0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Itt az ideje az őszi lemosó permetezésnek – Növényvédelmi előrejelzés 42. hét

Ebben az időszakban az almán és a körtén a mind komolyabb méreteket öltő monília a legnagyobb gond, távolítsuk el a beteg gyümölcsöket, ne adhassák tovább a fertőzést. Ahol pedig már nincs termés a fákon, tőkéken – meggy, cseresznye, szőlő –, ott legjobb, ha mihamarabb elvégezzük az őszi lemosó permetezést.

Október első hetében száraz és csapadékos napok váltogatták egymást, a hőmérséklet is ennek megfelelően változott, nappal körülbelül 20 °C, éjszakánként pedig 5-10 °C volt. Derült éjszakákon az alacsonyabb hőmérséklet dominált. Jelentősebb eső a nyugati tájegységeken hullott, a csapadék mennyisége kelet felé csökkenő tendenciát mutatott. A lehullott eső javította a talajok felszín közeli nedvesség ellátottságát. A korábbiakhoz képest alacsonyabb hőmérséklet és az esők beindították a fák lombhullását.

Az almafélékben és a körtésekben folyamatosan tart a szüret. A rothadásra érzékenyebb fajtáknál a korábban szerzett sérülések (molykártétel, szélverés) és az eső okozta héjelvékonyodás, illetve a lenticellákon keresztüli fertőzés miatt a gyümölcsfertőző monília egyre nagyobb károkat idéz elő.

Sok a beteg gyümölcs a fák alatt és a fákon, az pedig mind további fertőzési forrás, ezért célszerű minél előbb eltávolítani.

Ha lehetséges, védekezzünk preventíven a tárolás során fellépő betegségek ellen.

A legintenzívebb lombhullás a cseresznye- és meggyfákon figyelhető meg, részben ezen fajok biológiájából adódóan, másrészt pedig a sztigminás és blumeriellás levélbetegségek hatására. Azokon a fákon, melyek lombvédelméről nem gondoskodtak a szüret után, a levélhullás mértéke gyakran eléri a 80-90%-ot is. A korai levélveszteség kihatással van a rügyek fejlődésére, így a jövő évi termés differenciálódására is.

A fák állapotán és a rügyek egészségén sokat javíthat, ha már most elvégezzük az őszi rezes lemosó permetezést.

Hasonló a helyzet a már leszüretelt szőlőültetvényekben is. A hűvösebb és esős napok lelassították ugyan a lisztharmat szaporítóképleteinek érési folyamatát, de az érett kazmotéciumok lényegében folyamatosan mosódnak le a fás részekre. A szüret utáni lemosó permetezéseknek itt az ideje, mert magasabb hőmérsékleten a készítmények hatékonysága is jobb, mint hideg időben. A romlásnak indult fürtök környezetében még mindig jelentős a foltosszárnyú és az ecetmuslicák tevékenysége, bár mindkettőből egyre kevesebbet fognak a csapdák. Ugyanez mondható el a szederültetvényekben a bokrokon maradt termés fertőzöttségéről is, ahol a megmaradt termés a szürkerothadástól gyakorlatilag tönkrement.

A dióültetvényekben a buroklégy rajzása egy-két imágótól függetlenül véget ért, a fertőzött gyümölcsök lehullottak, a kifejlődött lárvák pedig elvonultak bábozódni a talajba.

Több legyet most a feketedió-állományokban lehet csapdázni, de ennek ellenére itt alacsonyabb a fertőzés szintje, mint az étkezésidió-ültetvényekben.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet