Back to top

Egerészölyv, vörös vércse - Tollas segítőink

A határban leggyakrabban megfigyelhető ragadozó madarak az egerészölyv és a vörös vércse. Nap mint nap láthatjuk őket vitorlázni, egy helyben szitálni, majd lecsapni, mégis keveset tudunk róluk, pedig a hasznunkra lehetnek.

Az egerészölyv nem válogatós, az étlapja igen változatos. Testalkatából adódóan a földfelszínen viszonylag lassan mozgó állatokat zsákmányol vagy dögöt fogyaszt. Elsősorban mezőgazdasági kártevő, kisemlősökkel táplálkozik, jellemzően ezek teszik ki a táplálékának a kétharmadát, tömegszaporodásuk idején pedig akár a négyötödét is. Legfontosabb táplálékállata a mezei pocok.

egereszolyv_opt.jpg

Jellegzetes helyen, kerítésoszlopon lesi zsákmányát az egerészölyv

Étrendjét jelentősen befolyásolja, hogy sík- vagy hegyvidéken, nyílt területen vagy erdős vidéken él, illetve időszakosan is változik a tápláléka, nem veti meg a rovarokat és a gilisztát sem, de dögöt is fogyaszt.

Rövid karmai miatt mókusnál nagyobb termetű gerincest nem tud zsákmányolni. Még mindig tartja magát a tév­hit, hogy komoly kárt tesz az apróvadállományban, pedig tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy csak alkalmilag fogyaszt fácáncsibét, nyúlfiókát, ezek aránya mindössze 1-5%-a táplálékának. Azokban az években, amikor sok a mezei pocok, több tojást rak és több fiókát nevel föl. Az egerészölyv testhossza 50-57, szárnyfesztávolsága 110-130 cm.

Magyarországon védett madár, 15 és 30 ezer pár közé teszik a fészkelő állományát.

A vörös vércse egészen más felépítésű madár, mégis az ölyvhöz hasonlóan, rendszerint a földön fogja meg áldozatát. Zsákmányának túlnyomó részét kisrágcsálók adják – elsősorban a mezei pocok –, illetve nyáron jelentős mennyiségű rovart is fogyaszt.

voros-vercse_opt.jpg

A vörös vércse megtelepszik az ember közelében

Ez az egyik leggyakoribb hazai ragadozómadár, a Magyar Madártani Egyesület szerint 6-8 ezer pár fészkel Magyarországon.

Síkvidéki madár, a zárt erdőket kerüli, de könnyen megtelepszik az ember közelében, Budapesten is számos vörös vércse él. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Testhossza 32-35 cm, szárnyának fesztávolsága 70-80 cm.

A két faj étrendjét látva nem túlzás kijelenteni, hogy a mezőgazdaság hasznos segítői, mert kordában tartják a kártevő rágcsálókat.

Jó példa erre, hogy amikor a kisemlősök tömegesen lepnek meg egy-egy táblát, nem ritka, hogy az ölyvek és a vércsék nagy számban odagyűlnek és tartósan a területen maradnak.

Mindkét ragadozómadár magasabb fákról, oszlopokról lesi a zsákmányát, a vércse gyakran, az ölyv ritkábban szitál a vadászterülete fölött. Mi is segíthetünk nekik, ha úgynevezett T-fát állítunk föl nekik ott, ahol kevés a fa.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2020/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben!

Jelentős érdeklődés övezte idén is a Pilisi Parkerdő vezetett szarvasbőgés túráit. A résztvevők nemcsak hallhatták a gímbikák alkonyattól felerősödő bőgését, agancscsattogását, a szerencsésebbek láthatták is a nemes vadat. Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben.

Díjat nyert a KFC vegán burgere

A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben.

A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.