Back to top

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...
A kávépótló italok többsége házilag is könnyen elkészíthető, egészséges és különleges reggeli italok. A kávé élénkítő, enyhe has-, és vizelethajtó, vérnyomást emelő hatása mellett nagy mennyiségben fogyasztva szívpanaszokat okozhat, ezért sem adják gyerekeknek. Ám számos növény van, mely hasonló ízt ad…

A pótkávé kávé ízű, de koffeinmentes
Fotó: wikipedia
A XVIII. században az arab kávé behozatalát egyre jobban megadóztatták Nyugat-Európában, s a rá kiszabott vám is állandóan emelkedett, amíg szinte megfizethetetlenné nem vált. Az emberi lelemény azonban túljárt a harácsolók eszén és a franciák feltalálták a pótkávét. Ez volt a cikória. 1760-ban létesült az első cikóriagyár, a szomszédban, Németországban. Száz év múlva már több mint száz pótkávé üzem működött. 1830-ban malátából is előállítottak kávét. Ezt követően minden gabonaféléből, gyümölcsből és azok apró magjából is elindult a gyártás. Babból, bükk és tölgy makkterméséből is elő lehet állítani pörköléssel különféle kávészerű italokat.

Mezei katáng, a nemes cikória vad változata
Fotó: wikipedia
Cikória kávé

A mezei katáng, vagy vad cikória gyökerének méretét nemesítéssel megnövelték, miközben beltartalmi értékeit megőrizték. A fészkes virágzatúak családjába tartozó, úton-útfélen mindenfelé termő évelő növény nemesített változatából készítik a cikória kávét. Liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Gyökérzete karó alakú, 10-25 centiméter hosszú, ujjnyi vastag (a nemesített változaté nagyobb), kívül világos szürkésbarna, belül fehéres színű, húsos később fás állományú szagtalan kesernyés ízű. Egy liter forrásban levő vízbe 3 evőkanálnyi pörkölt cikóriát keverünk. Néhány percig forraljuk, állandóan kevergetve, amíg a habja elfő. Félretéve hagyjuk kihűlni, hogy a sűrű zacc leülepedjen. Ez felgyorsítható, ha a fazekat hideg vízbe állítjuk. Ezután a kávét óvatosan leöntjük, vagy sűrű szövésű szűrőn is átszűrjük. A kávét hidegen, és melegítve is fogyaszthatjuk.

E kitűnő reggeli ital serkenti az epe és a hasnyálmirigy működését. Ha pusztán élvezeti értékét keressük, akkor mézzel édesíthető, szója-, és gabonaitalokkal, olajos magok tejpótlójával keverhető, vaníliával ízesíthető.

Régi maláta kávé hirdetése
Fotó: wikipedia
Maláta kávé

Az árpa körülbelül egy héten át csíráztatott szemeiből szárítással és őrléssel készül az édeskés maláta por. Ha őrlés előtt megpörkölik, akkor pótkávé lesz belőle. Ez a könnyen emészthető ital jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek, és idős embereknek, az étvágytalanoknak, mert kiváló energiaforrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz B2-, B12 vitamint, kalciumot, foszfort a csontképződéshez, valamint magnéziumot az ideg-, és izomműködéshez, s támogatja a szívet. Lefekvés előtt segíti az elalvást. Hasonlóan készül, mint a cikória kávé, azzal bármilyen arányban keverhető. Édesíthető, ízesíthető vaníliával, esetleg fahéjjal, gabonaitalokkal.

Maltóz szirup

A pörkölt és porrá őrölt malátát néhány órára vízbe kell áztatni, majd addig kell főzni, amíg elforr róla a víz nagy része és az edényben édes, sötétbarna szirup marad. Hajdan „vérerősítőnek” adtak belőle 1-1 evőkanálnyit lábadozó gyerekeknek. Manapság édesítésre és ízesítésre használják.

 

Makk kávé

A kocsányos tölgy és a kocsánytalan tölgy kiváló gyógynövény, és gyakori erdőalkotó fa lévén sokfelé megtalálható. A bükkfafélék családjába tartoznak. Magjuk pörkölést, őrölést és főzést követően szintén pótkávéként használható.

Füge kávé

Aszalt gyümölcsökből is készülhet kávé, de az egyenletes pörkölést nehéz megoldani házilag. Kellemes ízű, édesítést nem igénylő kávé főzhető a hazánkban is megtermelhető fügéből is. Egyaránt fogyasztható melegen és hidegen, növényi tejpótlóval, mézzel, vagy önmagában.

A pótkávék között is vannak keverékek, amelyek cikória, maláta, rozs alapanyagokból készülnek, de fügét, más pirított aszalt gyümölcsöt vagy tölgymakkot is tartalmazhatnak. Fantázia és kreativitás kérdése a házi pótkávé elkészítése.

Aszalva egész évben kapható a füge
Fotó: wikipedia

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Így olvasszuk fel a kristályos mézet!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz vagy már túl sokszor felhevítették. Így tudjuk kimélő módon újra folyékonnyá tenni a mézet.

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

„Egy magyar nádor”… avagy a nagy elődök nagy utóda

A Nádor. Csak így említik, közvetlenül, mondhatni, bizalmasan. Ha nem mondják elé, hogy Mv, akkor is minden búzatermelő tudja, hogy a több mint 70 éves múltra visszatekintő martonvásári nemesítés kiválóságáról van szó, az utóbbi évek sikerfajtájáról, amely a 2019-es fémzárolási adatok alapján 20 százalékos szaporítási részaránnyal bír.