0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az ELTE etológusai bizonyították, hogy a macskák is utánozzák az embereket

Az etológiában jól ismert a Tedd azt, amit én! (Do as I Do, DAID) metódus, amely az állatok utánzásos tanulását vizsgálja. Az eleinte csak emberszabású főemlősök ez irányú képességeinek felmérésére hivatott módszert a 2000-es évek közepén az ELTE Etológia tanszékén alkalmazták elsőként kutyákon is.

A DAID lényege, hogy a kísérletbe bevont állatokat, elsősorban kutyákat jutalomfalatokkal kondicionálják arra, hogy felszólításra utánozzák az ember egyszerű tevékenységeit. A kutyák idővel általánosítják a felszólítást, és már jutalom nélkül is képesek lemásolni egyes mozdulatsorokat, gyakran komplexebb viselkedési formákat is, olyanokat is, amelyeket korábban sohasem csináltak – írja a Qubit.

Az ELTE etológusai az Animal Cognition folyóiratban megjelent cikkükben most azzal álltak elő, hogy a kutyákétól (Canis familiaris) jelentősen eltérő domesztikációjú, kevésbé szociális házi macska (Felis catus) egyedei is képesek lehetnek az utánzáson alapuló tanulásra.

 

youtube://v/v5-M-WrKFkQ

 

Claudia Fugazza, az ELTE etológusa a Japánban élő kutyakiképző Higaki Fumi segítségével a 11 éves Ebisu nevű nősténymacskával demonstrálták, hogy a macskák sem kutyábbak az ebeknél. Az alábbi videóban bemutatott képességek univerzalitása persze ezzel még nem bizonyított, ugyanakkor több, mint valószínű, hogy nem Ebisu a kivételes zseni, hanem házi macskákra jellemző általános tulajdonságról van szó.

A tanulmány társszerzője, az ELTE etológia tanszékét vezető Miklósi Ádám az eredményeikről beszámoló Science-nek elmondta, hogy a kutatásuk azért is úttörő, mert eddig nem vetettek be ilyen módszert az etológusok által kevéssé ismert macskák viselkedésének vizsgálata során.

Forrás: Qubit