Back to top

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

A fruchthandel.de zöldség-gyümölcs kereskedelmi szakportál beszámolója szerint a gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős szövetségi minisztérium két partnerével (Fairtrade International, illetve Forum Fairer Handel) együtt fektetett be az említett segélyalapba.

Fotó: Pixabay
Dr. Gerd Müller miniszter úgy kommentálta a hírt, hogy

„a koronavírus rávilágított, mennyire szoros szálak fűznek minket a világ többi részéhez, és mennyire sérülékenyek vagyunk. Szolidárisnak kell lennünk a fejlődő, illetve a közelmúltban iparosodott országok legszegényebbeivel, főleg most, válság idején.”

Az alapból 24 déli ország 400 ezer kistermelőjén tudnak gyorsan, bürokráciamentesen, hatékonyan segíteni – olyanokon, akik a koronavírus-válság miatt közvetlenül bajba kerültek.

Az azonnal segéllyel egyrészt a kistermelők aktuális problémáira adnak gyors megoldást, másrészt a koronavírus terjedését megelőző intézkedéseket finanszírozzák:

főleg élelmiszert, vetőmagot és higiéniai cikkeket  juttatnak el az érintetteknek, másrészt a vírussal kapcsolatos felvilágosító kampányt indítanak a helyi médiában.

Rendelkezésre bocsátanak továbbá a termesztést szolgáló berendezéseket és kisebb gépeket (növényház, őrlő-, hámozó-, pirító- és szárítógép, komposztáló), valamint célzott szaktanácsadásra is jut az összegből, hogy ne kelljen leállnia a különféle mezőgazdasági termékek fair kereskedelmének.

"A szükséghelyzetben lévő, extrém magas fertőzöttségű területeken élő partnereinknek segítünk most, akikkel évtizedek alatt közösen építettük ki a fair kereskedelem struktúráját" – fogalmazott Matthias Fiedler, a Forum Fairer Handel ügyvezetője.

A program még két évig fut a tervek szerint, és a világjárvány elmúlta utáni fenntartható újjáépítésre is szánnak keretet, számol be róla a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.

Kereskedelem a brexit után

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság azonban átmeneti időszakról állapodott meg, amely december 31-ig tart. Mivel jelenleg egész Európában a koronavírus-járvány második hulláma okozza a legfőbb gondot, a holland kertészeti vállalatok sem elsősorban a brexit miatt aggódnak.

Sokan a tilalom ellenére sem hagynak fel a halászattal

Noha a drámaian lecsökkent halállomány védelme érdekében 10 éves halászati tilalmat vezettek be a Jangcén, a kínai rendőrségnek folyamatos munkát jelent az illegális halászat elleni küzdelem: idén eddig közel 4 ezer esetben kellett intézkedniük.

Árutőzsde: Ismét emelkedő jegyzések

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.

Erős Pista bevetette a szupererőt a csípős szaloncukorban

Karácsonyi hiánycikké vált tavaly az Erős Pistás szaloncukor, és az óriási érdeklődést látva a kecskeméti Univer Product az idén már országosan forgalomba hozta. Újdonságként a lágyan csípős szaloncukrok mellé tett sokkal karakteresebb Haragos Pista változatot is. Így a bátrabbak kipróbálhatják, milyen az, amikor Erős Pista extra csípős rokonával beveti a szupererőt.

Egy évvel meghosszabbodik több vidékfejlesztési pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszaka

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotási eljárás elhúzódása miatt az Agrárminisztérium – a várható átmeneti időszak áthidalása érdekében – egy évvel meghosszabbította három pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszakát.

Életbe léphet az EU és Kína közötti, földrajzi árujelzők védelméről szóló megállapodás

Az Európai Unió Tanácsának jóváhagyásával 2021 elejétől életbe léphet az a megállapodás, amely száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban biztosít védelmet azok jogtalan használatával, termékutánzatokkal szemben - közölte az uniós tanács hétfőn.