0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A fehérborok már a pincékben forrnak

A borvidékekről a szürettel kapcsolatban fennakadásról, zavarról nem érkezett hír. A tavalyihoz képest minden borvidéken később kezdődött a betakarítás. Mennyiség tekintetében a szárazság némileg érezteti hatását, a korai illetve a fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalék terméskiesést jegyeznek.

Ugyanakkor a minőségre nem lehet panasz, az időjárásnak köszönhetően kiváló évjárattal számolnak a gazdák. Míg a szőlőárak a tavalyihoz képest országosan alig változtak, egyes vörösboros borvidékeken jelenleg is zajlanak egyeztetések a felvásárlási árakkal kapcsolatban.

A HNT a kezdeti információkat a piaci szereplőkkel egyeztetve úgy látja, hogy a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul, ez 2,2-2,5 millió hl bor előállítását vetíti előre.

Borvidéki körkép

Schmidt Győző, a Pannon Borrégió elnöke elmondta, augusztus közepén megkezdődött a szüret, s a fehér szőlők zöme már a feldolgozókban van, a Chardonnay, a Zöld veltelini egy része a tőkéken várja a betakarítást. A mostani állapotot tekintve elmondható, növényegészségügyi gondok nem voltak. A csapadék hiánynak köszönhetően viszont kisebb lett a termés, miközben kiváló mustfokokat mértek. Míg a fehér szőlőknél a savakra kellett odafigyelni, a rozék esetében a színek lettek mélyebbek. Viszont ez azt is előre vetíti, hogy tetszetős vörösborok születhetnek.

A szüret zökkenőmentesen zajlott, ha az elkövetkező hetekben nem lesznek nagyobb esők, akkor mindenki megnyugodhat. A Merlot-nál ugyan okozhat gondot a csapadék, de a két Cabernet kevésbé érzékeny a bogyórepedésre.

A kézi szüret lassan kezd eltűnni a gyakorlatból, ami annak is köszönhető, hogy a költsége mintegy háromszoros mint amibe a szőlőkombájn munkája kerül. Ráadásul a gépi szüret minőségben sem marad el. A korszerűtlen, régi ültetvények helyét átveszik a kombájnnal szüretelhető területek. A kombájn nem csak a tőkével, hanem a szőlővel is kíméletesen bánik, ami meglátszik a feldolgozóba beérkező termés minőségén.

Az idei árak a tavalyihoz képest valamivel alacsonyabbak, de 2019-ben is az országos szint felett fizettek, az átlagár megközelítette a nettó 90 forintot. Idén a szőlőtermelők szemszögéből nem is az ár, hanem a mennyiség jelenti a legnagyobb gondot. A korai fajták esetében – Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres – 15-20 százalékkal termett kevesebb.

Azt kellene elérni, hogy a borászatok ár tekintetében ne kínáljanak egymás alá, hanem minőség terén versenyezzenek, ami segítené, hogy az ágazat szereplői kilábaljanak a negatív árspirálból.

Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, a már elkészült újborokat kóstolva bizakodásra adnak okot.

„A szüretet a korai fajtákkal augusztus harmadik dekádjában kezdtük, de szeptember első hetére már minden fehér szőlő beérett” – magyarázta Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék elnöke.  A fehérek szüretét befejezték a borvidéken, már pincékben forrnak az Olaszrizlingek, a Rajnai rizlingek is. A mennyiség mintegy 20 százalékkal marad el a várakozástól. A kiváló minőség pedig annak is köszönhető, hogy kevés volt a hőségnapok száma.

A rozénak valót már leszedték, a fiatal telepítésű, illetve az alacsony tőketerhelésű területekről is bekerült a termés. A Kékfrankosnál 23 mustfokot mértek. Már szedik a Merlot-t, s október közepe táján a Cabernet-kel be is fejezik a szüretet.

Növényegészségügyi szempontból panaszra nem volt okuk, s a szeptember végi csapadékot – addig szüreti időben nem volt esőnap – reményeik szerint a szél kiszárítja az ültetvényekből. A seregélyek egyre nagyobb gondot okoznak, ahogyan a napraforgót betakarítják, fokozott figyelmet kell rájuk fordítani.

A kézi szürettel egyre rosszabb a tapasztalatuk, a teljesítmény a felére esett vissza, miközben az elmúlt években duplájára nőtt a költsége. Kilónként akár 20 forinttal is lehet számolni, ráadásul esetenként gyengébb minőségben érkezik be a szőlő. Elsősorban az alkalmi dolgozók munkáját kifogásolják, miközben a saját alkalmazottaik – akik egész évben járják a szőlőt – kiváló munkát végeznek.

A mai szőlőkombájnoknak köszönhetően viszont minőségi szőlő érkezik a feldolgozókba, nem véletlen, hogy a borvidéken a területek közel 90 százalékán alkalmazzák.

A szőlőárak a tavalyihoz képest alig változtak, jellemzően nem mentek 75 forint fölé. A kurrens fajták, mint a pezsgő alapanyag Chardonnay, Királyleányka, Szürkebarát kicsit magasabb volt. Akárcsak az Irsai Olivér, amit elsősorban nem is a borászatok, mint inkább a pálinkafőzők kerestek.

A Kunsági Borvidéken 85-90 százalékon áll a szüret, már csak kisebb tételek, mint például a Kövidinka, a Kékfrankos, a Cabernet-ek, maradtak a tőkéken. A tavalyihoz képest később kezdték a betakarítást, augusztus 18-20-a körül szedték az első Irsai Olivér fürtöket, s azóta szinte minden fajtát betakarítottak.

Frittmann János, a Kunsági Borvidék elnöke elmondta, a szőlő egészséges, a mennyiség viszont fajtafüggő, Irsai Olivérből, Kékfrankosból és Cserszegi fűszeresből kevesebbet szüreteltek, ami részben köszönhető a tenyészidőben érkezett fagyoknak.

Az eddigi adatok alapján 90-100 mázsa közötti termésátlaggal számolnak borvidéki szinten, ami a korábbi évekhez képest közepes mennyiségnek számít. A területek 90 százalékán elterjedt a gépi szüret., a korszerű kombájnok kiváló minőségben dolgoznak.

Tavaly a szőlőárak mélyponton voltak, az ideiek viszont már jóval magasabbak, kilónként 70-140 forint között mozognak. Az Irsai Olivérért fizették a legtöbbet, míg a Kékfrankos és a Cserszegi fűszeres árban méltatlanul alul lett értékelve, reálisan közel kellene lenni a 120-130 forinthoz.

A szakember hozzátette, az éjszakák hűvösek voltak, kiváló, illatos, gyümölcsös borokra számítanak.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu