Back to top

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.

A QH fajta alapját a spanyol hódítók Amerikába bevitt lovai és az angol telepesek által érkezett versenylovak adták. Ezekkel a lovakkal marhát tereltek, esetenként hatalmas távolságokat tettek meg.

A fajta robbanékonyságát, gyors fordulékonyságát a western-reining szakág versenyein ma is meg lehet csodálni.

A QH mindenféle színben előfordulhat. Gyakrabban sárga, pej, fakó és palomino színűek, de vannak feketék és szürkék is. Korábban a többségében fehér jegyekkel született QH-kat paint horse-ként lehetett regisztrálni. Azóta változott a szabályozás, eszerint az ilyen QH-lovak regisztrálhatók az amerikai tenyésztő szervezetnél, de a származási lapon feltüntetik, hogy az egyed nem kívánatos tulajdonságokkal rendel­kezik.

A QH Magyarországon és a világban

– Itthon a fajtát a nyolcvanas évek elején az osztrák Hans Peter Reiss és a svájci Victor Fröschl kezdte tenyészteni Bakonysárkányon és Lapapusztán. Körülbelül ekkor kezdett a fajta Európában is egyre népszerűbbé válni. Az eredetileg észak-amerikai lovak csak a nyolcvanas években kerültek nagyobb számban Európába. A fajta egészen addig munkaló volt, az amerikai életérzés térhódításával kezdett a QH is előtérbe kerülni – meséli Drén Csaba állatorvos, a Magyarországi Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete tenyésztésvezetője, aki a szervezet alapítása óta kontrollálja a magyar tenyésztést. Mint mondja,

a QH a legnagyobb létszámú fajta a világon, most 6 milliónál jár a törzskönyves, regisztrált példányok száma.

Ez a valaha volt, összes törzskönyves QH, ebből 2,5–3 millió ló ma is él. A méneskönyv zárt, de az angol telivér automatikusan belistázható az előtörzs­könyvbe, ahonnan teljesítmény alapján kerülhet át a főtörzskönyvbe.

Tenyésztés és munka

– Tenyésztése nem engedélyhez kötött, adott esetben csak a piac szabályozza számukat, ebből is következik az, hogy sokszor érzelmi alapon születnek a tenyésztési döntések. Magyarországon 600-800 egyedet törzskönyveztettek, ez a szám közelében sincs a németországi állománynak, ahol nagyjából 50 ezer ló él, míg Európában összesen 200-300 ezer QH lehet. A fajtát eredetileg munkára tenyésztették, sok helyen a mai napig eredeti rendeltetése szerin használák. Amerikában a QH a nagybetűs ló, erre a fajtára találták ki az összes sportot. Bár a standard engedékeny, de a QH alapvetően középtermetű, 140-150 cm, és negyed mérföldön tényleg a világ leggyorsabb lova. Amerikában a quarter horse racing most is nagyon felkapott, jelentős anyagi háttérrel. Ez a verseny nagyon hasonlít a mi galoppunkra, de Amerikán kívül nem terjedt el. Itthon sok ló a western-reining szakágakban versenyez, de egyre népszerűbbek a különböző lovas játékok.

Quarter Horse az iskolában

QH-t tenyészt Csontó Zoltán is, aki a természetes lóidomítás hazai megteremtője, amit Felsőörsön a Dobogó Lovasiskolában a mai napig gyakorol. Először egy nyugat-európai lovasbemutatón találkozott a fajtával, ahol a németországi Equitanan ez a fajta szerepelt a természetes lóidomítás, a Parelli-módszer és a western lovasbemutatókon is.

– Leginkább a nyugodtságuk és a dinamizmusok a legszembetűnőbb. Én 25 éve még szinte kezdő lovas voltam, és elég sokat küszködtem a lovammal. Nem értettem a lóidomításhoz, ezért mindig rácsodálkoztam, amikor láttam egy beidomított ló viselkedését.

Nem látszik, hogy a lovas milyen jeleket ad, laza a szár, a ló elengedett. Tetszett, hogy az egyik pillanatban hihetetlenül robbanékony ez a fajta, a következőben viszont nyugodtan áll és lógatja a fejét.

Bár akkoriban még nem volt lehetőségem QH-t venni, de a fajta miatt döntöttem úgy, hogy a lóidomítást megtanulom. Eljártam western tréningekre, és megtanultam a Parelli-módszert is. Néhány év múlva, amikor egy németországi ismerősöm felült a lovamra, szinte letaglózta, hogy milyen könnyedén, közben energikusan megy. 2002-ben döntöttem úgy, hogy a western lovagláshoz mégiscsak egy QH kell, ekkor vettem meg az első kétéves heréltemet, Lennoxot.

Idomítás mesterfokon

– Eleinte néhány lovas eseményen részt vettünk lovainkkal, és többeknek feltűnt, hogy a mi lovaink teljesen másképp viselkednek, mint a többi. Egyre többen kértek tanácsot, hogy hogyan oldjanak meg egy-egy problémát, és mivel tudtam segíteni, elkezdtem tanítani. Egyre több lett az érdeklődő, és mivel én is kedvet kaptam a lóidomításhoz, vettünk a falu szélén egy 13,5 hektáros területet. Erre kevésnek bizonyult a két ló, a terület inkább csikónevelésre tűnt optimálisnak. A megérzésem beigazolódott, a terület kiváló a csikók belovaglásához, és mivel a QH ára magas, így tenyésztésük üzletnek sem tűnt rossznak. Ezért vettem egy QH kancát, aminél azt tűztem ki kritériumnak, hogy fiatal, elrontatlan és jó temperamentumú legyen.

Tenyésztés és oktatás

– Most körülbelül 25 lovam van – igaz néhányat kaptam közülük, de volt év, hogy három csikó is született. Ha az ember nem adja el, akkor gyorsan nő a létszám. 2008-ban jött a gazdasági világválság, így nem lehetett a csikót eladni. Korábban vagy eljártam oktatni, vagy hozták a lovukat a lótartók. Azért, hogy megkeressék a tartási költségüket, itthon kezdtem el tanítani. Egymagam nem éreztem nagy indíttatást arra, hogy gyerekekkel foglalkozzak, de miután lettek fiatal kollegináim, ők végzik a gyerekek oktatását, saját lovaikon.

Nincs nyugodt ló

– Az elmúlt évek alatt elég sok lovat hoztak már hozzám belovagolni, vagy jöttek saját lóval oktatásra. Voltak közöttük olyan fajtatiszta lovak is, hogy ha minden ló olyan lenne, mint azok, én nem foglalkoznék lovakkal. Ennek ellenére én is osztom azt a véleményt, hogy a QH nem tartozik a nyugodt fajták közé. Természetesen a fajtán belül is különféle temperamentumú és idegrendszerű lovakkal lehet találkozni, de mindenkinek olyan lovat kell választania, ami illik a személyiségéhez. A lovad a tükröd – mondják, így az én QH szépségideálom is a nekem való lóhoz hasonlít. Én nem etetem túl a lovaimat, mert az elhízás a ló egészségére is káros, és könnyen a patájára megy. A sportosabb alkat tetszik, amelyik nem kifejezetten izomkolosszus, és kissé magasabb az átlagnál. Az izmolt lovak merevebbek, kötöttebbek, terepen nehezebben boldogulnak. Úgy hiszem, nekünk sikerült a sportosabb alkat felé tendálni, ha ránézek a lovaimra szép, egészséges, kiegyensúlyozott állatokat látok.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őszinteség és hála

Monica Theodorescuról, a háromszoros olimpikonról és családjáról, valamint a közelmúltban eltávozott orlov trotter legendáról, Balagurról a Pegazus januári számában olvashattak. A Pilisjászfalun megrendezett díjlovagló utánpótlás Európa-bajnokságon sikerült személyesen is megismernem a fantasztikus lovast, lovasembert, Monicát, aki a felnőtt német csapat szövetségi kapitánya.

Nagy érdeklődés a dióspusztai nyílt napon

Ismét sokan ellátogattak Dióspuszta nyár végi nyílt napjára. A huszonöt felvezetett yearlingből hét kivétellel mindegyik új tulajdonosra vagy bérlőre talált. Emellett az Eminens személyében Magyar Derby-nyerőt is adott Silver Frost első Magyarországon született csikóit is megcsodálhatták az érdeklődők.

Zöld szőrrel született a kiskutya

Rendkívül ritka eset, hogy egy kiskutya, vagy bármilyen más állat zöld szőrrel szülessen. Az ABC News tudósítása szerint a Pisztácia névre keresztelt kiskutya egy olaszországi gazdaságban, Szardínia szigetén látta meg a napvilágot. Az október 9-én született alomban még öt másik – fehér színű – kölyök van, Pisztácia az egyetlen színes szőrrel született.

950 tehén biztosítja a napi tejtermelést - A dabasi siker titka

A napjainkban kiemelkedően eredményes dabasi Lakto Kft. tehenészete 1997-ben még a csőd szélén állt, leromlott állat­állománnyal, rossz termelési eredménnyel és takarmányhiánnyal küszködött. Ekkor a cég új tulajdonoshoz, Kővágó Ignáchoz került, akinek a szakértelme hamar jelentős fordulatot eredményezett a cég életében.

Családi ötletből exportőr: A ComAgro-Sardo útja a külpiacokig

160 liter tej volt az első napi termelés a ComAgro-Sardónál, amely eredetileg nem is tehenekkel kívánt foglalkozni. A többségi tulajdonos a családi tradíciókat követve választotta az ágazatot, hiszen szülei állattenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.