0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elindult az egységes kérelmeket érintő adategyeztetés

A Magyar Államkincstár (MÁK) 2020. október 7-én megkezdte a területalapú egységes kérelmeket érintő adategyeztető végzések kiküldését. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai által beadott kérelmeknél ebben az évben is alacsonyabb volt az adategyeztetésben érintett kérelmek aránya, mint az egyénileg benyújtott kérelmeknél.

A Magyar Államkincstár (MÁK) a korábbi évekhez hasonlóan idén is felszólító végzés kiküldésével hívja fel az érintettek figyelmét, ha a benyújtott egységes kérelemmel kapcsolatban adategyezetésre van szükség. Ennek oka lehet például fizikai blokkon belüli túligénylés, tábla átfedés vagy területi ráfedés.

A MÁK tájékoztatása szerint a végzések kiküldése 2020. október 7-én megindult 7848 gazdálkodó részére, akik közül 4080-an kamarai meghatalmazott segítségével adták be kérelmüket.

A Kincstár és a NAK együttműködésének, valamint az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően – a folyamatosan szigorodó feltételek mellett is – az adategyeztetésben érintettek száma a 2016. évi 27 ezer főhöz képest jelentősen kevesebb: 2017-ben már csak 12 ezer, míg 2018 és 2020 között egyaránt közel 7-8 ezer gazdálkodónak küldött értesítést a MÁK.

Az adategyeztetés elvégzését kizárólag elektronikus úton, az erre kialakított elektronikus felületen tehetik meg a gazdálkodók. Erre a MÁK által küldött értesítés kézhezvételétől – a végzés ügyfélkapun keresztüli letöltésétől – számított 10 naptári nap áll rendelkezésre. Amennyiben a gazdálkodó a 2020. évi egységes kérelmének beadásánál kamarai meghatalmazott segítségét vette igénybe, úgy a végzést átvevő kamarai falugazdászok telefonon és e-mailben is felveszik a kapcsolatot az érintett termelővel az adategyeztetés lefolytatása érdekében.

A NAK felhívja az adategyeztetésben érintett gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői igazolvánnyal vagy kamarai kártyával csökkenthető az adminisztráció, ezért valamelyik dokumentumot javasolt elvinni az ügyintézésre.

Mint ismert, 2020. május 31-ig 169 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek kétharmadát, mintegy 114 ezer kérelmet a kamarai falugazdászok segítségével. Az idei számok is – a 2019-eshez hasonlóan – azt mutatják, hogy az egységes kérelmek beadásánál érdemes igénybe venni a kamarai falugazdászok ingyenes segítségét. A kamarai közreműködéssel beadott kérelmek megközelítőleg 3,5 százalékánál van ugyanis szükség adategyeztetésre, az egyénileg benyújtott kérelmek esetében ez a szám majdnem eléri a 7 százalékot.

Forrás: NAK