Back to top

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Képzeljük el Őfelségét egy hosszú nap végén, amikor befejezi hivatalos elfoglaltságait és megpihen egy pohár itallal, két szeretett corgija (Vulcan és Candy) társaságában.

A királyi kamrában számtalan márkájú alkohol található, de ennek ellenére csak egy olyan, amit már több mint öt éven keresztül szolgálnak fel a királyi háztartásban. Korlátlan mennyiségben rejt különlegességeket a királyi italszekrény ilyen például az Agnostura Bitter keserű likőr, Bacardi rum, Martini, Bollinger, GH Mumm és Krug pezsgők, valamint a jól ismert Johnnie Walker skót whisky.

Melyik a királynő kedvence? És milyen gyakran fogyasztja?

Darren McGrady, II. Erzsébet királynő egykori személyes főszakácsa, aki majdnem egy évtizedig szolgálta őfelségét, később pedig Diana hercegnőt és két fiát Williamet és Harryt rendszeresen fecsegett arról, hogy mit eszik a királynő egy napon.

Az egykori főszakács a YouTube-on videósorozatot tett közzé, amiben mesélt arról hogyan zajlott a munkája a királyi udvarban 1982 és 1993 között.

Innen megtudjuk, hogy a királynő naponta négyszer evett kis adagokban és minden alkalommal elfogyasztotta délutáni teáját, még akkor is, amikor Ausztráliát járta be a Royal Yacht Britannia fedélzetén.

Amikor II. Erzsébet kedvenc alkoholos italáról volt szó kiderült, hogy a gint és a Dubonnet-et (édes, boralapú aperitif) kedveli különösen - mondta McGrady.

 Ennek az italkombinációnak a keverési módja a palotában rendszerint 2 rész vermut és 1 rész gin arányokban történik.

McGrady három éve a könyvbemutatóján tisztázott egy félreértést, amit egy interjú után tettek közzé az újságok. A cikk arról szólt, hogy a királynő négyszer iszik egy nap, de a beszédében elmondta, hogy telefonon adott interjút, emiatt alakult ki ez a félreértés. „A királynő spicces állapotban lenne, ha ilyen sokat inna” - mondta.

A gin és vermut tökéletes kombinációján kívül, a királynő időnként szeret a vacsorája mellé meginni egy pohár édes, német bort.

„Csak esténként, bizonyára nem iszik négy pohárral egy nap.” – mondta McGrady.

Hogy vásárolható meg a palota saját márkás ginje?

Júliusban bejelentették, hogy a Buckingham palota saját márkás gint vezet be a piacra, amelynek összetevőit a királynő londoni rezidenciájának kertjéből szedtek. Az ital fő alkotóelemeit alkotják a galagonyabogyók, citromkórók, szederfa levelek és babérlevelek. Citrusos és gyógynövényes aroma járja át az italt, melynek alkohol tartalma 40%.

Egy üveg királyi udvarból származó gin 40 fontba kerül, ami nagyjából 15 000 forintnak felel meg.

Miután a gint forgalmazni kezdte a Royal Collecion Trust, nyolc órán belül felvásárolták az összes készleten lévő terméket. A vállalat szóvivője közölte, hogy elégedett a visszajelzésekkel, és hamarosan újra elérhető lesz a termék.

Forrás: 
www.independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Díjat nyert a KFC vegán burgere

A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.