Back to top

Időnként még a kolibrik is megpihennek

Az Andokban néhány madárfaj esténként hibernációhoz hasonló állapotba azaz mély álomba kerül, hogy spóroljon energiájával, ilyenek például a kolibrik is, melyeknek élete felettébb különleges. Ezek a repdeső élőlények még a gerincesek között is híresek gyors anyagcseréjükről és villámgyors életmódjukról, emiatt naponta a saját testtömegüknek megfelelő mennyiségű nektárt fogyasztanak.

Colibri coruscans
 A dél-afrikai kolibrik életmódja még ennél is összetettebb, ezek a kismadarak nem pusztán gyorsabban repdesnek a magasban, mint társaik, hanem a hűvös éjszakákon energiát spórolnak azáltal, hogy mély álomba merülnek. Ez az állapot hasonló a hibernációhoz, ugyanis a testhőmérsékletük lecsökken nagyjából 10 Celsiusfokra. Majd pirkadatkor ébredeznek, először remegni kezdenek és szép lassan a hőmérsékletük visszatér az eredeti állapotukhoz, a 32 fokhoz.

„Ez egy nehéz és összetett folyamat” – mondta Andrew McKechnie professzor, a dél-afrikai Pretoria Egyetem zoológusa.

Dr. McKechnie és munkatársai az andokbeli kolibrik hőmérsékletével kapcsolatban végeztek kutatást. Rámutattak arra, hogy a különlegességük ezeknek a kismadaraknak abban rejlik a többi fajhoz képest, hogy figyelni tudnak a hideg időjárásra, ezáltal tovább képesek hibernált állapotban lenni, mint más madarak. Azt is hozzátették, hogy a legalacsonyabb testhőmérsékletű állat, amivel eddigi pályafutásuk során találkoztak a kolibri, amely hibernált állapotban épphogy eléri a 3 fokot.

Öt évvel ezelőtt Blair Wolf professzor, az Új-mexikói Egyetem biológusa, kollégái és egy újságíró társaságában 26 kismadár éjszakai viselkedését tanulmányozta az Andokban.

Oreotrochilus melanogaster

Megfigyelték, hogy a kolibrik testhőmérséklete lecsökkent az éjszaka folyamán, valamint azt, hogy majdnem mindegyik madár mély álomba merült.

Kimutatták, hogy az állatok hőmérséklete az éjszakai időjáráshoz igazodik, amikor elérik a kábult állapotot.

A madarak súlyát is figyelembe vették a kutatás során: a kolibrik veszítenek súlyukból hajnal és pirkadat között, a napközbeni kalória felhasználásukhoz hasonlóan.

A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy miként szabályozzák a madarak saját hőmérsékletüket annak érdekében, hogy a levegő hőmérsékletével megegyező legyen. Kimutatták, hogy a különböző fajoknak a nyugalmi állapota – hatot vizsgáltak meg- különbözik egymástól, egyes példányok képesek hosszabb, mélyebb álomba merülni kevesebb súlyveszteséggel.

A vizsgálat során felfedezték, hogy azok a madarak, amelyek csak rövid ideig képesek álomba merülni, testsúlyukból nagyjából 15%-ot vesztettek.

Azok a példányok, melyek hosszabb pihenőre képesek, - nagyjából 12 órára - mindössze 2%-ot veszítenek súlyukból. Tehát amelyek alacsonyabb testhőmérsékletet érnek el, kevesebb súlyt is veszítenek ez idő alatt.

Néhány madárfaj képes a környezete hőmérsékletét figyelmen kívül hagyni és lehűteni testét, ilyen például az Ibolya-kolibri (Colibri coruscans), mely nagyjából 7 fokot is el tud érni. A Metallura phoebe teljes összhangban van a levegővel és a végletekig letudja csökkenteni testhőjét. A kutatók szerint ez a madár az, mely elérte a leghidegebb testhőmérsékletet a kolibrik között.

A feketehasú tündérkolibri (Oreotrochilus melanogaster) és a bronzfarkú uszályoskolibri (Polyonymus caroli) az a két madárfaj, melyek hidegebb időben is képesek mélyebb álomba merült, mint társaik.

A hibernációhoz hasonlóan ebben az állapotban ezek a kismadarak szerves energiát spórolnak.

Forrás: 
nytimes.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

Díjat nyert a KFC vegán burgere

A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben.

A borturizmus az egyik legnépszerűbb a járvány ideje alatt

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából egy elemzőcsoport adatai alapján, idén jelentősen megnőtt hazánkban a borászati rendezvények iránti érdeklődés, egész pontosan 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat. Ez magyarázható azzal, hogy az őszi második vírushullám miatt a lakosság szemében felértékelődött a belföldi turizmus, ezen belül is a borturizmus.

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Budapesti távol-keleti étteremre csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nébih szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.