Back to top

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.

Az idei burgonyatermés mennyisége a  termőterület bővítése miatt is magasabb lesz, mint az elmúlt évben. Az étkezési burgonya hozama ugyan kissé elmarad az elmúlt 5 év átlagától, viszont  idén magasabb, mint az előző évben.

Mivel a megművelt terület 0,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, az EU öt legfontosabb termelő országának - nevezetesen Németországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Belgiumnak és Hollandiának - az össztermését 27,9 millió tonnára becsülik.

Tavaly a burgonyatermesztők 27,1 millió tonnát takarítottak be, vagyis 800 ezerrel tonnával kevesebbet, de ennek a mennyiségnek egy része  még a raktárakban áll.

Ebben a helyzetben már jelenleg sincs egyensúly a kereslet és kínálat között

Németországban növekedett meg a legjobban a burgonya termőterület, az Északnyugat-európai Burgonyatermelői Szövetség (NEPG- North-Western European Potato Growers) adatai szerint míg a termesztés alatt álló terület 2 százalékkal nőtt, ezen belül az étkezési burgonya termelése pedig 7 százalékkal emelkedett - ez a legerősebb adat a NEPG-országok közül.

A jelenlegi problémák legmélyebb oka a koronavírus-válságban rejlik, a határok lezárása és a vendéglátóiparnak burgonya termékek iránti alacsonyabb kereslete világszerte.

Másrészt, miközben a kiskereskedelemben növekedett a burgonya iránti kereslet, ez nem volt elegendő a szállodai, éttermi és vendéglátó ipari szektor kieső keresletének ellensúlyozására. Ez meghatározza a jelenlegi  burgonya árakat és a további árváltozások lehetőségét is.

A jelenlegi helyzet azonban elsősorban a burgonya feldolgozását érinti. A feldolgozóipari vállalatok közelmúltbeli kereslete ismét megélénkül, de még mindig nincs a pandémiát megelőző szinten.

A sült krumpli gyárak jól felszerelt hűtőházai legtöbbször csak olyan termékeket vásárolnak, amelyekre szerződések kötelezik. Ezért a NEPG arra számít, hogy

a burgonya árak alacsonyak maradnak legalább az év végéig, és esetleg még tovább is.

Az étkezési burgonya piacán valamivel jobb a helyzet - különösen a direkt marketing területen. Viszont az ipari burgonya egy részét akár ingyenesen is le lehetne szállítani a termelőktől, de erre alig van igény.

A határidős piacon az étkezési burgonya ára a 2020-as betakarítástól a novemberi szállításig jelenleg 5,0 EUR / 100 kg, 2021 áprilisi szállításra pedig 7,10 EUR. Németországban a keményítő és takarmány előállításához szükséges burgonyát 1,50 és 3,50 euró közötti árakon szállítják. Az első tranzakciókat Hollandiában hasonló árakon kötötték meg. A múlt héten a belga kereskedelmi szövetség 2,50 eurós árat jelentett 100 kg újburgonyáért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.