Back to top

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

A gyümölcsös kultúrák kártevőegyütteséből már csak néhány aktív, az almamoly már hetek óta nem repül, a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzása folyamatosan csökkenőben van. A nyugati dióburok-fúrólégy repülése is jelentősen lecsökkent.

Változatlan aktivitással szívogatja viszont a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska a tápnövények széles skáláját.

Az idén az előbbi poloskafaj dominál a kártevőegyüttesben. Bőven található még lárva és kifejlett egyed, de a jelenlegi időjárás kedvező, hogy minél több lárva alakuljon át imágóvá a hideg idő beálltáig, áttelelni ugyanis csak a kifejlett imágók képesek.

Néhány gyümölcsféle lombozata az utóbbi napokban erőteljesebb hullásba kezdett. Ez a folyamat még nem az őszi természetes állapot jellemzője, hanem néhány kórokozó tevékenységének a velejárója. A csonthéjas gyümölcsű fák korai, idő előtti lombhullását két gombabetegség idézi elő leggyakrabban, ez a sztigminás levéllikasztó betegség, illetve a blumeriellás levélfoltosság. Mindkét kórokozó jelen van a fákon egész évben, de a szüret elmúltával a ritkább növényvédelem miatt szaporodik fel a fákon és okozza a levelek likacsosodását és foltosodását. A fák védekezésképpen szabadulnak meg a beteg levelektől.

A csonthéjas gyümölcsű fák idő előtti lombhullását két gombabetegség idézi elő leggyakrabban, ez a sztigminás levéllikasztó betegség, illetve a képen látható blumeriellás levélfoltosság
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Ugyanez a helyzet az utóbbi napokban tapasztalt erőteljesebb diólombhullás esetében is, de itt a kórokozó a dióbakteriózis és a gnomónia. A beteg levelekkel együtt itt a fertőzött termés egy része is lehullik, a többi pedig a fán mumifikálódik. Az ilyen jellegű megbetegedések

kivédésére ebben az időszakban már a réztartalmú készítmények is alkalmasak,

melyeknek fungicid és baktericid hatása egyaránt kiváló.

Az éjszakai hűvösebb időjárás és a tartós szárazság nem gátolja a csupaszcsigák – elsősorban a spanyolcsigák – aktív éjszakai és reggeli tevékenységét. Az immár arasznyira megnőtt puhatestűek hihetetlen létszámban és étvággyal táplálkoznak, szinte minden útjukba kerülő növényt megrágva, a kedvenceket pedig totálisan megsemmisítve. A leghatékonyabb csalogatóanyagok sem képesek tökéletes biztonsággal elpusztítani ezeket a kártevőket.

A mezőgazdasági szempontból fontos bagolylepkefajok közül most még intenzíven repül a C-betűs bagolylepke és kisebb mértékben a saláta-bagolylepke. Mindkettő hernyója veszélyezteti a szabadföldi káposztafélék termését. A károk megelőzése érdekében már a fiatal hernyók ellen célszerű védekezni, amennyiben észleljük az első rágásnyomokat.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.