Back to top

Gesztenye édesen és sósan

A szelídgesztenye késő ősszel, azaz október és november fordulóján érik meg. Tudta, hogy a legmagasabb a C-vitamin tartalma? Rendkívül egészséges, édes és sós finomságok készülhetnek belőle.

Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, és már a történelmi időkben elterjedt szerte a kontinensen. Magyarországon az Alpokalján található jelentősebb szelídgesztenyés terület.

Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás

A szelíd- vagy édesgesztenye nemcsak egyedi íze, hanem értékes tápértéke miatt is nagyon népszerű. A belőlük készült ételek rendkívül egészségesek és táplálóak, a természetes orvoslás az idegrendszer és az immunrendszer támogatására, valamint a vérnyomás csökkentésére használja. Nemcsak a leveléből, hanem a héjából is készíthető tea, nyugtatja a nyálkahártyát, a hörghurut, valamint köhögési rohamok enyhítésében hatásos.

Az ehető gesztenye hasznos vitaminforrás,

kevésbé ismert, hogy  nagyon sok C-vitamin-t tartalmaz, igaz hőkezelés hatására ennek mennyisége csökkenhet. De magas a „sejtvédő” E-vitamin tartalma, ebből a gyümölcsök közül a gesztenyében van a legtöbb,

illetve, meglehetősen sok a B1, B2 és a B6 vitamint is található benne. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium, kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium jelenléte és nyersrost tartalma is jelentős. Viszont zsiradék csak nagyon kevés, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne.  

Magas szénhidráttartalmának köszönhetően helyettesíthető vele a gabonafékék és a burgonya is. Az őrölt gesztenyét, a gesztenyelisztet süteményekhez, palacsintához vagy házi kenyérhez adják,

 alternatíva lehet a lisztérzékenységben vagy a glutén intoleranciában szenvedők számára.

A szelídgesztenye nyersen is fogyasztható, de élvezeti értéke sokkal jobb, ha megfőzzük, sütjük vagy pörköljük. Nem véletlenül kedvenc ínyencsége a franciáknak a sült gesztenye, ami elterjedt szinte az egész világon.  

Édesen és sósan

Vásárláskor érdemes odafigyelni arra, hogy a gesztenye fényes, nehéz és telt legyen, ne mutassa rothadás vagy penész jeleit.

Ha a főzés mellett döntünk akkor 1 kg szelídgesztenye héját vágjuk be keresztbe, annyi vizet öntsünk, amennyi ellepi, adjunk hozzá 1-2 teáskanál sót, esetleg 1-2 babérlevelet és főzzük 30 percig. Tálaljuk forrón, hámozzuk meg a héját és távolítsuk el a keserű hártyáját étkezés előtt.

Sült gesztenye készítésekor is be kell vágni a héját a domború felületükön, és tegyük lapos oldalával a tepsire. 200 Celsius-fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Még finomabb az íze, ha szabadtűzön készítjük.

Magyarországon főként édességekhez használjuk a gesztenyét, a legismertebb és legkedveltebb desszert a gesztenyepüré tejszínhabbal, de torták, sütemények hozzávalója is.

De ennél sokrétűbb is lehet a felhasználása, készülhet belőle leves, vagy lehet sülthúsok kísérője.

A francia gesztenye krémleveshez 0,5 kg főtt gesztenye, 3 csésze zöldségleves, fél csésze tejszín, 4 evőkanál creme fraiche vagy tejföl, csili ízlés szerint és só kell.

Egy hagymát vajon dinszteljünk meg, öntsük fel a zöldséglevessel, tegyük bele a megfőtt és meghámozott gesztenyét, forraljuk fel, adjunk hozzá csilit, vagy rozmaringot vagy szerecsendiót (kinek ízlése szerint) és kb. 5 percig főzzük, majd turmixgéppel simára keverjük. keverjük bele a tejszínt, és forraljuk össze. Tálaljuk a levest forrón, egy kanál tejföllel, vagy sült gesztenyével a tetején. Jó kis melengető fogás a hideg napokon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

A világon elsőként magyar kutatók részvételével térképezték fel keresőkutyákkal a sakálok jelenlétét

Az aranysakál rohamos délkelet-európai terjedése az elmúlt időszakban egyre inkább fókuszba került, ezért kiemelten fontos, hogy a fajjal kapcsolatos ismereteink minél frissebbek és pontosabbak legyenek. A Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve erre a célra a világon elsőként alkalmaztak keresőkutyákat.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket üzemi méretekben hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Fogyasszuk kristályosan is a mézet - ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz, vagy már túl sokszor felhevítették. Ha tehetjük fogyasszuk kristályosan is a mézet. Ha viszont szükséges, így tudjuk kímélő módon újra folyékonnyá tenni.