0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Tiltakozások miatt akadozik a banánszállítás, van, aki hasznot húz a helyzetből

Napi 1,33 millió USA-dollárnyi veszteséget okoztak a banánbiznisznek a szeptember végén kezdődött tiltakozások Costa Ricán, számolt be róla a Fresh Fruit Portal helyi sajtóhírekre hivatkozva.

A termesztési és értékesítési láncot átfogó Corbana, a nemzeti banánkamara (Canaba), illetve a független banántermesztők szövetsége (Aproban) közös közleményt adott ki, amelyben azt fogalmazzák meg, hogy a szeptember 29-én kezdődött blokádok miatt napi mintegy 1,33 millió dolláros veszteség sújtja a banánpiaci érdekelteket.

A legfőbb baj, hogy

az útlezárások miatt a szedők nem jutnak el az ültevényekre – vagy csak ha lefizetik a tüntetőket –; de a leszedett banán csomagolása és szállítása is hasonló akadályokba ütközik.

Emlékeztetnek, hogy a banán logisztikájában bekövetkező bármilyen zavar nemcsak az áru romlandóságából fakadóan problémás, hanem azért is, mert nagyon pontos időzítéssel működik az egész rendszer a hosszú szállítás, érlelés stb. miatt. A blokádok biztos, hogy megdrágítják a logisztikát – figyelmeztettek.

„Tiszteletben tartjuk a tiltakozók álláspontját, de ez nem szabad, hogy másoknak a megélhetéshez való jogával ütközzön” – fogalmazták meg a közleményt kiadó, a banánágazatban érdekelt szervezetek, és hozzátették az is, hogy a tiltakozások a turizmusnak, a tejiparnak és más exporttermékek, például az ananász logisztikájában érdekelteknek is ártanak.

A Fresh Fruit Portal információi szerint a rendvédelmi szervek azt is megerősítették, hogy a tüntetők egy része kihasználja a blokádban ragadtak helyzetét, és pénzért engedik át őket a blokádon.

Costa Rica banánágazatában mintegy 40 ezer embert érintenek az események.

Az ország a világ három legnagyobb banánexportáló államának egyike, és 120 millió rekesz banán hagyja el a kikötőit évente, írja a közlemény.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu