Back to top

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Nagy-Britannia 2000-ben a világon elsőként tiltotta be a prémállatok tenyésztését, viszont a külföldről behozott prémek kereskedelme továbbra is virágzik, ezért a héten Mike Moser, a Brit Szőrme Kereskedelmi Szövetség (BFTA) korábbi elnöke felszólította Boris Johnson miniszterelnököt, hogy vezessen be kereskedelmi tilalmat a külföldről behozott prémekre. A prémipart "anakronisztikusnak, barbárnak és feleslegesnek" nevezte.

2004-ben Ausztria kilenc tartományából hatban betiltották a prémes állatok tenyésztését. A többiben

olyan szigorú szabályozásokat vezettek be az állatjólét biztosítása érdekében, hogy a gazdaságok fenntartása veszteségesnek bizonyult.

Hollandiában - amely a világ legnagyobb nyércprém-termelője – a hatóságok 2012-ben döntöttek úgy, hogy 2024-ig fokozatosan bezárják ezeket a gazdaságokat. Az állatokat tömegesen megfertőző koronavírus-járvány azonban felgyorsította a terv végrehajtását. Augusztus végén a kormány úgy határozott, hogy az utolsó nyérc farmokat 2021 márciusáig be kell zárni. Az 1990-es években a rókák és a csincsillák tenyésztését már betiltották.

2017 óta tilos a prémes állatok tenyésztése Horvátországban. A 2006-ban elfogadott rendeletek tízéves átmeneti időszakot írtak elő, amely lehetővé teszi a termelők számára az üzleti profil megváltoztatását. Hasonló megoldást vezettek be Szerbiában is, ahol ezek a gazdaságok 2019-ben beszüntették működésüket.

Szlovénia 2013-ban betiltotta a prémtermelést, és az ipar három évet kapott az összes létesítmény bezárására. Észak-Macedóniában egy évvel később vezettek be hasonló szabályozásokat.

Az egykori legnagyobb rókaszőrme-termelő Norvégia 2018-ban zárta le ezt a tevékenységet. A meglévő gazdaságoknak pedig  2025-ig be kell profilt váltaniuk.

Ugyanebben az évben Flandria hatóságai hozták meg az összes prémfarm 2023-ig tartó bezárásáról szóló rendeletet. Belgium utolsó területe, ahol ezt a tevékenységet még mindig törvényesen lehetett folytatni. Luxemburgban szintén 2018-ban hoztak törvényt, amely tiltja az állatok szőrméjéért való tartását.

A 2019-ben elfogadott rendeleteknek megfelelően Szlovákia utolsó szőrme-termelő gazdaságait 2025-ben zárják be. A Cseh Köztársaságban pedig az ilyen célú gazdaságokat 2019 elején állították le. Bosznia és Hercegovinában erre várhatóan 2028-ban kerül sor.

A PETA nemzetközi állatvédő szervezet által készített lista azokat az országokat is számon tartja,  amelyek részleges tilalmat vezettek be a prémállatok tenyésztésére. Ezen megtalálható  Magyarország is, nálunk 2011 óta csak csincsillák és angóra nyulak tenyésztése legális.

Néhány európai ország hivatalosan nem tiltotta be az állatok szőrméjükért való tenyésztését, viszont olyan szigorú szabályokat vezetett be, amelyek következtében a tevékenységet gazdaságilag életképtelenné tették. Így szűntek meg gazdaságok Svájcban, Svédországban, Németországban és Olaszországban.

Az állatvédő szervezet becslései szerint a világon évente mintegy 100 millió állatot tenyésztenek prémjéért és a globális prémipar éves forgalma kiskereskedelmi áron 30-40 milliárd dollár.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben!

Jelentős érdeklődés övezte idén is a Pilisi Parkerdő vezetett szarvasbőgés túráit. A résztvevők nemcsak hallhatták a gímbikák alkonyattól felerősödő bőgését, agancscsattogását, a szerencsésebbek láthatták is a nemes vadat. Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben.

Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Gúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Drágul az étkezési búza, újra árat emelhetnek a malmok

Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják – értesült gabonakereskedői forrásokból a Világgazdaság. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg.