Back to top

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Ma már kevésbé divatosak a kukorica kásáből készült ételek
Fotó: wikipedia
A puliszka népszerű, régi magyar étel volt, mely olcsósága miatt elsősorban a „szegények eledele” lett. A puliszka a múlt század végi városiasodás  során csaknem feledésbe merült Ám napjainkban ismét egyre ismertebbé és népszerűbbé válik, hiszen többféle táplálkozási rendszerbe is beilleszthető. Vannak sós, zöldséges változatai, de számos formában édes kásaként is fogyasztható. A puliszka ismeretlen eredetű, valószínűleg azonban magyar keletkezésű szó. A latin liszt (pollis), vagy kása, pép (puls) szavakból vezethető le. A kukoricalisztből főtt ételként „pulitzka” először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepelt.

A kukoricának számos fajtája létezik, emberi fogyasztásra a pattogatni való kukoricafajták mellett a csemegekukoricák a legalkalmasabbak. A még zsenge, éretlen kukoricacsöveket lehet nyersen, főzve, vagy sütve fogyasztani. Az érett szemes termény fajtafüggően pattogtatható, de kásája főzve, sütve számos módon elkészíthető.

Kenyérhelyettesítő is készülhet kukoprica darából
Fotó: wikipedia
Puliszka

A puliszka elkészítése nagyon egyszerű: a kukoricadarát sós vízben, vagy tejben megfőzik. A víz, vagy tej mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként juhtúróval rétegesen összerakva, tehéntúróval-tejföllel ízesítve, vagy édesen, cukorral és szentjánoskenyérrel. A tejet természetesen helyettesíthetjük növényi tejekkel (szójatej, stb.)
Hagyományosan a puliszkát bográcsban készítették, sós vizet forraltak, a kukoricakását beleszórták, és keverés nélkül hagyták, hogy nagy gombóc formájában összefőjön. Ezt követően összekeverték a sűrűvé főtt kukoricát és a főző vizet. Ebből a masszából egy tömény pép keletkezett, amelyet szikkadás után madzag segítségével lehetett szeletekre vágni. A szeletelt puliszkát fogyasztották köretként, keményebb változatát kenyérként.
A kemény puliszka szeletelhető, grillezhető, jó kenyérhelyettesítő. A hígabbak főzelékszerűen kanalazhatóak. Ehető édesen, sósan, zöldségesen, köretként, túróval, tejföllel, illetve az édes változat lekvárral ízesítve stb. Könnyű, kalóriaszegény étel, természetesen ez csak akkor igaz, ha a hozzá kevert ízesítés is megfelel ennek az elvnek.

Hozzávalók: 20 dkg kukoricaliszt, 1 liter víz, 2 dkg vaj, só.

Forraljuk fel a vizet és sózzuk meg. Óvatosan, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a kukoricalisztet, hogy ne csomósodjon, és főzzük kásává. Amikor besűrűsödik, keverjünk hozzá egy kevés vajat és hagyjuk hűlni.

A színe a tányéron is jól mutat
Fotó: wikipedia
Polenta

Ugyanaz szinte mind a puliszka, csak olaszos, egzotikusabb hangzású neve miatt gyorsan terjedni kezdett ez a változat is. A magyar puliszka és az olasz polenta között annyi a különbség, hogy a puliszka a darabosabb kukoricadarából, míg a polenta finomra őrölt kukoricalisztből készül, bár elkészítésétől függően bizonyos százalékban ebbe is szoktak kukoricadarát keverni. A puliszka emellett vízzel készül, a polenta tejjel, amit sajtokkal gazdagítva, vagy akár grillezve is előszeretettel fogyasztanak az olaszok.

Málé és prósza

A málé kifejezést leginkább a puliszka édes változataira szokták mondani. A sós mellett a kukoricadarához az édes íz is jól illik, hiszen a kukoricaliszt forró vízzel elkevert és egy ideig állni hagyott tésztája cukor hozzáadása nélkül is kissé édeskés. A málé tejjel, vagy aludttejjel elkevert változata a prósza.

Poroja

Főként a déli országrészben terjedt el a prószának a zsírral, tojással, élesztő és méz hozzáadásával készített változata.

Görhe

Ez egy zsíros kukoricatészta, amelyet pogácsa alakban sütnek ki. Frissen, omlósan fogyasztandó.

Hurka kása

Régebben a hurkakészítéskor nem rizst, hanem kukoricakását használtak, melyet már előre megfőve tettek a hurkába. Az így készült hagyományos, és vega-hurkák ízletesebbek, mint rizzsel készítve, ám sütéskor több olajat szív magába az étel.

Puliszkatekercs

A kihűlt puliszkát nyújtsuk egy centiméter vastagságúra, kenjük meg juhtúróval és a piskóta tekercshez hasonlóan csavarjuk föl. A puliszka tekercset vágjuk karikára, és grillsütőben pirítsuk meg. Ehhez szükség lesz némi kísérletező kedvre, hiszen nem egyszerű az olyan állag kialakítása, mely feltekerhetővé teszi a puliszkát.

A kukoricának sok fajtája van...
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Díjat nyert a KFC vegán burgere

A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.