Back to top

A természet és környezetvédelem randevúzott Gödöllőn

Összesodorta a koronavírus járvány a 2020-ra hatodszor meghirdetett gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált és a 2007-ben elindított Magyar Nemzeti Parkok Hetét. Mindkét program a tavaszhoz kötődik, de az idén a szeptemberi nyárutó verőfényes napjaira került át.

Szeptember 11-én Áder János köztársasági elnök nyitotta meg az eseményeket a királyi kastély parkjában, ahol a természeti és épített környezet harmóniában fogadta a háromnapos esemény látogatóit.

Áder János: Csak akkor érhetünk célhoz, ha a jószándékú tenniakarást erősebbé tesszük, mint a természetkárosítás
Fotó: B. G.

– A sok millió éves tájban élő, e tájnál jóval fiatalabb ember csak nem oly rég jött rá, hogy a természet nem pusztán erőforrás, a környezet sem csak a gazdálkodás terepe; léte az őt fenntartó természeti rendszerek egészségétől, épségétől, megújulási képességétől függ, és ha élni akar, tudatosabban, körültekintőbben, nagyobb felelősséggel kell bánnia a környezetével. Amióta létrejött hazánk első nemzeti parkja, majd a többiek, ez volt a cél Magyarországon is – szögezte le az államfő.

– A természet biológiai sokféleségét meg kell óvnunk – hangsúlyozta Áder János.

–Legfőbbképp önmagunktól. Mert mi tudunk törvényeket alkotni a táj védelmére. De mi tesszük le a tájvédelmi körzethatárra az illegális hulladékot is. Mi létesítünk nemzeti parkokat, és mi vagyunk, akik nem tartják tiszteletben azok szabályait. Csak akkor érhetünk célhoz, ha a jószándékú tenniakarást erősebbé tesszük, mint a természetkárosítás. Ha többen lesznek, akik nem legyintenek a problémákra, és akik önmagukat a nagyobb egész részeként látják. A Nemzeti Parkok Hete ezt szeretné elérni. Annál inkább fontos ez, mert a pannon régió, amelyben élünk, a 11 európai biogeográfiai régió közül a leggazdagabb. Számos olyan faj él itt, amely sehol máshol a világon. Éppen ez az egyedi keverék teszi számunkra oly becsessé és az ökoszisztéma egészére nézve pótolhatatlanná.

Rácz András, az Agrárminisztérium k
A Hortobágyi Nemzeti Park sátrában nádudvari kerámia sütő-főzőedények kellették magukat.
Fotó: B. G.
örnyezetügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a nemzeti parkok éves látogatószáma eléri az 1,6 millió főt, és mintegy hétszáz ökoturisztikai létesítmény működik, ezek fele a nemzeti parkokban.

Érdekessége volt a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvényének, hogy a nemzeti park igazgatóságok területén dolgozó termékvédjegyes termelők is kínálták portékáikat gyógynövényteáktól az erdei mézig, az őrségi gerencsértől a nádudvari fazekasig.

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon csaknem 150 filmet nézhettek meg ingyenesen az érdeklődők, egyszerre két filmszemle keretében. A tágabb nemzetközi seregszemle mellett ránagyítottak az alkotók a Kárpát-medence értékeire is.

Az alkotói érdeklődést a világ 114 országából érkezett 2200 nevezés mutatja.

A Fekete István-díjat nyert Fehér Zoltán filmje hazánkat, mint a vizek országát mutatja be.
Fotó: B. G.
A seregszemlén ezúttal is megemlékeztek arról, hogy Gödöllő fontos szerepet kapott a magyar természetfilmezés történetében – itt forgatták például a Lutra víz alatti és a vadászházban forgatott jeleneteit. A fesztivál generációk találkozóhelye is, hiszen most is részt vett rajta Sáfrány József és Szabados Tamás operatőrök, rendezők és Juhász Árpád geológus, akik a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat alkotói közé tartoztak és ifjabb Kollányi Ágoston, aki a Deltát rendezte 38 éven át.

A nemzetközi mezőny fődíjat a Mesék a mókus világból című természetfilm, a német Yann Sochaczewski alkotása nyerte.

A dokumentumfilm etűdfilmek kategóriában hazai nyertest hirdettek ki, Radisics Milán A szennyezés művészete című műve bizonyult a legjobbnak.

A Kárpát-medencei Filmszemle részeként a természetfilmek közül Mosonyi Szabolcs Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában, a rövid természetfilmek közül Gauder Áron Kőbaltás ember 3. - Mamutvadászat Tatán, a dokumentumfilmek közül Lerner János Vadonvilág - Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában, a vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül Romániából Szabó Attila Sebes pisztrángok, sekély vizek című filmje lett a legjobb.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kárpát-medencei alkotói díját ifj. Kollányi Ágoston kapta a Kalandjaim a parányok világában című filmért.

Szabados Tamás operatőr, a díj alapítója adta át a Rockenbauer-emlékdíjat Molnár Attila Dávidnak, aki egy Felső-Tisza menti ártéri erdő PET palackoktól történő megtisztításáról készített filmet
Fotó: B. G.
A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó Fekete István-díjat Fehér Zoltán a Vad víz: Aqua Hungarica című filmért vehette át. Az M5 csatorna különdíját Szendőfi Balázsnak ítélték A szőke tó - A Tisza-tó hat évszaka című filmért. A Szent István Egyetem különdíját Éry Márk és Rideg Richárd OzoneUniverzum című munkája kapta. Gödöllő Város Különdíjában Szentes Richard Ocean's Seven: Az északi pokol című filmje részesült. A Takarékbank Széchenyi Zsigmond-emlékdíját Tóth Zsolt Marcell kapta az Akcióban a természet őrzői című filmért.

Az Európa Kék Szalagja, a Fesztivál Kárpát-medencei Filmszemle zsűrijének fődíját Mohi Sándor, az Ott legbelül dal van című munkája kapta. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai fődíját megosztva Radisics Milánnak és Tóth Zsolt Marcellnek ítélték oda. A Rockenbauer-emlékdíjat Molnár Attila Dávid vehette át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kövesd a borostyánt a Nagyerdő szívében!

Debrecen „zöld tüdejében” vezet a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának Borostyán tanösvénye. A tanösvénytúrákon és egyéb erdei iskolai foglalkozásokon résztvevők a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés módszereivel élményszerűen ismerkedhetnek meg a varázslatos Nagyerdő élővilágával.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kaptak elismerést

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából 86-an vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadóján. "1956 szellemisége arra emlékeztet, nincs lehetetlen, csak bátorságra, összefogásra, tenni akarókra van szükség; olyan emberekre, mint önök, akik munkájára feltétel nélkül számíthatunk" - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese.

A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.

Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Gúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.

Az ország legjobb távdobó horgászai vetélkedtek Maconkán

Noha versenyhorgászaink évről évre bizonyítják, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, a távdobás szakága még csak gyerekcipőben jár hazánkban. A felzárkózást elősegítendő, a Magyar Országos Horgász Szövetség idén is megrendezte a Távdobó Országos Bajnokságot - sorozatban a harmadikat.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.