Back to top

Cirokremények Kiszomborról - Tavaszi vetésű növénybemutató

A szegedi Gabonakutató kiszombori telepén szeptember 9-én tartották több tavaszi vetésű növény bemutatóját. Ezúttal a cirokról és a cirokhoz tartozó fajtákról szólunk, Palágyi Andrea előadására támaszkodva.

GK Péter: ígéretes silócirok fajtajelölt, 80 tonna feletti zöldtömeg hektáronként
Néhány év óta a figyelem középpontjába került a cirok. Főleg azokon a területeken lehet versenyképesen termeszteni, amelyek egyébként is hajlamosak a szárazságra vagy gyenge a vízmegtartó képességük. Mára, főleg a klímaváltozás, tehát a melegedés miatt egyre ígéretesebb fajjá válik a cirok, és Palágyi Andrea azzal a szándékkal és meggyőződéssel állt ki a hallgatóság elé, hogy bebizonyítja, igenis érdemes cirokkal foglalkozni. A vetésterületéről se megbízható, se másmilyen adatunk nincs. Azt tudni róla, hogy tavaly 18 százalékkal nőtt a világszerte learatott területe az előző évihez képest.

Ha statisztikában nem is jeleskedünk, tényként kezelhető, hogy a cirok és a szudánifű iránti érdeklődés egyre nagyobb idehaza, és kijelenthető, hogy a termelők termesztési szándéka fokozatosan nő. Főként állattartó családi vállalkozások foglalkoznak vele. Ugyanakkor néhány nagyüzem szintén termeszt cirkot.

Ahol nagy tehenészet működik, ott nagyon jó szolgálatot tesz ez a növény tömegtakarmányként.

Például a hajdúnánási Nyakas Farm kiemelt figyelemmel termeszti a cirkot, vagy a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének néhány szervezete is. Az erdélyiek a GK Eriket és a GK Balázst különösen kedvelik.

GK Emese: hektáronként 9–9,5 tonna szemescirok, 10,5–12,5% fehérje

A ciroktermesztés legnagyobb gondja, mondhatni, rákfenéje a hazánkban egyre inkább terjedő fenyércirok-fertőzés. Ez a gyomnövény régóta megkeseríti nemcsak a szemeskukorica-termesztők életét, és újabban már a csemegekukorica-termesztőkét is. A ciroktermesztők mindenképp megoldást várnak rá, mert anélkül már-már ellehetetlenül a vetőmag-előállítás.

A cirkot frissen megmunkált, apró morzsás talajba célszerű vetni. Vetésideje május eleje-közepéről napjainkra áttevődött április közepére-végére.

Természetesen másodvetésként is lehet foglalkozni vele, akkor június vége, július eleje lehet a vetés ideje.

Gyomirtási kísérlet Successor TX-szel
A cirok gyomirtásában az eddig alkalmazott szerek már nem használhatók. Helyettük a szegediek is a Successor TX-et ajánlják, hangsúlyozva, hogy a preemergens kezelés a legfontosabb és a leghatásosabb, ám a gyomirtás későbbi szakaszairól sem szabad megfeledkezni, amikor mechanikai módon, gyomfésűvel vagy kultivátorral gyéríthetőek a gyomnövények. Jelen helyzetben az FMC-Agro készítménye szükséghelyzeti engedéllyel volt használható a kísérletben, de hosszú távon mindenképpen egy végleges engedélyre lenne szükség. (A bemutatót követő napon Bordányban különböző növényvédelmi cégek és a növényorvosi kamara közös vegyszeres gyomirtási bemutatót tartott olyan készítményekkel, amelyeknek egy része engedélyezett, egy része már visszavont vagy nem rendelkezik engedéllyel. A szerző.)

Érésgyorsítás nélkül szeptember végén, október elején kezdhető el a cirok betakarítása. A Reglone deszikkálót betiltották, ezért csak a reglonozás nélküli elszáradás jöhet szóba.

A betakarított cirokmag szárítására mindaddig szükség van, amíg a szemek nedvességtartalma meghaladja a 13 százalékot.

A szegedi Gabonakutató cirokból minden éréscsoportba tud vetőmagot adni a termesztésére vállalkozóknak. A szemes cirkok közül a GK Er­zsébet 2019-ben kapott állami minősítést, tehát valódi újdonság. Új fajtajelöltjeikről ál­­talánosságban el­mond­ható, hogy ko­raiak, magvaik vörös színűek, és kimondottan alacsony a toxintartalmuk. A bemutatott fajtajelöltek 13–20 százalékkal többet termettek az idei összehasonlító kísérletekben.

GK Erzsébet: fehérmagvú korai hibrid, érésgyorsító nélkül is beérik
Különösen kedvelik a cirkot a baromfitartók, és néha a sertéshizlalók is.

A GK Péter a legújabb szegedi silócirok-fajtajelölt, a kései éréscsoportba tartozik. Látványosan magasra nő, és akkor sem dől meg, ha 3,5–4 méter magas az állomány.

Szilázsnak szudánifű-fajtajelölteket ajánlottak idén, általában korai fajtákat. Ezeket évente két-háromszor lehet kaszálni.

Nagy előnyük, hogy száruk és levélzetük vékony, ezért kiválóan emészthető takarmány készíthető belőlük.

A szudánifű további előnyei, hogy jó szárazságtűrő, zöldtakarmányként beilleszthető a zöldítési programba, amellett szénakészítésre is alkalmas.

Érdekesség – vagy talán annál is több –, hogy az év gluténmentes termékcsaládjának készítéséhez főként a GK Food fajtát használják, és még a bemutatón kínált süteményeket is abból készítették.

Akklimat: korai szudánifü, jól bokrosodik, jól sarjad

Előző cikkünket a hibrid kukoricával kapcsolatban ezen a linken olvashatja el.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/40 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyben a tölgyek

A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak „mellékhatásai” is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése.

Csak természetesen

Aranygombos Telkibányát, a hajdanvolt virágzó bányavárost és környékét a középkori leírások roppant erdőségekkel, gazdag aranybányákkal jellemezték. Az arany- és ezüstbányák mára kiapadtak, a roppant erdőség azonban – hála sok-sok erdészgeneráció lelkiismeretes munkájának – megmaradt, és folyamatosan gyarapodik.

A paradicsom lehet a kulcsa az aranka fajok elleni védekezésnek

A nünbergi Friedrich-Alexander Egyetem kutatói a Tübingeni Egyetem, a Tromsøi Egyetem, az UC Davis és a norwichi Sainsbury laboratórium munkatársaival együttműködve felfedezték, hogy egyes paradicsom fajták hogyan védekeznek a kártékony aranka fajok ellen. Egy idáig ismeretlen receptor segítségével azonosítják a parazitát.

Lemken – 240 éve a mezőgazdaság szolgálatában

A minőségi talajművelő-, vető- és permetezőgépeiről híres, talajművelő gépeivel számos európai országban vezető pozíciókat szerzett családi vállalkozás is, mint mezőgépgyártó, 240 évvel ezelőtt egy kovácsműhelyben kezdte működését. Kezdetben lópatkolással, lóvontatású eszközök (ekék, boronák, gereblyék, szekerek stb.) javításával és egyedi gyártásával foglalkozott.

Zöld szőrrel született a kiskutya

Rendkívül ritka eset, hogy egy kiskutya, vagy bármilyen más állat zöld szőrrel szülessen. Az ABC News tudósítása szerint a Pisztácia névre keresztelt kiskutya egy olaszországi gazdaságban, Szardínia szigetén látta meg a napvilágot. Az október 9-én született alomban még öt másik – fehér színű – kölyök van, Pisztácia az egyetlen színes szőrrel született.

950 tehén biztosítja a napi tejtermelést - A dabasi siker titka

A napjainkban kiemelkedően eredményes dabasi Lakto Kft. tehenészete 1997-ben még a csőd szélén állt, leromlott állat­állománnyal, rossz termelési eredménnyel és takarmányhiánnyal küszködött. Ekkor a cég új tulajdonoshoz, Kővágó Ignáchoz került, akinek a szakértelme hamar jelentős fordulatot eredményezett a cég életében.

Családi ötletből exportőr: A ComAgro-Sardo útja a külpiacokig

160 liter tej volt az első napi termelés a ComAgro-Sardónál, amely eredetileg nem is tehenekkel kívánt foglalkozni. A többségi tulajdonos a családi tradíciókat követve választotta az ágazatot, hiszen szülei állattenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak.

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.