktív ismeretterjesztő játszóházzal várta a kicsiket és nagyokat a Vérteserdő Zrt

A 33. Bábolnai Gazdanapokon a gyerekek is számtalan érdekes program közül választhattak. A füves területen létrehozott Játékudvar bejáratánál a Bábolnai Lovasiskola diákjai által megálmodott és elkészített szalmabála figurák köszöntötték a gyerekeket.

Fotó: Kiss Gergő
A Majki Népfőiskolai Társaság család, esélyteremtő és önkéntes háza már tavaly izgalmas játékokat mutatott be a kicsiknek. A civil szervezetnek köszönhetően képességfejlesztő játékokat, VR-szemüveget próbálhattak ki a gyerekek.

Az ugráló labirintus várat idén első alkalommal vehették birtokba az óvodás korú gyermekek.

A Kenderkóc népi játszóház csak természetes alapanyagból készült tematikus játszóterein a gyerekek megismerkedhettek a kukorica feldolgozás lépéseivel de akár kipróbálhatták a régi korok játékait is.

Az udvarban felállított fedett sátor alatt öt állomáspontból álló ismeretterjesztő játékra invitálta a Vérteserdő Zrt. a gyerekeket.

A mézkóstoló állomáson a Vérteserdő Zrt. saját termékeit lehetett megkóstolni, miközben a kicsik közelről ismerkedhettek meg a méhkaptárral vagy az egyéb méhészeti felszerelésekkel és egy érdekes, rövid előadás során átfogó képet kaphattak arról, hogyan készül a méz.

Az erdei iskolában „állati jó” programon vehettek részt, ahol városba betelepült állatokkal: egérrel, patkánnyal, görénnyel, nyesttel, rókával, borzzal, kutyával és Harris héjával ismerkedhettek meg, és rajzversenyen is indulhattak.

Az elkészült alkotásokat kiállították, szombat délután pedig a legszebb rajzok készítőit, ovis és sulis kategóriában Vérteserdő ajándékcsomaggal jutalmazták, de senki sem távozott üres kézzel, mert minden indulót megleptek egy kis ajándékkal.

„Mesterségem címere” sarokban vadászati és erdészeti eszközökkel ismerkedhettek meg, agancsokat, állati bőröket foghattak kézbe a gyerekek, a vadász és erdész szakemberek ismeretterjesztő előadásokon keresztül igyekeztek a szakmát közelebbről megismertetni a kicsikkel.

Az utolsó állomásponton az erdőgazdálkodás, erdőtelepítés és a település fásítás rejtelmeibe pillanthattak be, és ha minden állomáson teljesítették a kapcsolódó feladatokat, akkor az összegyűjtött pecsétekért cserébe egy ajándék facsemetét kaptak, amit otthon, az iskolában vagy akár az óvodában is elültethetnek a gyerekek.

A játszóházba számos óvodás és iskolás csoport is ellátogatott és sikeresen teljesítette az interaktív játék feladatait.

A sátor melletti szalmabála ugráló és a fából készült ügyességi játékok is nagyon népszerűek voltak.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Alkotói természet, természetben alkotás

Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

Veszélyben a tölgyek

A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak „mellékhatásai” is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése.

Csak természetesen

Aranygombos Telkibányát, a hajdanvolt virágzó bányavárost és környékét a középkori leírások roppant erdőségekkel, gazdag aranybányákkal jellemezték. Az arany- és ezüstbányák mára kiapadtak, a roppant erdőség azonban – hála sok-sok erdészgeneráció lelkiismeretes munkájának – megmaradt, és folyamatosan gyarapodik.

Erdei építmények

Vörösné Baracsi Erzsébet 1980-ban végzett a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem faipari mérnöki karán, az Iparművészeti Főiskola Belsőépítész szakán pedig 1986-ban vette át diplomáját. Az erdészetek közül legelőször a Pilisi Parkerdő Zrt. kereste meg, a Sikárosi Vadászház belsőépítészeti munkálatait tervezte meg.

Kövesd a borostyánt a Nagyerdő szívében!

Debrecen „zöld tüdejében” vezet a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának Borostyán tanösvénye. A tanösvénytúrákon és egyéb erdei iskolai foglalkozásokon résztvevők a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés módszereivel élményszerűen ismerkedhetnek meg a varázslatos Nagyerdő élővilágával.

Selmec a művészetekben

Manapság az utódkarok hallgatói kétféleképpen kötődnek Selmechez. A diákhagyományok örököseiként azok őrzése, gyakorlása hozzátartozik mindennapjaikhoz, emellett gyakorta ellátogatnak az ősi bányavárosba, hogy felkeressék jellegzetes tárgyi emlékeit, élvezhessék sajátos hangulatát. De Selmec ott van a művészetekben is, s több alkotásnak vannak diákhagyományokat érintő vonatkozásai.