Back to top

Feltöltődhettek a talajok nedvességgel

A múlt szombaton átvonult hidegfront a lehűléssel együtt egy csapadékos időszakot is elindított. A talaj felszín közeli rétegei országszerte átnedvesedtek, így a repce a szezon kezdeti nehézségek után regenerálódhat és az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is már kedvezőek a talajnedvességi viszonyok. Az előttünk álló napokban az eddigieknél melegebb, de változékony időjárás várható.

A múlt hét második felében a megelőző hetekhez képest nedvesebb léghullámok érkeztek fölénk. Szerdán és csütörtökön csak elszórtan fordultak elő kisebb esők, záporok, majd pénteken nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érte el hazánkat, és az esős idő szombaton is folytatódott.

A Dunántúlon és az északkeleti határszélen esett a legnagyobb mennyiség, 20-45 mm, míg a Dunától keletre 5 és 20 mm közötti összegek voltak jellemzőek. Vasárnap átmeneti szárazabb időjárás után hétfőn hajnaltól ismét sokfelé eredt el az eső, és a Dunántúlon, valamint északkeleten újabb 5-15 mm csapadék esett.

A talajok felszíne sokfelé sárossá vált, a lehullott csapadék csaknem országszerte átnedvesítette a felső 20 cm-es réteget. A mélyebb rétegekbe is jutott, a felső fél méter nedvességtartalma már az Alföldön is meghaladja a kritikusan száraz 40%-os értéket.

A hőmérséklet a múlt csütörtökig országszerte 25 Celsius-fok fölött alakult a legmelegebb órákban, és a hét közepén hajnalonként sem hűlt 10 fok alá a levegő. Nyugaton már pénteken elkezdődött a lehűlés, és csak 20 fokig melegedett a levegő, de délkeleten ekkor még 30 fok közeli értékek voltak jellemzőek, majd szombaton országszerte 7-8 fokot esett vissza a hőmérséklet.

A szeptemberi meleg, száraz időjárás kedvezett a kukorica és a napraforgó érési folyamatainak.

Utóbbi növény betakarításával már sok helyen végeztek, és a kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, egyre többfelé elkezdték a betakarítást. A jelenlegi csapadékos idő ezt most akadályozza. Ugyancsak hátráltatja az esős idő a most érő gyümölcsök, az alma és a körte szedését és a szüretet is.

A repce számára azonban életmentő volt a csapadék. A szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok most már elkezdik a regenerációt.

Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez is nagy szükség volt az esőre.

A következő 6-8 nap során folytatódik a változékony, többször csapadékos időjárás. Fokozatosan az Európa nyugati része fölött kialakuló hatalmas méretű légörvény veszi át időjárásunk alakítását. Ennek áramlási rendszerében dél, délnyugat felől eleinte egyre melegebb és még száraz, majd a hét végétől többször is nedves levegő érkezik fölénk.

Péntek délelőttig északkeleten még várható kiadós eső, majd újabb csapadék a vasárnapra virradó éjszaka érkezik.

A jövő hét első felében is többször kell számítani elszórt záporra, zivatarra, de tartósan esős idő nem valószínű. Összességében jövő szerdáig többnyire 5-15 mm csapadék várható az országban, de északkeleten ennél jóval több is eshet. Továbbra is gyakran lesz szeles az idő, ezúttal délies irányból várható erős, helyenként viharos szél. A hőmérséklet szombatig emelkedik, akkor délkeleten akár 30 fokig is melegedhet a levegő. Vasárnaptól több fokos lehűlés várható, de a jövő hét első felében sem lesz hűvös idő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Mérsékelt ármozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Ellenségből barát – vírussal fertőzött gomba

A repcetermesztők minden évben jelentős veszteséget szenvednek el a szárrothadást és a fertőzés után pár napon belül a növényt elpusztító (Scle­rotinia sclerotiorum) gomba­kártevő miatt. Mycovírussal történt fertőzés után a repcét veszélyeztető gomba elveszíti fertőzőképességét.

Sokfelé feltöltődött a talaj nedvességgel

Az elmúlt napokban lehullott hatalmas mennyiségű csapadék szinte országszerte feltöltötte nedvességgel a talajt. A kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja. A folytatásban újabb csapadékhullám érkezik, majd a jövő hét első felében szárazabb és naposabb idő várható, de ezzel együtt megjelennek az idei első fagyok.

A szennyezett gabona trágyaként megöli a talajéletet

Nagymértékben csökken a humuszképződés és a növények növekedéséhez hozzájáruló ugróvillások szaporulata a mikotoxinnal szennyezett gabona által, ami trágyának használva kiszorítja az életet a talajból. Mindennek komoly negatív következményei lehetnek a növénytermesztésben.

Árutőzsde - Növekvő tendencia

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Magas termésátlaggal takarítják be a kukoricát Tolnában

A júliusi és augusztusi esőknek köszönhetően magas termésátlaggal, hektáronként 8,9 tonna kukoricát takarítottak be az aratás feléhez közeledve Tolna megyében - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)megyei szervezete. A 71 ezer hektáros termőterület 42 százalékán végeztek a betakarítással, a kukorica egészséges, de a csapadékos időjárás növelheti a fuzáriumos fertőzést.

Korrigáltak a piacok

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése szünetel, a nemzetközi árutőzsdéken lehet tájékozódni a gabonafélék és az olajmagok jegyzéséről.