Back to top

Felpörög Almeria

Ahogy jön a tél, egyre nagyobb arányban lát el minket paprikával, paradicsommal, uborkával és egyebekkel „Európa téli zöldségeskertje”, lassan teljes üzemre kapcsol a Spanyolország legdélebbi vidékén fekvő almeriai fóliás termesztőkörzet.

Fotó: Pixabay
A 42. naptári héten, vagyis október közepén a paradicsom, a cukkini és a kígyóuborka ára ugrott meg a legnagyobb mértékben, ami jól tükrözi, hogy felpörög a termesztés, és kereslet is van a spanyol árura – számol be róla a fruchthandel.de spanyolországi tudósítója.

A paradicsom – fajtatípustól függően – 0,8-1,5 euróért hagyja el a spanyol logisztikai központokat, a klasszikus „gömb” a legolcsóbb, a hosszan pulton tarthatók a közepes árfekvésűek, a

különlegességnek számító körte alakúak pedig akár 1,5 eurót is érhetnek.

A zsenge cukkini ára 2,2-2,5 euró, a nagyobb terméseké 1,9-2,2 euró. A padlizsánért is jó árat kapnak a szövetkezetek, a csíkos termésekért 1-1,3 eurót, a klasszikus hosszúkásért 0,9-1,2 eurót. Október közepén a korai padlizsánfajták csúcstermést adtak, ezen a héten már a későbbiek szedése is elkezdődik.

Paprikából a Lamuyo típusok jól mennek most, a piros változatok ára 1-1,3 euró, a zöldeké 0,6-0,95 euró; míg a piros kaliforniai paprikák kilóára 0,6-0,8 euró, a sárgáké és a zöldeké 0,6 euró.

A legtrendibb paprika mégis a Dulce Italinao típus, abból a zöldet 0,7-1 euróért adják a spanyol szövetkezetek, a pirosért pedig akár 1,4 eurót is kaphatnak, ami jelenlegi árfolyamon több mint 500 forint.

Almeria hamarosan eléri kapacitásainak csúcsát, vagyis egyelőre még felfutóban van az exportált mennyiség, a következő időszakban még több onnan származó zöldséggel találkozhatunk az áruházakban, számol be róla a fruchthandel.de spanyolországi tudósítója.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruchthandel.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Környezettudatos csomagolásra vált a Tesco

A brit Tesco közleményében kifejtette, hogy többé nem alkalmazza azokat a műanyag tálcákat, amelyeket a sajátmárkás csirkéik csomagolásához használnak.

2021-től folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai

2021-től újabb hároméves periódust nyert meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara francia és belga szakmai szervezetekkel együttműködve, így folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése, valamint a jó minőségű, hazai termékek iránti kereslet ösztönzése érdekében.

Az áruházláncok megsértődtek, a gazdák felháborodtak és traktorba ültek

Traktorokkal vonultak a német gazdálkodók néhány áruházlánc központi raktárához, és állták el a bejáratot, ezzel tiltakozva egyrészt a láncok árpolitikája ellen, másrészt így adva hangot annak, hogy felháborodtak a láncok felsővezetői által Angela Merkelnek írt levél tartalmán.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Oroszország gabonaexport-kvótája 17,5 millió tonnára nőhet

Oroszország 15 millió tonnáról 17,5 millió tonnára növelheti a február 15-től június 30-ig tervezett gabonaexport-kvóta mennyiségét – közölte az orosz agrárminisztérium.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.