Back to top

A fehérborok már a pincékben forrnak

A borvidékekről a szürettel kapcsolatban fennakadásról, zavarról nem érkezett hír. A tavalyihoz képest minden borvidéken később kezdődött a betakarítás. Mennyiség tekintetében a szárazság némileg érezteti hatását, a korai illetve a fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalék terméskiesést jegyeznek.

Ugyanakkor a minőségre nem lehet panasz, az időjárásnak köszönhetően kiváló évjárattal számolnak a gazdák. Míg a szőlőárak a tavalyihoz képest országosan alig változtak, egyes vörösboros borvidékeken jelenleg is zajlanak egyeztetések a felvásárlási árakkal kapcsolatban.

A HNT a kezdeti információkat a piaci szereplőkkel egyeztetve úgy látja, hogy a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul, ez 2,2-2,5 millió hl bor előállítását vetíti előre.

Borvidéki körkép

Schmidt Győző, a Pannon Borrégió elnöke elmondta, augusztus közepén megkezdődött a szüret, s a fehér szőlők zöme már a feldolgozókban van, a Chardonnay, a Zöld veltelini egy része a tőkéken várja a betakarítást. A mostani állapotot tekintve elmondható, növényegészségügyi gondok nem voltak. A csapadék hiánynak köszönhetően viszont kisebb lett a termés, miközben kiváló mustfokokat mértek. Míg a fehér szőlőknél a savakra kellett odafigyelni, a rozék esetében a színek lettek mélyebbek. Viszont ez azt is előre vetíti, hogy tetszetős vörösborok születhetnek.

Fotó: viniczai
A szüret zökkenőmentesen zajlott, ha az elkövetkező hetekben nem lesznek nagyobb esők, akkor mindenki megnyugodhat. A Merlot-nál ugyan okozhat gondot a csapadék, de a két Cabernet kevésbé érzékeny a bogyórepedésre.

A kézi szüret lassan kezd eltűnni a gyakorlatból, ami annak is köszönhető, hogy a költsége mintegy háromszoros mint amibe a szőlőkombájn munkája kerül. Ráadásul a gépi szüret minőségben sem marad el. A korszerűtlen, régi ültetvények helyét átveszik a kombájnnal szüretelhető területek. A kombájn nem csak a tőkével, hanem a szőlővel is kíméletesen bánik, ami meglátszik a feldolgozóba beérkező termés minőségén.

Az idei árak a tavalyihoz képest valamivel alacsonyabbak, de 2019-ben is az országos szint felett fizettek, az átlagár megközelítette a nettó 90 forintot. Idén a szőlőtermelők szemszögéből nem is az ár, hanem a mennyiség jelenti a legnagyobb gondot. A korai fajták esetében – Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres – 15-20 százalékkal termett kevesebb.

Azt kellene elérni, hogy a borászatok ár tekintetében ne kínáljanak egymás alá, hanem minőség terén versenyezzenek, ami segítené, hogy az ágazat szereplői kilábaljanak a negatív árspirálból.

Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, a már elkészült újborokat kóstolva bizakodásra adnak okot.

Fotó: viniczai

„A szüretet a korai fajtákkal augusztus harmadik dekádjában kezdtük, de szeptember első hetére már minden fehér szőlő beérett” – magyarázta Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék elnöke.  A fehérek szüretét befejezték a borvidéken, már pincékben forrnak az Olaszrizlingek, a Rajnai rizlingek is. A mennyiség mintegy 20 százalékkal marad el a várakozástól. A kiváló minőség pedig annak is köszönhető, hogy kevés volt a hőségnapok száma.

A rozénak valót már leszedték, a fiatal telepítésű, illetve az alacsony tőketerhelésű területekről is bekerült a termés. A Kékfrankosnál 23 mustfokot mértek. Már szedik a Merlot-t, s október közepe táján a Cabernet-kel be is fejezik a szüretet.

Növényegészségügyi szempontból panaszra nem volt okuk, s a szeptember végi csapadékot – addig szüreti időben nem volt esőnap - reményeik szerint a szél kiszárítja az ültetvényekből. A seregélyek egyre nagyobb gondot okoznak, ahogyan a napraforgót betakarítják, fokozott figyelmet kell rájuk fordítani.

A kézi szürettel egyre rosszabb a tapasztalatuk, a teljesítmény a felére esett vissza, miközben az elmúlt években duplájára nőtt a költsége. Kilónként akár 20 forinttal is lehet számolni, ráadásul esetenként gyengébb minőségben érkezik be a szőlő. Elsősorban az alkalmi dolgozók munkáját kifogásolják, miközben a saját alkalmazottaik – akik egész évben járják a szőlőt – kiváló munkát végeznek.

A mai szőlőkombájnoknak köszönhetően viszont minőségi szőlő érkezik a feldolgozókba, nem véletlen, hogy a borvidéken a területek közel 90 százalékán alkalmazzák.

A szőlőárak a tavalyihoz képest alig változtak, jellemzően nem mentek 75 forint fölé. A kurrens fajták, mint a pezsgő alapanyag Chardonnay, Királyleányka, Szürkebarát kicsit magasabb volt. Akárcsak az Irsai Olivér, amit elsősorban nem is a borászatok, mint inkább a pálinkafőzők kerestek.

A Kunsági Borvidéken 85-90 százalékon áll a szüret, már csak kisebb tételek, mint például a Kövidinka, a Kékfrankos, a Cabernet-ek, maradtak a tőkéken. A tavalyihoz képest később kezdték a betakarítást, augusztus 18-20-a körül szedték az első Irsai Olivér fürtöket, s azóta szinte minden fajtát betakarítottak.

Frittmann János, a Kunsági Borvidék elnöke elmondta, a szőlő egészséges, a mennyiség viszont fajtafüggő, Irsai Olivérből, Kékfrankosból és Cserszegi fűszeresből kevesebbet szüreteltek, ami részben köszönhető a tenyészidőben érkezett fagyoknak.

Az eddigi adatok alapján 90-100 mázsa közötti termésátlaggal számolnak borvidéki szinten, ami a korábbi évekhez képest közepes mennyiségnek számít. A területek 90 százalékán elterjedt a gépi szüret., a korszerű kombájnok kiváló minőségben dolgoznak.

Tavaly a szőlőárak mélyponton voltak, az ideiek viszont már jóval magasabbak, kilónként 70-140 forint között mozognak. Az Irsai Olivérért fizették a legtöbbet, míg a Kékfrankos és a Cserszegi fűszeres árban méltatlanul alul lett értékelve, reálisan közel kellene lenni a 120-130 forinthoz.

A szakember hozzátette, az éjszakák hűvösek voltak, kiváló, illatos, gyümölcsös borokra számítanak.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.